Friday 4 December 2020

BUBUR JAGUNG UNTUK MINUM PETANG

Petang ni makan bubur jagung. Time rajin sikit la. Kalau time tak berapa nak rajin, ikut apa yang ada. Bukan jadi satu yang rutin pun untuk minum petang. Hihihi.. 


Bubur jagung ni antara bubur yang selalu saya masak. Saya suka bubur jagung
Letak sagu banyak-banyak pula. Asyikkkkk... 

Kalau bulan puasa lagi la. Dalam sebulan puasa tu mesti akan ada hari yang saya masak bubur jagung. Cuma kalau bulan puasa guna setongkol jagung pun dah cukup sebab ada menu lain juga kan. 

BUBUR JAGUNG BERSAMA SAGU
3 tongkol jagung
1/2 cawan sagu - basuh dan rendam 15 minit
1 kotak santan
4  cawan air
1 gula melaka
gula pasir ikut manis
1 sudu teh garam
1 helai pandan

1. Hiris jagung ambil isinya sahaja
2. Rebus isi jagung bersama 3 cawan air hingga mendidih
3. Bila mendidih masukkan sagu dan biar hingga sagu jernih sepenuhnya sambil dikacau sekali sekala
4. Bila sagu dah jernih baru masukkan garam,gula melaka dan pandan
5. Bila gula larut baru tambah santan dan  sentiasa kacau supaya tidak meruap
6. Sesuaikan rasa

** Masak beberapa jam awal supaya bila nak makan bubur akan jadi pekat.. 




Masak 3 tongkol jagung sahaja.. 


Saya masak bubur jagung ni pagi tadi lagi. Saja masak awal supaya nak makan nanti bubur sah pekat sedap
Saya memang peminat jagung. Cokodok ke, rebus ke,bakar ke, bubur ke.. Semua saya suka

Sayangnya  cream creaker tak ada... Kurang feel sikit la. Hanya berteman roti.. Tak.rangup,tapi boleh lah... 
Bak kata orang kampung 

Dariapda cempedak baiklah nangka
Daripada takdak,baiklah ada... 

 





6 comments:

  1. Saya pun kalau bubur jagung,kacang memang suka makan dgn biskut cream crackers atau roti.tambah2 klu yg dh di sejukkan dlm peti ais

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Makan sejuk-sejuk. Kunyah crwam creaker rangup krup krup.. Asyikkk

      Delete
  2. Suka jugak bubur jagung tapi, tak pandai pulak makan ngan biskut. Selalu bubur kacang je makan ngan biskut 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubur kacang lagi ngam makan dengan cream creaker. Tapi bubur jagung ni nak ngam kena makan dengan roti kapai(biskut kapal)

      Delete
  3. Sedap betul bubur jagung makan ramai-ramai!

    ReplyDelete