Bubur Nasi Sup & Lauk Pauk
Mak aku masak untuk lunch hari Sabtu
Biasanya kalau mak aku masak Bubur Nasi ni jika ada yang demam
Siapa demam????
Bubur Nasi Sup & Lauk Pauknya
Kakak yang demam
Tapi kakak x makan pun
Kakak makan wrap jer dari pagi
Mak aku cakap bang pun x makan pun Bubur Sup ni
Aku ngan mak aku jer makan
Itupun aku makan waktu petang lepas balik kelas ceramah L tu..
Kakak x makan abang xmakan
Yang makan aku ngan mak aku
So,sebenarnya siapa yang demam?
Hahaha
CARA MASAK BUBUR NASI PEKAT
1/2 cawan beras(untuk hasil lagi
cream-guna beras wangi)
2 cawan air
Air panas secukupnya( masak air 1
kettle)
1. Cuci beras dan masukkan 2 cawan
air (jangan masuk air terlalu banyak sekali gus...tunggu nanti tambah air
panas)
2. Masak seperti masak nasi
biasa..
3. Bila air mula kering..Kacaukan
nasi laju-laju supaya beras jadi kembang.
4. Tambah air panas agak- agak 2
cawan..dan biar mendidih
( Tutup periuk tetapi sendal tutup periuk dengan sudip kayu supaya
sedikit terbuka agar tidak meruap)
5. Setiap kali air mula
kering..kacau-kacaukan agak-agak seminit
dua supaya nasi jadi hancur
(Pastikan button "cook"
sebab kadang bila air kering button akan auto warm)
**** Setiap kali air mengering tambahkan dengan air panas yang baru mendidih
supaya bubur kekal mendidih..
Jika ditambah air sejuk akan
membantutkan bubur mendidih..kerana suhu akan turun mendadak sebab air sejuk.
Yang ni versi Bubur Kosong sebab nak makna ngan Sup & Lauk Pauknya
Ada Sup Ayam
Ada Sayur Kobis
Ada Ikan Bilis Goreng
Ada Kacang Tanah Goreng
Ada Sambal Bilis Garing
Ada Papadom &
Ada Telur Dadar
Ada Telur Dadar
5 ketul ayam- bahagian tulang
1 batang carrot- potong kasar
1 biji kentang – belah 6
4 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudubteh lada sulah
daun sup + daun bawang
1 sudu minyak
Bahan Tumis:
1 bawang holland
2 bawang putih
1 ketul halia muda- hiris
panjang2
1 kayu manis
3 buah pelaga
1. Panas minyak dan tumis semua
bahan tumis
2. Masukkan ayam danggorengkan
hingga kecut
3. Masukka carrot & kentang dan air.Masak sampai empuk
4. Tambah garam dan lada sulah
5. Sesuaikan rasa
KOBIS TUMIS KUNYIT
¼ kobis - hiris halus
1 carrot- hiris halus
1 sudu garam
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu minyak
3 bawang putih - ketuk
1 sudu teh biji sawi
1. Panaskan minyak dan tumis
bawang putih + biji sawi.
2. Masukkan ikan bilis dan serbuk
kunyit
3. Terus masukkan kobis + carrot
& gaul rata
4. Tambah garam dan terus kacau
hingga sayur lembut. JANGAN masukkan air kerana kobis sudah cukup berair.
5. Sesuaikn rasa
Ikan Bilis Mata Biru yang beli kat Pangkor bulan lepas
Best lak tingat Pangkor
Kacang Tanah Goreng
Telur Dadar Hiris
Papadom
Sambal Bilis Garing
Sambal ni beli yang readymade
Garing Rangup & Pedas
Sedap makna ngan bubur
Bubur Nasi Sup & Lauk
Makan panas-panas memang berpeluh
Ya allah...sedapnya...teringat masa akak kena gerd baru- baru ni mmg hari- hari makan bubur nasi..
ReplyDeleteGerd tu sakit macamaner ek...
DeleteMacam gastrik jugak ke
sesungguhnya bubur nasi ni menggoda mata ku ~~
ReplyDeleteπ€π€
DeleteOrang Kedah mak kita cakap depa panggil bubur nasi ni moi betoi kaπ
Wow,!!! Sedapnya...meleleh air liur...nk buat malasπππ...mintak semangkuk boleh..ππ€π€ππ
ReplyDeleteCakap meleleh air liur.. Kitwr tingat tahun lepas bawa bekal maggi goreng.
DeleteMasa suap ada yang buat lawak.. Kiter ketawa sampai air liur termeleleh... & itulah satu2nya hari kita dapat makan bekal puas2π€£π€£π€£
Hari lain memang 1/4 jer dapat makan.. Lagi 3/4 bekal tu berjalan2 sampai hujung meja kantin.. Hahahaha
Betoi la org kedah pangge moi sup...ore kelantan kecek nasik aye.(nasi ayaq)
ReplyDeleteMoi...mula dengar memang lawak..
DeleteHahahha
Nasi Aye tu pernah nampaknada tulis kat gerai makan.. Mesti owner dia Kelantanese.. π
Moi Sup......lalalalalalaa!!!
ReplyDelete