Lagi antara bekal Cella pi kerja..
Nasi Putih
Sambal Udang
Sayur Kacang Panjang Tempe
Saya memang ada sediakan bahan kisar sesiap dalam peti ais untuk mudahkan kerja masak.
Cili Kisar
Bawang Besar Kisar
Bawang Putih Kisar
* Bawang bawangan saya blend tak gun air tapi saya menggunakan minyak masak sepenuhnya supaya tahan lebih lama.Setakat seminggu dua mwmang elok ja.Kalau ada idea lain boleh share ye rakan-rakan.
SAMBAL UDANG300 gm udang
½ cawan cili blend( cili ni memang pekat kental- saya beli dari Rose)
1 sudu bawang kisar
½ sudu bawang putih kisar
1 asam keping ( saiz keci)
minyak,gula garam
1. Gaul.sikit garam dan serbuk kunyit pada udang.
2. Panaskan 2 sudu minyak dan goreng udang hingga bwrtukar warna merah cantik dan masak.Ketepikan.
3. Tambah ¼ cawan minyak dalam bekas goreng udang tadi dan tumis bawangan dan cili blend.Masukkan asam keping dan masak hingga naik minyak ,baru masukkan udang.
4. Perisakan dengan garam dan sedikit gula perang.Sesuaikan rasa.
SAYUR KACANG PANJANG & TEMPE TUMIS PEDAS
2 keping tempe- potong dadu
1 cekak kacang panjang
5 bawang putih- ketuk pecah-pecah
10 cili padi merah vietnam- hiris serong( kalau taknak pedas skip cili)
Sejemput bilis bersih
minyak,garam,gula,kicap cair
1. Panaskan minyak anggaran ¼ cawan dan goreng tempe hingga garing.Ketepikan.Goreng pula bilis dan ketepikan.
2. Dalam minyak sama,tumis bawang putih yang diketuk dan cili padi yang dihiris serong.
3. Bila harum dan nampak bawang masak,masukkan kacang panjang & tempe serta bilis.
4. Perisakan dan siap
* saya memang tidak tambah air langsung.
Day 2:Mee Telur & Telur Rebus
Saya gunakan mee telur cap 3 ayam
MEE TELUR GORENG RENCAH AYAM1 bungkus mee telur cap 3 ayam
1 keping dada ayam
1 sudu cili blend + 1 sudu bawang blend
Cili merah & daun sup
Minyak,kicap,garam,
Telur rebus
1. Jerang air untuk celur mee.
2. Potong dadu isi ayam & perisakan dengan sikit garam & kicap.
3. Panaskan minyak dan goreng isi ayam hingga masak.
4. Tambahkan bahan blend dan sikit air.Masak hingga pecah minyak.
5. Celur mee dalam air mendidih dan bila nampak mee dah lerai terus cedok dan masukkan dalam tumisan.
6. Renjis kicap dan perisakan ikut kesesuaian.Tabur daun sup
**1 bungkus mee ni sesuai untuk
2-3 orang( kalau jenis makan sikit la)
DAY 3:
Nasi Putih
Ayam Berlada
Ulam Timun
Saya suka beli ayam bahagian dada sahaja untuk masak bekal dan untuk rencah mee,mihun etc.Ini kerana bahagian dada mudah disiang,ambil masa cepat untuk empuk dan mudah nak makan takda tulang.
AYAM BERLADA2 keping dada ayam-dadu
minyak,garam,gula,daun sup.
Bahan Blend:
6 cili merah
5 cili padi merah( kalau tak suka pedas boleh skip)
1 bawang besar
3 bawang putih
1. Gaul isi.aayam dengan garam dan serbuk kunyit
2. Panaskan ½ cawan minyak dan goreng isi ayam hingga masak.
3. Tanpa angkat ayam,terus curah baham blend .Terus masak hingga naik minyak.
4. Perisakan dan tabur daun sup
Daun sup & daun bawang selalu menjadi eksesori hidangan saya kerana saya sukakan warna warni.
Masakan biasa akan lebih menyerlah dengan taburan dedaun sup/bawang.Bandingkan pic diatas dan bawah...iaitu sebelum dan selepas tabur daun sup..bereza effectnya kan...
DAY 4VERMICELLI SARDIN ADABI TIN MERAH
Saya gunakan sardin Adabi yang tin merah ni.Sosnya lebih sedap,merah menarik dan ikannya pula hanya sebesar jari telunjuk.Setiap tin ada 5-7 ekor ikan kecilnya.
PASTA VERMICELLI SARDIN ADABI TIN MERAH½ paket pasta vermicelli
1 tin kecik sardin Adabi tin merah
½ bawanh Holland cincang
3 bawang putih cincang
1 tomato masak- cincang
5 cili padi merah( boleh skip juka taknak pedas)
1 sudu chilly flakes
1 kiub bilis/ayam
minyak,garam,daun sup/ basil
1. Jerang air + ½ sudu teh garam untuk rebus pasta.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang bawangan,cili padi dan tomato cincang.
3. Rebus pasta hingga ½ masak sahaja.Lebih kurng 3 minit sahaja.
4. Masukkan kiub ayam,sardin dan sosnya dalam tumisan.
5. Terus kaut pasta dari air mendidih dan terus masukkan dalam tumisan.Tidak mengapa jika pasta belum cukup lembut kerana kita akan terus memasak dalam sosnya.Lagi pun pasta lebih sedap jika sekadar al dente.
6. Kacau gaul rata & sesuaikan rasa.
Tabur chilly flkes,daun sup @ nak lagi sesuai gunakan sweet basil.
Ikan kecilnya nampak menarik sebab masak sekor sekor tanpa dihancurkan.
MEE TELUR KICAP PEDAS
Lebih kurang mee telur day 2..
Cuma mee telur yang ni versi simpl dimple...
pic googleHanya guna kicap pedas ni semata..sebab dah cukup masin,manis dsn pedasnya.
MEE TELUR KICAP PEDAS
1 bungkus mee telur cap ayam
3 bawang putih - ketuk
½ cawan isi ayam kiub
minyak
telur rebus
1. Jerang air untuk celur mee
2. Panaskan sikit minyak dan tumis bawang putih
3. Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak.
4. Sementara itu celur mee dan terus masukkan dalam tumisan
5. Rejis kicap pedas dan gaul rata.Masak hingga naik wap dan mee lembut.Sesuaikan rasa & tabur daun sup.
Telur rebus antara sumber protien yang mudah.