Friday 13 August 2021

ANAK ITU PERHIASAN DUNIA:ANAK SOLEH SENTIASA MENDOAKAN IBU BAPANYA من نعم الله تعالى على عباده نعمة

الذرية؛ فهم زينة الحياة الدنيا مصداقا لقوله تعالى: «المال والبنون زينة الحياة الدنيا»، ولكن لا تقر أعين الآباء بالأبناء إلا إذا كانوا صالحين .

 الولد الصالح هو الولد الذي يتميز بالالتزام والسير على الطريق المستقيم ، ويقوم بتأدية الفرائض على أكمل وجه ويبتعد عن السيئات ، ولا يزال الولد الصالح  يستغفر لأبيه حتى يغفر له ثم ترفع درجته في الجنة .


Di antaran nikmat kurniaan Allah ke atas hamba-hambanya ialah nikmat kurniaan zuriat keturunan , mereka adalah perhiasan hidup di dunia sesuai dengan firman Allah : ((Harta benda dan anak pinak itu, ialah perhiasan hidup di dunia))


Tetapi ianya tidak dapat menjadi penyejuk hati ibu dan ayah melainkan apabila mereka menjadi anak anak yang soleh.


Anak yang soleh ialah anak yang beriltizam dengan agama dan berada di atas jalan yang lurus serta menunaikan segala kefardhuan dengan sebaik mungkin dan menjauhi perkara perkara keji.


Seseorang anak yang soleh itu sentiasa memohon keampunan untuk ayahnya sehingga dia diberi keampunan oleh Allah kemudian ditingkatkan kedudukannya di dalam syurga.

6 comments:

 1. Doa anak yg soleh akan dibawa ke sana nanti

  ReplyDelete
  Replies
  1. In sha Allah semoga kita jadi anak soleh untuk mak ayah kita & anak pula jadi anak soleh untuk kita..aamiinn

   Delete
 2. Putaran hidup yg biasa.. dulu kita anak ibubapa kita.. skrg kita plk ada anak.. sama2 mainkan peranan.. sama2 berjalan menuju syurga Allah.. aamiin..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul k.Lin..
   Dulu kita anak
   Sekarang kita pula mak.

   Delete