Kuih Tepung Bungkus
Balik dari kelas ceramah 8 jam hari Sabtu..
Abang gi amik kat driving school
Sampai jer rumah dah bau harum
Masuk jer rumah..
Waaaaaaaaaa๐๐๐๐๐
My fav kuih...
Sukanya aku mak aku buatkan Kuih Tepung Bungkus...
Kuih yang paling aku sukaaa...
Dah lama mak aku x buat
Hari tu request
Tapi mak aku cakap kena tunggu mood rajin
Coz, mak aku kata kuih ni ada banyak proses
Resipi ni pun aku just c&p dari older post sebab lebih detail
CARA BUAT KUIH TEPUNG BUNGKUS
Inti Kelapa:
1kelapa parut putih ( dalam 3
cawan la)
2 Gula Kelantan ( Gula Melaka)
3 sudu gula pasir
1sudu kecik garam
1/2 cawan air
2 daun pandan
2 sudu tepung gandum
i. Masak gula pasir,gula kelantan,garam,daun pandan & 1/2 cawan air
hingga mendidih & agal pekat..
ii. Masukkan kelapa parut putih & gaul rata....
iii. kacau hingga agak kering..
iv. Taburkan sesudu tepung gandum & kacau rata..
v .Tambah lagi sesudu tepung gandum & kacau hingga tidak melekat
pada kuali..
**** kata mak aku tujuan ditabur tepung gandum supaya
senang nak bentukkan inti & supaya rasa inti seperti dibuat dari kelapa
yang tidak terklalu tua..
Kata mak aku lagi...inti yang
sedap sepatutnya dibuat daripada kelapa yang kulitnya sabutnya masih basah
& bukannya kelapa masak yang sabutnya sudah coklat dan kering...barulah
hasilnya sedap..Tapi itu kalau kat kampung boleh la pilih kelapa..Kalau kat
bandar ni belasah je kelapa apa yang ada...hahahaha.
Sebab tu kena letak tepung
supaya intinya tidak lah nanti rasa
berhampas bila dikunyah..
2. BEBOLA TEPUNG PULUT BERISI
INTI KELAPA:
1 cawan tepung pulut putih
2 sudu tepung pulut hitam
i. Kalau nak buat anggaran 20 bebola gunakan 1 cawan tepung pulut
dibancuh dengan sikit air & agak-agak la ,,uli hingga jadi nacam play dough....macam
nak buat Buah Melaka tu...Mak aku kata kalau ada tepung pulut hitam campurkan
je dalam 2 sudu,,nanti tepung tu jadi la colour purple...
20 bebola tu = 10 biji Kuih Tepung Bungkus sebab sebungkus kuih
menggunakan 2 biji bebola yang berinti
ii. Bulat- bulatkan inti sebesar
guli & balut dengan tepung pulut yang macam play dough tadi..
iii. Buat hingga habis....Pandai-pandai la agak sebab setiap kuih
memerlukan 2 bebola berinti kelapa..
3. BAHAGIAN PUTIH LEMAK
1 cawan tepung beras
3 ½ cawan santan pekat9 Jika suka lagi lmbut guna 4 cawan santan)
½ sudu the garam
i. Gunakan 1 cawan tepung beras
dicampur bersama anggaran 3 1/2 cawan santan pekat & 1/2 cant garam...Kacau
hingga tidak bergentel...
ii. Kacau atas api perlahan hingga mula pekat & nampak
meletup-letup macam lumpur gunung berapi yang meletup-letup pans tu,,,,hahaha
iii. Angkat dari dapur & masa masih panas-panas tu masukkan bebola
yang dah berisi inti kelapa..
4. BUNGKUS & KUKUS
i. Sebaiknya daun2 pisang bi sediakan awal2..Kalau daun fresh ,,layur
sekejap atas api hingga nampak berminyak supaya tidak koyak..Koyakkan anggaran
selebar tapak tangan orang dewasa..agak-agakla bera[pa helai nak guna.Yang
sebelah kanan tu daun yang nampak gelap tu..daun pisang frozen...jangan x tau daun pisang tu dah 6 bulan bersemadi dalam
peti ais...Kata mak aku... dah macam duduk oversea dah...guna daun pisang
frozen...hahahaha
ii. Bebola yang berisi inti siap
sedia untuk digunakan..
iii. Bentang kan sekeping daun pisang & cedukkan 2 biji bebela
berinti kelapa yang berslut dadih tepung lemak masin.
** Tak perlu nak adjust2 bebola
tu sebab bila bungkus bebola tu akan sendirinya
cantik terletak..
iv , Bungkus semuanya hingga selesai
v. Susun atas pengukus...
vi. Kukus anggaran 15-20 minit & biar sejuk sebelum makan...
1. Untuk step by step yang lebih jelas boleh rujuk KUIH TEPUNG BUNGKUS,SELERA ORANG TUA .....KAT SINI
2. Untuk sukatan kalau nak buat banyak boleh rujuk KUIH TEPUNG BUNGKUS ...BANYAKNYA ..kat sini
3. Tahun lepas 2019 pun ada post KUIH TEPUNG BUNGKUS IDAMAN HATI..kat sini
Huh....
Tanpa membuang masa, aku terus hadap Kuih Tepung Bungkus ni macam ๐ namapk ๐
Puas hati dapat makan banyakkkk๐คญ๐คญ๐คญ
rajinnya mak cella buat kuih, aunty malas sebab nanti aunty yg makan byk, haha. jadi, kalua nak beli, tapi kat JB ni susah nak jumpa tepung bungkus
ReplyDeleteAyat tu juga selalu dengar mak kiter cakap..
DeleteLKalau masak nanti sendiri makan banyak
Hahahaha...
Kat Johor x famous ek kuih ni?
Kalau balik Kedah banyak jual waktu pagi & petang
Orang Johor ada kuih lain kot
Sedap3..mintak sbiji.. ๐๐๐
ReplyDeleteDah habisssss๐
Delete