Monday, 13 January 2020

KUIH TEPUNG BUNGKUS SEDAP


Kuih Tepung Bungkus

Balik dari kelas ceramah 8 jam hari Sabtu..
Abang gi amik kat driving school
Sampai jer rumah dah bau harum

Masuk jer rumah..
Waaaaaaaaaa๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
My fav kuih...

Sukanya aku mak aku buatkan Kuih Tepung Bungkus...
Kuih yang paling aku sukaaa...
Dah lama mak aku x buat
Hari tu request
Tapi mak aku cakap kena tunggu mood rajin
Coz, mak aku kata kuih ni ada banyak proses

Resipi ni pun aku just c&p dari older post sebab lebih detail


CARA BUAT KUIH TEPUNG BUNGKUS

Inti Kelapa:
 1kelapa parut putih ( dalam 3 cawan la)
2 Gula Kelantan ( Gula Melaka)
3 sudu  gula pasir
1sudu kecik garam
1/2 cawan air
2 daun pandan
2 sudu tepung gandum


i. Masak gula pasir,gula kelantan,garam,daun pandan & 1/2 cawan air hingga mendidih & agal pekat..
ii. Masukkan kelapa parut putih & gaul rata....
 iii. kacau hingga agak kering..
iv. Taburkan sesudu tepung gandum & kacau rata..
v .Tambah lagi sesudu tepung gandum & kacau hingga tidak melekat pada kuali..

**** kata  mak aku tujuan ditabur tepung gandum supaya senang nak bentukkan inti & supaya rasa inti seperti dibuat dari kelapa yang tidak terklalu tua..
Kata mak aku lagi...inti yang sedap sepatutnya dibuat daripada kelapa yang kulitnya sabutnya masih basah & bukannya kelapa masak yang sabutnya sudah coklat dan kering...barulah hasilnya sedap..Tapi itu kalau kat kampung boleh la pilih kelapa..Kalau kat bandar ni belasah je kelapa apa yang ada...hahahaha.
Sebab tu kena letak tepung supaya  intinya tidak lah nanti rasa berhampas bila dikunyah..



2. BEBOLA TEPUNG PULUT BERISI INTI KELAPA:

1 cawan tepung pulut putih
2 sudu tepung pulut hitam

i. Kalau nak buat anggaran 20 bebola gunakan 1 cawan tepung pulut dibancuh dengan sikit air & agak-agak la ,,uli hingga jadi nacam play dough....macam nak buat Buah Melaka tu...Mak aku kata kalau ada tepung pulut hitam campurkan je dalam 2 sudu,,nanti tepung tu jadi la colour purple...
20 bebola tu = 10 biji Kuih Tepung Bungkus sebab sebungkus kuih menggunakan 2 biji bebola yang berinti
ii.  Bulat- bulatkan inti sebesar guli & balut dengan tepung pulut yang macam play dough tadi..
iii. Buat hingga habis....Pandai-pandai la agak sebab setiap kuih memerlukan 2 bebola berinti kelapa..


3. BAHAGIAN PUTIH LEMAK
1 cawan tepung beras
3 ½ cawan santan pekat9 Jika suka lagi lmbut guna 4 cawan santan)
½ sudu the garam

i.  Gunakan 1 cawan tepung beras dicampur bersama anggaran 3 1/2 cawan santan pekat & 1/2 cant garam...Kacau hingga tidak bergentel...
ii. Kacau atas api perlahan hingga mula pekat & nampak meletup-letup macam lumpur gunung berapi yang meletup-letup pans tu,,,,hahaha
iii. Angkat dari dapur & masa masih panas-panas tu masukkan bebola yang dah berisi inti kelapa..


4. BUNGKUS & KUKUS

i. Sebaiknya daun2 pisang bi sediakan awal2..Kalau daun fresh ,,layur sekejap atas api hingga nampak berminyak supaya tidak koyak..Koyakkan anggaran selebar tapak tangan orang dewasa..agak-agakla bera[pa helai nak guna.Yang sebelah kanan tu daun yang nampak gelap tu..daun pisang frozen...jangan x tau  daun pisang tu dah 6 bulan bersemadi dalam peti ais...Kata mak aku... dah macam duduk oversea dah...guna daun pisang frozen...hahahaha
 ii. Bebola yang berisi inti siap sedia untuk digunakan..
iii. Bentang kan sekeping daun pisang & cedukkan 2 biji bebela berinti kelapa yang berslut dadih tepung lemak masin.
** Tak perlu nak adjust2 bebola tu sebab bila bungkus bebola tu akan sendirinya  cantik terletak..
iv , Bungkus semuanya hingga selesai
v. Susun atas pengukus...
vi. Kukus anggaran 15-20 minit & biar sejuk sebelum makan...



1. Untuk step by step yang lebih jelas boleh rujuk KUIH TEPUNG BUNGKUS,SELERA ORANG TUA  .....KAT SINI

2. Untuk sukatan kalau nak buat banyak boleh rujuk KUIH TEPUNG BUNGKUS ...BANYAKNYA ..kat sini

3. Tahun lepas 2019 pun ada post KUIH TEPUNG BUNGKUS IDAMAN HATI..kat sini

Huh....
Tanpa membuang masa, aku terus hadap Kuih Tepung Bungkus ni macam ๐Ÿ’ namapk ๐ŸŒ
Puas hati dapat makan banyakkkk๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

4 comments:

  1. rajinnya mak cella buat kuih, aunty malas sebab nanti aunty yg makan byk, haha. jadi, kalua nak beli, tapi kat JB ni susah nak jumpa tepung bungkus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat tu juga selalu dengar mak kiter cakap..
      LKalau masak nanti sendiri makan banyak
      Hahahaha...
      Kat Johor x famous ek kuih ni?
      Kalau balik Kedah banyak jual waktu pagi & petang
      Orang Johor ada kuih lain kot

      Delete
  2. Sedap3..mintak sbiji.. ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ

    ReplyDelete