Masa beli belimbing di pasar, saya sudah merancang untuk masak dengan daging. Kalau ada daging salai alangkah sedapnya. Tapi saya hanya ada daging rebus. Dagkng rebus yang saya siap hiris nipis & bekukan bersama air rebusannya. Hari Rabu saya merebus 1kg daging. Saya sudah bahagikan kepada 3 bahagian. 1 bahagian anggaran 1/2 kg yang memang saya plan untuk masak lauk. 2 bahagian lagi anggaran setiap 1 beratnya 1/4kg.Yang ini saya sudah plan sebagai rencah jika hendak masak mee, mihun etc.
Ini kalaulah daging salai, pasti harum asap yang diserap oleh daging lagi menggoda selera. Tapi kenapa selalu terbayang yang bukan hak. Sedangkan yang sudah ditetapkan rezeki kita tidak dihargai. Heee.. Tiba-tiba....
DAGING REBUS MASAK. LEMAK CILI API + BELIMBING BULUH.
1/2kg daging siap rebus & dihiris nipis
1 mangkuk belimbing buluh
1 asam keping
1 sudu garam
1 batang serai
1 kotak kecil santan
Bahan Tumbuk Halus:
20 cili padi merah vietnam
1 ketul kunyit
1. Daging rebus bersama air rebusannya dimasukkan ke dalam kuali bersama bahan tumbuk. Masak hingga mendidih
2. Masukkan belimbing, serai, asam keping & garam
3. Masak hingga belimbing nampak lutsinar
Jika perlu tambahkan air
4. Tambah santan pekat & sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak..
5.Masak dengan api perlahan beberapa minit hingga nampak pekat. Sesuaikan rasa.
**Lauk ini akan lebih sedap jika dimasak beberapa jam sebelum makan.
Dahulu saya tidak suka cili padi merah ini kerana terlalu pedas & banyak biji. Tapi sekarang ini cili kesukaan saya.
Manusia bersifat baharu, serring berubah mengikit waktu
Sedang reheat selepas dikeluarkan dari freeze
Jangan handphone ni jatuh dalam kuali ni sudah.... Takut-takut juga hendak merakam.
Cedok sikit, jom rasa apa yang kurang. Pekat berlemak kuahnya, masam masin sudah cukup. Cuma pedasnya Cella kata boleh jadikan bibir mac selipar tebalnya. Kalau makan dengam nasi, elok sahaja ni.
Salaam,
ReplyDeleteSays rebus dulu of daging sebelum masak lemak, ok je. Malah lembut tak sakit jaw mulut nak kunyah serta senang hadam.
Tapi lauk nya gambar boleh menjilat screen..
🤓
وعليکم اسلام
DeleteKalau nakmjilat screen, pastikan sanitize dulu G.. Hahaha
Aslmkm nak tanya beras apa kah gerangan puan makan sbb tiap kali tengok sgt mengiurkan panjang n berderai
ReplyDeleteوعليکم اسلام...
DeleteBeras jasmine cikgu... Hihihi
Dalam freezer memang ada daging salai, tinggal nak cari belimbing aje nih
ReplyDeleteWahh... Lagi terangkat tu kalau daging salai tu SK
DeleteCili merah ni walau pedas tapi sedap..
ReplyDeleteBetul tu Naz...
DeleteLagi-lagi kalai buat sambal cuka style pantai timur kan.. Sedap
Wah1 Ada daging lemak cili api, siap dengan tempe sekali tu. Bismillah. Sedapnya.
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap.. Tempe pun dapat tempe yang baru menjadi meang rangup bila digoreng. Lemak-lemak kacangnya
Delete