Sunday, 13 December 2020

KUIH UBI KAYU GULUNG PISANG-NOSTALGIA KAMPUNG BARU

Kuih Ubi Kayu Gulung. Kali pertama makan kuih ni pada tahun 90's @ Kampung Baru, KL.Masa tu Kg Baru memang syurga makanan.Paling saya suka bubur nasi berlauk kat situ memang sangat sedap beraneka lauk. Dekat tepi gerai bubur berlauk tu ada jual aneka kuih Kelantan & Thailand. Antara yang selalu saya beli tentulah akok, nekbat & kuih ubi kayu gulung pisang ni. Akok & nekbat boleh jumpa merata kalau bulan puasa. Tapi kuih ubi kayu gulung pisang ni saya hanya pernah jumpa di Kg Baru & kadang-kadang nasib baik ada jumpa tempat kuih-muih Kelantan. Saya pernah buat kuih ni beberapa tahun yang lalu. Tapi memang sudah agak lama tidak mengulanginya

Kuih Ubi Kayu Gulung Pisang. Dalamnya pisang abu. Keliling yang hijau tu ubi kayu parut. Luarnya digaul kelapa manis macam kelapa cicah ubi kayu zaman dulu-dulu. Saya memang tidak tahu nama asal kuih ni. Kalau nekbat, akok, buah tanjung, tahi itik memang tahu. Bila Google memang ada kuih macam ni tapi digaul kelapa bergaram sahaja. Saya nak kuih gulung ubi kayu ni macam yang dijual di Kg Baru tu. Kelapanya mentah tapi manis & sedikir sahaja masin. Memang sedap dapa tekak saya. Yang jualnya saya tak pasti orang Kelantan atau orang Patani sebab loghat mereka sama. Dijual pula bersama kuih-kuih Kelantan. Akok, nekbat, buah tanjung dan lain-lain. 

Puas hati dapat makan puas-puas. 
Beberapa hari yabg lepas nampak ada lori jual ubi kayu dan nanas madu depan klinik lama tu. Selori ubi kayunya yang masih melekat pada pangkal batang ubi. Bila pelanggan nak beli baru dipotongnya dari pangkal batang ubi tu. Rasa lah juga beli ubi fresh


Memang sudah lama  berangan nak buat kuih ni. Tapi selalunya ada ubi pisang tiada. Ada pisang ubi pula tiada. Bukan sebarang pisang boleh guna. Kalau pisang emas, rastali & pisang yang dimakan mentah tidak sesuai kerana akan benyek bila dimasak. Nak cari pisang abu memang susah nak dapat. Nak buat kuih ni pula kena pisang abu yang baru mula menguning baru sedap & bukan yang sudah lembik. 


Pisang abu & pisang raja baru ngam sebab pisangnya tidak mengecut. Walau dimasak isinya padat & tidak lembik bila dimasak.Baru bentuk gulungan stabil & kemas. 

KUIH UBI KAYU GULUNG PISANG

2½cawan ubi parut
5biji pisang abu/nipah  yang besar
1/2 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna hijau
5 keping daun pisang /plastic cling

Bahan Salut:
2 cawan kelapa parut putih
¼cawan gula pasir putih
½sudu teh garam
*Semua bahan salut ini dicampur rata & dibiar ½jam supaya gula meresap kedalam kelapa

1. Ubi diperah airnya hingga kering & nampak berderai bila dilerai. 
2.Air perahan ubi dimendapkan & ambil pati mendapannya. 
3. Campur ubi, garam, pati mendapan dan pewarna hijau. Adunan jangan cair/jangan tambah air . Sekadar lembab sahaja
4. Bahagikan adunan kepada 5 bahagin sama banyak anggaran ½ cawan seriap bahagian(ikut jumlah pisang) 
5. Bentangkan daun pisang @ plastic cling 
6.Ambil 1 bahagian ubi hijau & leperkan anggaran muat untuk balut pisang
7.Letak pisang ditengahnya & gulung bersama plastic  sambil diketatkan supaya kemas. Lipat @ kemaskan kedua-dua hujungnya
8.Kukus anggaran 20-30 minit. 
9.Angkat dan sejukkan seketika dan buka balutan. 
10. Gaul kelapa manis tadi & hiris tebal. Hidangkan 
Sepatutnya bungkus dengam daun pisang. 
Tapi daun pisang tiada. Hanya guna plastic cling. Saya alas atas papan potong d selit plastic tu bawah papan tu supaya tegang d mudah diurus



Letak pisang abu ditengahnya & gulung kemas-kemas. Kelebihan guna plastil cling ni kita boleh gulung & wrap kemas-kemas. Kalau daun pisang mudah koyak. Tapi kalau guna daun pisang baunya lebih harum


Kukus hingga masak anggaran 1/2 jam. 
Memang gedabak gulungannya kerana saiz pisang abu yang besar. Sama seperti yang pernah dibeli dulu saiz  gulungannya besar lengan kanak-kanak. 


Biar sejuk sikit baru buka plasticnya & gaul dengan kelapa yang sudah digaul gula & sedikit garam. 


Sebaiknya kelapa tu dicampur secubit garam & extra gula dibiar 1/2 jam supaya gula. & kelapa mesra dan sedap. Rupa kelapa nya putih jernih kerana menyerap gula. Rasa kelapanya seperti inti kelapa & tidak basi dibiarkan seharian walaupun tidak dimasak kerana gula menjadi pengawet. 


Sedapnya menikmati kuih ubi kayu gulung pisang.Rasa pisang kukus ditengahnya. Lemak melekit dari ubinya & diluarnya lemak manis kelapa bergaram serta bergula. Rasanya sama seperti yang pernah dibeli di Kg Baru dulu. 





11 comments:

  1. Baru lepas minum petang santap kek pisang tunjuk dan kek ubi kayu mentega homemade panas2.syukur Alhamdulillah diusia kini masih boleh makan ubi kayu nostalgia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, kek ubi kayu mentwga homemade tu macam teringin la.. Buat macam kek butter juga ker macamana?

      Delete
    2. Ye ikut adunan kek butter cuma tambah 11/2 cawan ubi kayu parut.akak guna ubi mentega warna mmg kuning original. Suhu oven 150 bakar selama 1 jam

      Delete
  2. X pernah kakmim mkn kueh ni... mungkin x brp familiar utk org² kat sarawak ni kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini pun jarang nampak tapi ada.Nak kena cari tempat kuih-kuih pure Kelantan

      Delete
  3. Tak pernah nampak dan tak pernah makan, nampak macam sedap sangat ni dinikamti petang2 bersama seteko kopi o panas, seteko la baru puas minum kopi, hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..SK memang pemurah.Seteko terus kopinya...hihihi

      Delete
  4. Sedapnya macam teringin nak makan.Kalau lah ada yang jual pasti nak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah ada ubi kayu tanaman sendiri.Daun pisang pun ada.Tinggal cari kelapa & pisang abu.Caiyok kak..hihihi

      Delete
  5. Memang lebih kurang sama dengan kuih bandang @ kuih janda yg saya buat tu. Sedap betul kuih ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...Kalau tengok sama sahaja rupa dia.Beza kelapa sahaja manis & masin.Tapi cikgu lagi beruntung,dikelilingi kuih dari pelbagai etnik.Meriah betul...

      Delete