Wednesday 14 November 2018

FRIED GLASS NOODLE

Fried Glass Noodle..
Mak aku yang cakap ni fried glass noodle
Glass Noodle in Malay apa..?
Mee Kaca ke Mee Gelas..?
Hahaha...saper cakap English language tu perfect...?
Hmmm gelas pun glass
Kaca pun glass
Ke...ada perkataan lain yang aku x tahu..


 Glass Noodle..
Mak aku masak untuk dinner semalam
Mak aku cakap teringin nak makan Glass Noodle
Eh, sejak bila lak mak aku suka makan makan Glass Noodle..?
Mak aku cakap  teringin  nak makan sebab  minggu lepas mak aku kata masa kuar ngan kakak gi Aeon beli barang untuk event tempat mak aku..
Mak aku kata masa  makan kat foodcourt kakak ngan Puan Ong makan Glass Noodle..
Mak aku kata macam sedap..
Kakak pun masa balik tu ada citer yang kakak makan glass noodle ..
Actually Glass Noodle tu mak aku cakap Suhun Goreng jer.
Tapi dimasak macam bihun goreng...


 Mak aku kata masa kakak makan tu ..
Fried Glass Noodle dihidangkan bersama  sepiring Sambal Belacan .
Mak aku cakap sedap


 Bila aku cakao aku x pernah pun makan Glass Noodle...
Mak aku kata nanti mak aku akan masak..
So...betul la..
Mak aku memang masak Fried Glass Noodle


Rasanya..?
Mmm...sedap la....
Macam bihun goreng tapi chew & clear....
Mak aku kata masa rasa Fried Glass Noodle yang kakak order tu .
Ada rasa hangit2 skit & kena makan ngan sambal belacan yang creamy dan masam skit

FRIED GLASS NOODLE
2 cekak glass noodle kering- suhun
1/2 batang carrot - hiris jejari
1 pokok daun bawang + daun sup
1 keping kecil dada ayam - hiris jalur
1 batang sosej - potong jejari
1/2 bawang holland - cincang
2 bawang putih cincang
sikt kicap dan sos tiram
1 biji telur
2 sudu minyak
1/4 sudu teh garam

1. Rendam glass noodle dengan air panas beberpa minit dan basuh dengan air sejuk
Toskan
2. Panaskan minyak dan tumis bawang holland dan bawang putih
3. Masukan isi ayam,sosej dan garam
4. Bila isi ayam.masak tambah carrot dan gaul rata dan pecahlan telur.Gaul
5. Masukkan pula glass noodle dan gaul rata.
6. Renjis sos tiram dan sikit kicap.gaul rata
7. Goreng dengan api besar biar ada bau smoke
8. Matikan api dan gaulkan dengan daun bawang
9. Hidang bersama sambal belacan creamy

Sambal Belacan
2 cili merah
10 cili padi merah
1 sudu teh belacan
1 sudu teh garam
2 sudu cuka
1 sudu teh gula perang
2 limau kasturi
1/4 cawan air

- Blend semua bahan hingga creamy



 Glass Noodle a.k.a suhun


 Rendam dengan air panas hingga  lembut agak2 2 minit dan toskan


 Basuh dengan air sejuk dan tapis


Siapkan bahan lain



 Panas minyak dan tumis bawang2
Masukka  isi ayam dan sosej.
Goreng hingga isi ayam masak


 Tambah ,garam. dan carrot


 Tambah telur


 Masukkan glass noodle dan gaul rata
Masak dengan api besar sambil dikacau
Kena ada rasa smoke untuk lebih sedap


 Renjis sos tiram dan kicap


 Kacau dan goreng benerapa minit


 Sesuaikan rasa


 Matikan api.
Masukkan daun bawang dan daun sup


 Gaul rata

 Hidangkan bersama sambal belacan


 Sambal Belacan kena creamy

Dinner aku ngan mak aku..
Ok..bye

No comments:

Post a Comment