Semalam ada kerajinan.Balik kerja singgah beli ayam,cili padi & serai.Dalam kepala dah set nak masak Rendang Hijau Ayam + Pucuk Ubi..
Alhamdulillah....jadi masaknya
Jemput makan nasi ketupat nasi vs rendang hijauKali ini saya masak Rendang Hijau Ayam + Pucuk Ubi
Minggu lepas plan nask masak rendang ni..cari pucuk ubi pulak takda.Ni dua hari lepas,hari Ahad tu jumpa orang jual pucuk ubi dan pucuk paku tepi jalan depan kuaters tu..Apa lagi,grab la seberkas.Dah berangan nak masak rendang dengan ayam.Nak masak hari Ahad tu macam malas sebab sengsorang kat rumah.Cella outing dengan kawan-kawan.Anak jantan tu pulak pi kenduri kahwin kawannya.Dah sengsorang malas nak masak beria.
Eh,semalam kerajinan itu datang...hihihi
Sampai jer rumah,tak buka tudung tak tukar baju terus rebus nasi impit dulu...kemudian terus merendang sebab nak bagi dan dengan waktu buka posa..Kalau guna santan fresh tak payah tumis..Lebur ja semua nanti masak sampai kering keluar la minyaknya Tapi sebab saya masak rendang ni guna santan kotak,maka saya tumis la dulu.
Ayam pun saya goreng sebab taknak ayamnya benyek.Kalau ayam pencen atau ayam kampung,saya tak goreng la.
RENDANG HIJAU AYAM+PUCUK UBI
1 ekor ayam- potong 12
2 cekak pucuk ubi(+-30 tangkai)
1 sudu besar kerisik
1 kotak santan kara( 250ml)
3 asam keping
1 helai daun kunyit
½ ketul gula melaka
minyak,garam
Bahan Blend:
(blend jangan halus sangat)
2 cawan cili padi hijau
5 batang serai
5 hiris lengkuas
1 bawang Holland
1 ketul kunyit
1. Garam kunyitkan ayam dan goreng sekadar masak tapi bukan garing
2. Dalam minyak goreng ayam tu
( lebih kurang 1 cawan minyak) tumis bahan blend.Masak hingga naik minyak
3. Masukkan ayam goreng,santan+1 cawan air,asam keping,gula melaka dan kerisik.
4. Masak hingga pekat dan naik mendidih.
5. Masukkan daun pucuk ubi dan masak lagi hingga mendidih semula.Perlahanlan api dan masak hingga daun ubi lembut dan kuah pekat.
6. Tabur daun kunyit dan sesuaikan rasa
Ayam dah siap goreng.
Saya sebut daun ubi sebab pucuknya secoet ja..Selebihnya memang saya masukkan "daun" ubi.Sehelai pun saya tak buang.Semua daunnya saya ambil walau daun keras ..hihihi
Kalau mak saya yang tengok...mau dia jerit tengok saya ambil daun yang dah tua...hihihi
Kalau tekak saya daun ubi lagi sedap dimasak rendang ni.Kalau pucuk ubi yang lembut dimasak lelama macam ni dia dah takda tekstur.
Kalau daun ubi,lagi lama masak,lagi sedap.
Saya makan takdan nak sejuk nasinya.Rasa macam awal lagi..tetiba dah dengar azan
Macam raya dah ni, Mak Ngah. Kalau dah time teringin, kepenatan balik kerja dan puasa pun tak dapat menghalangnya, kan.
ReplyDeleteKan...hihihi...
DeleteKalau bab makan sanggup aja...hihihi
baca tajuk pucuk ubu..wah ada sayur baru ke, sekali baca oo.. typo.. faham2..no hal.. but tgk pic..alahai.. sedapppnya la hai.. makan plak ngan nasi impit...dapnyee...
ReplyDeleteHahaha....habis type terus post tak semak gitu la jadinya ..
ReplyDeleteDah betulkan..TQ MA
Macam style rendang daun maman, nampak sedap pulak, lama tak masak rendang..
ReplyDeleteHa aaa kan Lin...
DeleteIsh kalau ada maman ..nak juga saya mencuba ni...mud tengah rajin ni
Bonda saya suka goreng ayam terlebih dahulu sebelum direndang, atau dikari atau disemur @ kicap. Katanya, goreng setengah masak. Masing-masing ada citarasa tersendiri kan Mama Cella. Betul tu, rendang ayam kalau benyek lain dah rasanya.
ReplyDeleteKan...lebih sedap bila ayamnya digoreng dulu kan cikgu...
Deleterajinnya akak...saya kalau balik kerja nak angkat kaki masuk dapur pun dah tak bermaya hahaha
ReplyDeleteAhad haritu ada juga beli pucuk ubi sebab teringin nak makan masak tempoyak daun kayu sempat la juga buat sikit
Ni kerajinan dah kembali..
Deletesebelum kenduri hari tu kan 4 bulan makan luar & tapaw ja...hihihi
Semalam Pak Zain masak ayam kampung mcm.ni..cumanya xnletak pucuk ubi tapi letak oucuk pegaga..ayam kampung tu dikerat 6 je..bayangkan besar macam mana dan habis seekor..SA x dan amik gambar..ni ada balance tapi tinggal bahagian dada je...dh dikeringkan..SA x berapa enjoy makan sebab xde langsung cili...cuma kunit hidup ngan santan, serai dan pucuk pegaga je
ReplyDeleteOuh...saya tak terfikir pula nak guna pegaga..Lain kali boleh la try...
DeleteTapi kena pedas la kan baru kick..
Pak Zain tu sayang Mak Pah ..tak kasi makan pedas..hihihi