Sunday 6 December 2020

MEATBALL MASAK SAMBAL

Kadang tidak perlu masak beria untuk manambah nasi. Cukup hanya 1 lauk utama + telur dadar & ulam sayur mentah. Sudah cukup kena dengam selera. 

Lauk hari ni

Meatball Masak Sambal

Merah menyala, guna cili blend beli dari kawan. Cili keriting + cili licin besar tu katanya. Cantik merahnya sambal guna cili blend Rose. Terima kasih Rose, mudahkan urusan


MEATBALL MASAK. SAMBAL
1/2 paket (30 biji) meatball Ramly
1 asam keping
1 sudu  teh garam
2 sudu teh gula perang
1 cawan cili blend
1 bawang besar + 3 bawang putih - blend
1/2 cawan minyak

1. Panaskan minyak & goreng meatball hingga nampak berubah warna. 
2. Terus masukkan bawang & cili blend. 
3.Masukkan asam, garam, gula d masak hingga naik minyak. 
4. Susuaikan rasa



10 comments:

  1. Betul tu kak.. saya pun sehari masak 1 lauk utama n sayur je. Masak pun sehari sekali je 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang masak 1 lauk tu yang rasa nikmat kan Jaja.. Dapat nikmati rasa tanpa campur aduk. (kalau lauk yang kena dengan tekak la) hihihi

      Delete
  2. Sedapnya tu ratah2 meatball.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambah pula salad macam cikgu selalu buat tu kan..
      Ish... Tetiba tekak rasa nak nak makan salad pula.. Hihihi

      Delete
  3. Kalau cili yg merah cantik macam ni, baru confident nak beli. Sy kadang tak berani sgt beli cili kisar keluaran kilang sbb takut dia blend dengan tangkai2 sekali, tu yg warnanya kadang gelap lebam.

    Tak pernah lagi buat meatball masak sambal, tapi daging masak sambal mmg fav, mesti rasanya seakan2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun rasanya memang tak pernah belin pun sebelum ni. Cuma bila kawan yang sorang ni jual & dia buat sendiri memang nampak hasilnya sangat bagus melebihi jangkaan saya. Saya kalau blend cili memang tidak sehalus & semulus itu.
      Sambal ni anak-anak memang suka.. Mak pun.
      Hihihihi

      Delete
  4. Nampak sedap ,nak buatlah untuk budak2 ni pasti dorang suka.Silap2 meatball yang habis,tinggal sambal je terutama si bongsu ni suka sangat meatball tapi takut pedas walaupun dah remaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.. Harus dah tu akak.. Meatball in sha Allah habis.. Sambal tu kalau tak habis boleh lawankan dengan lempeng.. Uish

      Delete
  5. sedap dan mudah disediakan.. mmg sangat menjadi pujaan mak2 :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Hayati...
      Wajib ada dalam fridge untuk masa-masa perlu

      Delete