Seharian dia mengadap & hasilnya...
Glasses & Cherry...
Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Bangun sejak pukul 4 pagi tapi tak tahu apa dibuat. Semua serba tak sempat sahaja rasanya. Usai menjemur kain baju pagi tadi terus gerak
Teringin nak makan ubi keladi rebus cicah kelapa. Tapi tiada pokok keladi hendak dikorek ubinya. Kalau dapat keladi telur sedapnya lahai direbus empuk dicicah kelapa bergula + sikit garam.
Sebuah telaga di tepi bendang.. di kampung lama kami...
Tempat kami berkongsi mandi, membasuh & mendapatkan bekalan air minuman. Telaga itu dikongsi oleh 4 keluarga. Tidak pernah ada jadual untuk siapa yang patut dulu mandi atau membasuh atau mencedok ainya mengisi tempayan minuman. Pandai-pandailah menggunakan mata untuk melihat ada kelibat jik orang sedang mandi. Pandai-pandai telingalah untuk mendengar bunyi basuhan menandakan ada orang sedang membasuh.Jika yang mandi & yang membasuh itu sejantina, pergi sajalah. Bukankah sambil mandi, sambil membasuh boleh juga bertanya berita, berkongsi sabun jika sudah kehabisan. Tapi andai yang sedang mandi & membasuh itu lain jantinya, tunggulah sekejap. Tidak begitu manis, apatah lagi jika yang sedang mandi itu anak gadis. Tentu ada malu & segannya. Cuma kadang bila terdesak untuk berkejar kemana-mana pepandailah mencari ruang untuk mencelah mandi. Anak dara yang sedang berkemban itu jangan diusik. Anak dara juga walau berkemban, pepandailah tutup bahumu yang terdedah dengan kain batik atau tuala.Jika yang membasuh itu pangkatnya makcik & nenek, boleh sahaja berbual bicara sambil mandi.. in sya Allah tidak berlaku fitnah. Tapi jika isterinya orang, cukup sekadar menegur sepatah menandakan kamu terdesak menggunakan telaga untuk bersegera. Tak perlu terlalu beramah mesra. Telaga bukan tempat nya. Telaga itu bulat. Jika yang membasuhnya disebelah sana, bukankah ada lagi ruang disebelah sini untuk mencedok airnya. Hati-hati semasa mencedok airnya, jika terlepas tali timba, satu masalah juga kepada semua. Jika timbanya dibuat daripada gelen minyak disel plastik masih ada pilihan kerana timbanya masih timbul. Carikan ranting kayu yang panjang, kaitlah tali timba tu & tarik ke atas. Teruskan mandi. Tapi andai timba daripada tin minyak kelapa cap udang yang potong separuh itu, andai terlepas talinya, tenggelamlah ia ke dasar telaga bersama talinya. Boleh dapatkan galah yang tersandar dipohon rambai tu, tapi nanti keruhlah telaga digagau galah yang mencari punca tali timba. Untung nasib dapat juga tali timba tersangkut pada galah & naik lah semula timba itu kedarat. Jika tidak bersemadilah timba itu didasar telaga. Tunggulah musim kemarau akan terungkaplah segala rahsia di dasar telaga .Kalau yang jujur, maka dibuatlah timba baharu sebagai ganti. Selalu terjadi si penjatuh timba akan mendiamkan diri bila semua orang sudah riuh mencari timba. Mana tidak riuh, yang baru balik dari bendang ada selut hendak dicucikan. Yang balik dari motong, ada bau yang hendak dibersihkan. Habis riuh, timbanya tidak juga muncul, tahulah mereka timba sudah tenggelam di dasar telaga.Tidak perlu ditanya siapa pembuat onar, tapi jalan penyelesaian harus difikirkan. Bukan mudah mendapatkan tin minyak masak @ gelen minyak disel untuk menggantikan timba yang tenggelam. Altenatifnya upih pinang di potong dilipat menjadi bentuk timba. Segala akar menjalar dihutan rumbia dipintal panjang & diikat pada timba upih pinang. Dapatlah semua 4 seleluarga mencedok air semula. Cuma kelemahan menggunakan timba upih ini ia terlalu ringan & semasa dijatuhkan ke dalam telaga ia sukar diterbalikkan bagi membolehkan air dicedok. Puas menggerakkan tali baru air terisi.Tapi apa pilihan yang ada? Tunggulah hari Sabtu nanti tokwan akan ke pekan menjual anor & kok. Sebelum balik bolehlah tokwan minta gelen atau tin minyak kosong dari Cina AhKuang. Jerat lembu yang tersimpan di alang jelapang boleh dijadikan tali timba. Akan bergantilah timba baharu nanti. Tinnya harus dipotong separuh. Timbanya jangan terlalu besar & tinggi. Nanti tidak terangkat oleh anak-anak kecil yang mamdi. Dapat mandi dengan adanya timba baru juga sudah menjadi satu keterujaan. Maka anak yang sehari sekali mandi akan berulang 3 kali sehari mandi bertimbakan tin minyak atau gelen plasti yang baru.Saya yang masih bersekolah rendah, akan berulang alik sehari beberapa kali mengangkut air untuk membasuh pinggan & untuk isi ditempayan. Jika langit mendung, emak sudah berpesan, salin tempayan. Buang semua sisa air lama & basuh bersih. Isi tempayan penuh-penuh. Jika hujan turun nanti air telaga akan keruh. Jika hujan berterusan air telaga akan bertambah keruh & terpaksa menunggu berhari-hari untuk ainya kembali jernih. Sebab itulah bila mendung mesti pastikan tempayan penuh berisi. Jika tidak, air keruhlah menjadi minuman. Jika musim hujan, andai air kosong dihidangkan itu jernih, menandakan anak gadis rumah tersebut seorang yang rajin & beringat. Jika gelas dihulur airnya keruh,pelbagai andaian boleh disimpulkan.
Kini telaga itu sudah berkubur. Kampung itu sudah usangSelepas tokwan meninggal, kami berpindah. Rumah tokwan juga sudah tidak berpenghuni. Hanya tinggal 1 rumah. Pun sudah berperigi sendiri. Kini air paip sudah mengambil alih. Sesekali pulang kenangan itu masih utuh. Beberapa bulan yang lepas ketika Raya Haji, saya bersama Achik cuba menjejak tapak telaga itu. Malang tidak kami ketemu. Landskapnya sudah berubah. Penuh semak samun tidak berbela. Pohon rambai juga sudah tiada kesan tunggulnya. Bendang di tepi telaga juga sudah hilang bentuknya. Hendak berlama juga sudah tidak berani. Saya & Achik tinggalkan kawasan telaga. Telaga itu sudah hilang.
Saya hanya mampu memberi gambaran. Berdasarkan bayangan kenangan masa silam.
Ilustrasi : by Cella (medium pen & water colour)
Kudapan malam tadi
Cucur Jagung + Bilis bersama Thai Chilly Sauce. Dilawankan dengan teh 0 panas. Bertemankan hujan sepanjang malam. Makan panas-panas. Rangup, masin, pedas dan sikit manis. Tak sedar habis sebekasAir Didihan Nasi atau hanya dipanggil Air Nasi. Minuman nostalgia zaman dulu. Bila mak tanak nasi terutama menggunakan beras yang baharu dituai padinya memang selalu dapat minum air nasi ni. Tiap kali emak tanak nasi atas dapur kayu yang tinggi tu, saya akan panjat tin beras yang bersusun tepi dapur kayu tu. Menanti dengan harapan ada air nasi yang mak akan cedok. Beras kalau padi yang baharu dituai agak sukar hendak mengagak airnya. Ini kerana beras daripada padi baru lebih kurang beras wangi cap naga. Baunya sangatlah harum tak ubah seperti beras wangi. Teksturnya memang melekit berkanji macam juga beras wangi. Kalau terkurang air akan mentah. Kalau terlebih sikit air akan lembik. Jadi selalunya untuk elak nasi lembik, mak akan buangkan sikit air masa mendidih. Air tu memang pekat kalau nasi beras baru. Mak akan sendukkan perlahan supaya tidak tersenduk nasi yang sedang mendidih itu. Dapat dalam 1 cawan mak tambah sikit garam & gula. Kacau & berebut minum dengan adik saya Achik. Itulah Air Barli bagi kami. Hingga sekarang sesekali saya masih mencedok air didihan nasi & +gula & sikit garam & menikmatinya. Sunggulah tidak seenak nasi puluhan tahun dahulu tapi setiap kali minum, kenangan-kenangan lalu tetap segar dalam ingatan seperti baru sebentar tadi terjadi.
Semalam Jumaat lepas masak Abuk-abuk Sagu terus ketiduran. Sakit kepala kembali menyerang. Mungkin sebab hari Khamis saya minum kopi masa makan rendang itik dengan cleaner tu. Malam tadi makan ubat & tidur dengan harapan bangun pagi ni akan lega. Sama seperti saya yang degil tak mahu tinggalkan kopi, maka sakit kepala pun degil tak mahu lega. Padan muka
ABUK-ABUK SAGU...
2cwn sagu (rendam kembang)- sebaiknya direndam semalaman @ beberapa jam
2cwn kelapa putih
1 sudu teh garam halus
15 keping daun pisang -anggaran setiap satu selebar tapak tangan orang dewasa
(jika daun segar-layur atas api supaya lembut
jika daun layu x perlu lagi layur)
Inti:
1/2 ketul gula melaka
1/4 cawan gula pasir
( boleh ganti brown sugar)
1. Sagu dibasuh dan direndam dalam air yang banyak..(Jangan dikacau-kacau sagu tersebut... in sha Allah sagu tidak akan hancur)
2. Toskan sagu dan buang air rendamannnya
3. Campur sagu dengan kelapa parut putih dan garam halus.gaul rata
4. Gula Melaka diracik halus atau disagat kasar dan gaul bersama gula pasir
5. Buat kelongsong atau kon menggunakan sekeping daun pisang (Rujuk kat sini.. & KAT SINI... juga
6. Isikan 1 sudu besar campuran sagu dalam kon dan gunakan batang sudu untuk membuat lubang ditengah2 sagu untuk mengisi 1 sudu teh inti gula Melaka yang dicampur gula pasir)
CARA ini akan menjadikan intinya berda ditengah-tengah kuih.
7. Tutup kon dan lipat dengan kemas supaya kuih tertutup
8. Buat sehingga habis dan kukus anggaran 15 minit sehingga kuih masak
9. Cara menguji kuih sudah masak ialah dengan mengambil sebungkus kuih dan buka untuk lihat isinys
10. Jika semua sagu berwarna jernih itu manandakan kuih sudah masak.\
11. Jika masih ada bintik pitih pada sagu..tambah masa mnegukus beberapa minit lagi
** Satu lagi cara ialah dengan memasukkan 1 sudu campuran sagu
Kemudian masukkan 1 sudu campuran inti gula melaka
Tutup semula campuran inti dengan 1 sudu lagi campuran sagu
Kemudian baru dilipat kemas
TETAPI cara ini akan menyebabkan kuih terputus dua bila sudah masak