Semalam punya lunch masak Mihun Sup Bebola Daging. Tak masak nasi sebab kehabisan idea untuk masak lauk
Terhasil lah Mihun Sup Bebola Daging..SUP BEBOLA DAGING RAMLY
Kuah:
Tulang (jika ada)
40biji bebola daging Ramly
10 bawang putih
1 ketul halia
1 bungkus rempah bunjut sup tulang
2 camt serbuk lada sulah
Garam,gula
Mee /meehun/kuey teow
Bahan Sayur Tabur
kobis hiris halus2
taugeh
limau nipis
daun sup+ daun bawang
1. Buat kuah..Rebus tulang2 dengan semua bahan kuah sampai empuk.
2. Kalau meatball tu buat sendiri @ yang mentah...masukkan skali
3. Biar sampai meatball tu masak & timbul.Bubuh garam &gula & rasa...
4. Meehun tu rendam & celur sekejap...
5. Bubuh meehun sikit je dalam mangkuk..tambah sayur2 mentah tu & tuang kuah yang panas...
6. Hidangkan bersama Sambal Bakso
SAMBAL MERAH BAKSO
1 cawan cili padi merah Bangladesh
1 bawang besar holland
2 bawang putih
1/4 cawan cuka
1/4 cawan gula
2 sudu teh garam halus
1/2 cawan air
1. Rebus cili,bawang besar dan bawang putih dengan 1/2 cawan air hingga mendidih dan bawag nampak jernih
2. Biar sejuk dan bllend semua bahan rebus bersama airnya serta cuka,garam dan gula
3. Simpan dalam botol bertutup[.
4. Untuk tahan lebih lama simpan dalam peti ais.Lebih lama lebih sdap kerana semua bahan menjadi sebati
5. Bila jhendak makan perahkan limau nilis atau limau kasturi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix6Ph6mmRAwORgfyPZc_LCcWYFFE4zwfS6j2k9_DFOOaEdcBln0-u9iok2T5QvE8a7ecJ40-ENcZ3S0DvRBIWVy7i3SEYGzgNbJVmLZ4T9L5P9wXQA5tFBKtkDb35zDO4V8UdhiczCgJ7Y/s320/IMG_20201204_171325.jpg)
Ada sambal, ada bawang goreng...peerrgghhh! Menyelerakan sungguh!
ReplyDeleteHihihi... Kadang simple pun kalau kena dengan rasa, memang puas makan
Delete