Mak aku cakap kalau kat Kedah..
Nasi Kuning ni la Nasi Lemak..
Mak aku cakap dolu- dolu Nasi Kuning ni dibungkus daun pisang bersama lauk Sambal Bilis..
Nasi Lemak Putib xde ker..?
Maj aku kata Nasi Lemak Putih Bersantan tu jarang ada..
Kalau ada pun ianya dipanggil Nasi Santan..
Sebab Nasi Kuning tu dan dipanggil Nasi Lemak..
Ish baru aku tau...
Tapi mak aku cakap sekarang dah bersepah dah Nasi Lemak Putih Bersantam tu..
Nasi Lemak Kuning ni lak mak aku kata masih ada lagi dijual...
Tapi mak aku cakap aku dh selalu makan pun Nasi Kuning ni..
Mmmm...aku pun dah lupa..
Kata mak aku Nasi Lemak Bungkus yang selalu beli kat Food Court depan Petronas Pendang tu Nasi Kuning la...
Mmm...
Oooooo...baru aku ingat..
Betul la ..time balik umah Achik...selalu waktu malam beli Nasi Lemak Bungkus Surat Khabar ..
Hahaha...
Betul la..
Nasi Lemak tu dibungkus ngan surat khabar khabar..
Warna nasi tu Warna Kuning..
Lauk plak ada Sambal Bilis..Sambal Ayam..Sambal Sotong..
&...&...&...&...
Harga dia only sixty cent..
Ye..betull..!!
Omputih cakap HANYA 6 KUPANG..
Hahahaa..tu omputih yang lahir kt Kedah...
Tapi ayam dia besar ibu jari kaki jer lah..
Apapun kat KL memang mimpi la nak dapat camtu...
Hahaha..
Mak aku cakap Nasi Kuning versi Nasi Lemak Kuning Kedah...
xde guna santan..
Makan pun ngan Sambal Ikan..
Bias orang makan ngan Sambal Bilis or Sambal Ayam...
NASI KUNING SAMBAL IKAN..
2 Cawan beras..
2½ cawan air
secubit garam dan gula
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 daun pandan
2 sudu margerine( boleh ganti dengan miyak masak)
Bahan Tumis:
3 bawang merah
1 basang putih
1 sudu teh halba
2 hiris halia
1 kayu manis
2 buah pelaga
5 cengkih
1 bunga lawang
1 pandan
1. Panaskan margerine dal rice cooker
2. Bahan tumis yang sudah dibasuh dan ditapis
3. Tumis bahan tumis dan tutup sekejap supaya bahan tumis garing..
4. Ke.udian masukkan air,garam, serbuk kunyit dan gula..Biar hingga mendidih
5. Bila memdidih...baru dimasukkan beras .
6. Tutup rice cooker dan masak seperti biasa hingga nampak airnya kering
7. Bila dah masak..gemburkan a.k.a kacau perlahan dengan garfi supaya nasi tidak patah dan kekel cantik.
Hidangkan bersama lauk kegemaran..
SAMBAL IKAN
2ekor ikan kembung- potong 2
garam dan serbuk kunyit
4 sudu minyak
sikit garam dan gula
1 asam keping
Bahan Blend:
15 biji cili kering- gunting dan rendam
1 bawang besar
1 serai
sikit lengluas
3. Dalam minyak goreng ikan tu..tumis bahan blend hingga garing.Massukkan asam,garam dan gila.
4. Bila garing masukkan ikan
5. Gaul rata dan sesuaikan rasanya
6. Tabur bawang hiris dan kacau sekejap supaya layu...
Siap...Sesuaikan rasanya..Hidang bersama Nasi Kuning