Pernah tak lhat senduduk putih?
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Pernah tak lhat senduduk putih?
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Hihihihi....
Kebanyakan hanya biasa dengan roti Gardenia..Tapi tak perasan tentang bunga gardenia...
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Selalunya kalau dah mengong nak masak apa...Nasi goreng antara yang jadi pilihan.Nasi Goreng boleh buat bermacam jenis dan bermacam bahan..Jadi kesukaan kebanyakan orang Malaysia...hingga ada lagu Nasi Goreng kan...
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Dua minggu sebelum Raya Haji hari tu,saya ada balik kampung sat dengan Adah ..Sebabnya Adah craving buah berangan..Tapi takmau buah berangan kat KL ni...ðŸ¤..
Dia demand nak buah berangan yang dia pernah makan kat Pekan Jitra...yang dekat foodcourt apa tu dekat McD tu...
Balik,maka Pakcik & Achik dia layankan la...bawa dia pi cari buah berangan idaman dia...
Alhamdulillah....semoga tak kempinan bumil tu..
Musim buah sentul dan buah stey hampir sama...Mei-Jun
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Weekend baru ni ,saya ada masak ketupat palas versi pulut hitam.
Untuk resipi,cara masak dan cara bungkus,saya ada share videonya di simi:
https://youtu.be/RoMPwJtLMjg?feature=shared
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Hari ini saya masak Pasta Daging untuk bekal...
Pasta antara menu mudah dan sedap serta cepat disediakan...
Sap sup sap dah siap..Masak bodo bodo pun dah sedap..
Apa lagi kalau direncah dengan daging segar macam ni...Yang masih ada stok daging qurban tu jom masak pasta daging hari ni...
Sesuai untuk sarapan...lunch ,dinner dan juga bekal..Sangat sedap walau hanya berperisakan garam semata.Tetapi jus dari daging,tomato & cili membantu menambah rasa
Pepagi tadi sebelum subuh saya masak pasta daging ni...Sedapnya kalau dapat makan panas panasasa baru masak,tapi dah nama pun bawa bekal....makan kat tempat kerja dah sejuk la...Takda microwave...hihihi
PASTA DAGING
½ pack pasta vermicelli
250 gm daging - hiris nipis
2 tomato masak
1 capsicum merah
1 bawang Holland
Minyak,garam,chilly flakes
1. Panaskan minyak & tumis bawang Holland & daging.Biar minyak betul betul panas supaya daging berkerak pada kuali supaya keluar perisa.
2. Masukkan tomato cincang & secawan air dan masak hingga daging lembut.
***. Sementara tu jerang air + garam .Bila mendidih rebus pasta 2 minit
3. Bila daging lembut, masukkan capsicum dalam tumisan daging..
4. Bila capsicum lembut masukkan pasta yang sudah direbus..Gaul rata dan sesuaikan rasa.
5.Tabur daun sup dan chully flakes jika ingin pedas..Sesuaikan rasa..
Untuk video masakan ini boleh layari...
https://youtube.com/shorts/5wAnIX8Nk3M?si=_bdkDUkMPHB-ATI-
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu..Hari ni ada jemputan kenduri ke lunch kat luar,ke makan kat rumah?
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Buah yang tak semua tempat ada...
Biasa buah yang muda dijadikan ulam atau kerabu bersama santan,kerisik dan bahan lain.
Buahnya pahit pahit lemak dan mempunyai peminatnya terutama orang kampung macam saya ni ..hihihi
Untuk yang nak tengok video pokoknya boleh klick https://youtube.com/shorts/LyEEgZpot0I?si=dSy1xDRcf0tcN60C
Untuk tonton video video lain boleh singgah di youtube channel saya
SEMOGA BERMANFAAT..
Sudi-sudikan untuk
+Like
+Comment
+Share
+ Subscribe
TERIMA KASIH💕
Selalu nangka muda saya masak lemak cili api atau buat kerabu kerisik.
Tapi kali ni saya cuba merendang nagka ketana teringan Chef Wan pernah masak rendang nangka kat TV masa zaman kegemilangannya dinkaca TV tahun 90-an dulu..
RENDANG NANGKA MUDA
1kg nangka muda- rebus
½ kg daging - opsyen
1 paket rempah rendang Adabi
2 sudu kerisik
1 asam keping
4 cawan santan
2 daun kunyit
garam,gula melaka,perasa
Bahan Blend:
2 serai
2 keping lengkuas
1 labu bawang besar
15 cili kering
1. Leburkan bahan blend dan rempah rendang bersama santan dalam kuali.
2. Jika guna daging,masukkan daging dan masak hingga daging empuk.
3. Tambah nangka muda,kerisik,asam keping dan perisakan.
4. Masak hingga pekat dan berminyak.
5. Sesuaikan rasa dan tabur daun kunyit
6. Jika nak rendang kering,teruskan merendang hingga kering.Jangan lupa kacau supaya tidak hangus.
Saya juga ada upload video RENDANG NANGKA.....kat sini
Jangan lupa juga untuk youtube channel saya iaitu Seroja Putih
+Like
+Coment
+Share
+ Subscribe
Antara juadah Raya Haji 2024 @ rumah saya.Raya kat KL saja tahun ni..tak balik kampung pun.