Lauk Sambal Tempoyak Petai Ikan Bilis
Semalam punya semalam punya lauk yang telah mengorbankan ¾ periuk nasi.Hihihi
tabur daun kunyit banyak-banyak sedap ,& harum.Masak ½ kuali besar sambal tempoyak petai ikan bilis.Sambal tahan 2,3 hari tanpa dipanaskan.Kalau nak tahan lama lagi,panaskan setiap hari.Kalau nak masak banyak sekali gus & asingkan bekas-bekas kecik & frozenkan pun ok.
SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS.
2 cawan ikan bilis bersih
1 cawan isi petai -hiris 3
1 cawan tempoyak.
1 cawan cili padi hijau+merah
1 bawang besar
1 ketul kunyit
1 asam keping.
2 helai daun kunyit
Minyak,garam & gula
1. Blend bawang besar,cili padi & kunyit kasar-kasar.
2. Masukkan bilis bersih dalam blender yang mengandungi bahan kisar & kisarkan bersama bilis sederhana kasar.
3. Panaskan ½ cawan minyak & tumiskan bahan blen.Tambah tempoyak,asa,garam,gula & masak hingga mendidih.
4. Masak dengan api perlahan hingga naik minyak.Sesuaikan rasa & tabur daun kunyit hiris.
Makan samabal tempoyak ni feel lauk-lauk kering ja.
Ikan talang masin +ikan talang masam.Ikan talang masin yang nampak tulang tu yang Achik post masa PKP 1 tahun lepas.
Ikan talang masam tu pulak yang Pakcik beli masa balik dalam PKPP hujung tahun lepas rasanya.
Orang kata kalau timun dengan durian,timun akan kalah sebab bergolek pun luka,digolek pun luka dek duri durian yang tajam.Tapi kalau durian dah jadi tempoyak,masa tu timun akan tenyeh-tenyeh durian...
Hidup ini kan umpama roda....hihihihi