Friday, 21 June 2024

BUAH CERMAI & PENCICAHNYA


Dapat buah cermai....
Hati dah berkira-kira nak menyicah @ sekarang ramai sebut colek .

Saya kurang gemar pencicah basah berkicap macam kuah rojak.




Sebaliknya saya lebih suka pencicah kering berderai ala ala pencicah Thai..


PENCICAH BUAH CERMAI
1 sudu teh garam
3 susu chilly flakes
( boleh ganti 5 cili kering)
1cm belacan
12 sudu makan gula pasir/
boleh guna gula perang

1. Campur semua bahan ke dalam blender kring..

2. Blend secara pulse beberapa kali hingga halus dan berderai.

3 Sedia dihidangkan bersama buah cermai,jambu,mangga muda  dan juga sesuai makan dengan limau bali..





Untuk videonya boleh layari 


Untuk video pendek lainnya boleh klik SEROJA PUTIH ...dan jangan lupa..
+ Like
+ Comment
+ Share
+ ASunscribe



2 comments:

  1. Try makan... Sekali jer.. pastu ok dah tak nak hahaha.. :P

    ReplyDelete
  2. Dulu cukup suka makan cermai. Dah tua sekarang ni, memang tak berani nak sentuh... masamnya! Kalau ada pencecah, rasanya sudukan dulu pencecah ke mulut sebelum cermainya.

    ReplyDelete