Nasi Dagang Gulai Ikan Salmon + Udang & Telur
Salmon,bunyinya macam have-have.Hakikatnya mengutip saki baki stok fosil dalam freezer untuk dimasak.Serba sikit sisa yang masih berbaki dicampur untuk mencukupkan.
Dah beberapa minggu plan nak masak nasi dagang.Selalunya masak NASI DAGANG BERAS PULUT & BERAS BIASA macam versi Trengganu.Tapi ni teringin pula nak makan nasi dagang ala Kelantan iaitu yang menggunakan beras merah ni.Minta Cella tolong belikan beras nasi dagang merah @ Shopee.
Nasi dagang sedang dikukus.Nampak dak macam net putih tu.Tu sebenarnya net bekas bawang putih.Masa beli bawang putih dalam net tu,saya basuh net tu & gunting elok-olok & simpan.Nak kukus pulut ka atau apa-apa bijirin,saya bentangkan net tu dalam pekgukus.So,beras tak jatuh ke bawah & bila nak keluarkan nasi pun senang angkat dengan net tu.Nak basuh pengukus pun senang takdak sisa dalam bekas pengukus.
1kg beras nasi dagang merah-rendam semalaman
3 cawan santan pekat + 2 sudu teh garam & 1 sudu besar gula
(harus santan segar untuk rasa lebih sedap)
1ketul halia muda-mayang halus
5 bawang merah - hiris
1 sudu makan halba- basuh & rendam 10 minit
1. Kukus beras merah yang sudah diirendam anggaran ½ jam
2. Semasa sedang dikukus, setiap 10 minit siram dengan ½ cawan air panas untuk melembutkan beras.
3. Selepas ½ jam beras akan menjadi nasi & tuangkan dalam bekas besar.
4. Siram santan bercampur garam & gula.
5. Gaul beberapa minit dan tambah halia halba dan bawang hiris.
** Jika nasi sudah lembut dan untuk rasa lebih lemak, boleh terus hidang tanpa dikukus kali ke-2
***
Untuk lebih tahan lama.. Kukus kali ke-2
6. Selepas gaul sebati masukkan semula kedalam kukus
7. Kukus semula anggaran 10 minit TANPA menutup pengukus supaya beras tidak pecah dan benyek
Dah masak.Cuma untuk lain kali saya nak beli beras nasi dagang yang lebih berkualiti untuk rasa lebih sedap.Kalau tengok kat shopee macam-macam harga ada & kena pilih yang banyak beras merah berbanding beras putih.Pilih yang warna lebih gelap.Ni yang saya beli ni harga sekilo dalam RM7++ & banyak beras putih dari merah.Menyesal masa gi Trengganu tak beli beras merah ni.Kat shopee pun banyak ja.Cuma kena pandai pilih.Macam yang ni bagi saya berapa puas hati sebab berasnya keras & "pecah biji".Baik pilih beras nasi dagang yang mahal sikit yang nampak beras merahnya banyak.Pengalaman saya yang bukan Kelantanese ni pun boleh bezakan tekstur & rasa.Bila beli online ni benda tak nampak depan mata.Nanti kalau dapat ke Trengganu lagi nak borong beras merah ni buat stok.Saya pernah masak nasi dagang merah ni yang berasnya kawan sekerja beli di Kelantan.Nak kukus pun tak payah berkali-kali.Nasinya lebih melekit bertekstur & tak la pecah biji..Saya suka yang macam tu.Nak masak pun kena sabar & proses arun dengan yang betul supaya nasi tidak pecah kerana terlalu kembang
Ikan salmon 2 keping.Tengok tarikh beli dah dekat 2 bulan dalam peti ais.Harga 2 keping belasan ringgit sahaja sebab ni bukan salmon organic atau salmon liar.Ni mesti spesis salmon bela sebab tu harga lagi murah daripada ikan tenggiri. Setiap keping saya kerat 3 dapatlah 6pcs.Saya garam kunyitkan dulu & goreng garing.Geram jer kulit dia yang menggoda tu.
Untuk anak bujang yang tak makan ikan tu .Kari ayam dalam tin.Kari tin ni beli kononnya untuk stok kecemasan supaya depa boleh panaskan sendiri & terus makan.
Hasil 1 tin sedang.Tengok dalamntin cantik berminyak kuah dia.Bila panaskan jadi tak cantik & bau pun tak menarik selera.Tapi dah anak bujang tu tak makan ikan,dia cakap sedap ja kari ni..Hihihi
tgk nasi dagang ni tetiba teringat Terengganu..cepatla pkp ni berakhir..x sabar dah nak merayap..hihihi..
ReplyDeleteSemua dah rindukan angin luar rumah..🤭
DeleteSy selalu kalau balik Kedah, selalu jumpa beras ni jual kat sana. Biasanya sy beli sebungkus, buah tangan utk ibu. Tak pernah nak masak nasi dagang, kalau nak makan memang beli jer sbb dua beranak ni tak minat. Good idea la guna net tu utk alas mengukus. Gulai salmon nampak sedap bebeno 🥰
ReplyDeleteOooo ada ek...
DeleteHihihi
Pasni balik boleh cari kat sana pulak..
Sodap lg gulai mamak SK 🤭
Bygkan.. kutip saki baki bole jd 1 dish yg menyelerakan.. teringat plk mkn nasi dagang pak malau kat langkawi.. dgn tiupan angin di sawah padi..
ReplyDeleteWoh nasi Dagang Pak Malau dagang bertempat,
DeleteDagang hamba menumpang lalu...😁
Seri Mersing
Maaaakkkkk! Nasi dagang kayangan ni....ada gulai salmon!
ReplyDeletehahaha...tapi mahal lagi ikan tenggiri & ikan merah kalau kat KL ni
Delete