Wednesday, 16 July 2025

HAPPY BIRTHDAY ADAH

 

Semalam punya semalam.......iaitu 14 Julai adalah birthday Adah yang ke penghujung 20-an...hihihi

Hari Ahad tu pagi-pagi lagi saya dah wish birthday Adah dalam group Little Family...Kemudian,saya bergegas siap terus ke ATM.Nak transfer sikit duit untuk belanja SR kepada  birthday girl la konon.

Sekali masa tengah panaskan injin kereta,Adah VC...Katanya kenapa wish awal sehari...Birthday dia 14 Julai..Hari ni baru 13 Julai..

Laaaaa....saya kepeningan...🤣🤣🤣




Esoknya...wish lagi sekali...hihihi
Saya wish by whatsApp dengan mengahantar video ni kepada Adah yang berada nun di Tawau..
Ni kalau Cella & abangnya tengok ni pasti jelouse ni sbb mak depa siap buatkan video pendek untuk Adah...kat depa tak buat🤭
Semua ni sejak tahun lepas mak depa baru berjinak dengan youtube atas foktor terpaksa dek tuntutan kerja...Asalnya stress sebab tak tahu langsung..Lama-lama eh,jadi seronok pula main edit edit video ni walau saya hanya tahu paling basic je pun..

Bulan Julai ni memang kami 3 beranak menantu berkongsi bulan kelahiran..Saya 3 Julai...Adah 14 Julai manakala menantu pula 29 Julai nanti .Cucunda tu pun asalnya mommynya dok doa nak bagi lahir bulan Julai...tapi Allah dah aturkan sehari awal kepada 30 Jun..Kalau tidak,Adah tiga beranak memang semua bulan Julai..hihihi

Saya ada baca rahsia bulan kelahiran  hasil kajian Dato' Dr Fadzilah Kamsah ... & saya c&p kat sini...


JULAI

# Sangat seronok didamping

# Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki

# Agak pendiam kecuali dirangsang

# Ada harga dan maruah diri

# Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan

# Mudah dipujuk dan bercakap lurus

# Sangat menjaga hati orang lain

# Sangat peramah

# Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya

# berjiwa sentimental

# jarang berdendam

# mudah memaafkan tapi sukar melupakan

# tidak suka benda remeh-temeh

# membimbing cara fizikal dan mental

# sgt peka, caring dan mengasihi serta penyayang

# layanan yg serupa dgn semua orang

# tinggi daya simpati

# pemerhatian yg tajam

# suka menilai org lain dgn pemerhatian

# mudah dan rajin belajar

# suka muhasabah diri

# suka megenangkan peristiwa atau kawan lama

# suka mendiamkan diri

# suka duduk dirumah

# suka tunggu kawan tapi tak cari kawan

# tak agresif kecuali terpaksa

# lemah dari segi kesihatan perut

# mudah gemuk kalau tak kawal diet

# minta disayangi

# mudah terluka hati tapi lambat pulih

# terlalu mengambil berat

# rajin dalam membuat kerja


Eh....macam banyak pula betulnya dengan diri saya....hihihi

Wallahu'alam...


Monday, 14 July 2025

SEPIRING PULUT NYOR...SECANGKIR KOPI O...

 

Menyeghok pulut nyo ngan kopi O 

Bahasa standarnya " Sarapan pulut kelapa dengan kopi  0 "


Sarapan penuh nostalgia untuk diri dan keluarga saya.Pulut dan keluarga saya mempunyai satu ikatan. istimewa sejak sekian lama.


Singat saya...sejak zaman kanak-kanak pulut adalah makan utama kami selepas nasi.

Selang sehari dua pasti emak tanak atau kukus pulut buat menyeghok a.k.a sarapan pagi berselang seli dengan cekodok kembong & nasi goreng.Kalau musim hujan pendapatan mak merosot teruk kerana mak hanya bergantung kepada duit motong getah dan jual padi sahaja.Jualan padi pada tahun 80-an  hanya setahun sekali.Menjelang 90-an baru dapat kerjakan bendang setahun 2x.

Walau hanya buat bendang lebih kepada sara diri ,namun nikmatnya kami tidak pernah terputus beras.Malahan berpeluang menikmati beras baru( pada musim menuai padi) yang mana beras baru ni harum dan tidak ada dijual di kedai.Beras baru terhasil daripada padi yang baru dituai,terus dijemur dan ditumbuk atau dihantar  mesin proses  ke kilang beras.Beras daripada padi baharu tuai ni sangat berkanji dan bila dimasak agak leceh kerana tidak boleh elak mesti nasinya lembik walau sukatan air dikurangkan.Tetapi aroma harumnya sangat menggoda.Aromanya lebih kuat daripada aroma beras wangi cap naga mutiara tu..Namun beras baharu ini jangka hayatnya pendek sahaja..Setelah beberapa bulan padi disimpan...aroma itu kan menghilang dengan sendiri & bila padi diproses berasnya tidak lagi seharum dan sekanji ketika baru dituai Agaknya kerana itu beras baharu tiada dijual dikedai,sebaliknnya padi akan dibiarkan beberap ketik sebelum diproses menjadi beras biasa.


Padi pulut juga menjadi tanaman tahunan mak.Sebab itu jugak agaknya pulut menjadi makanan ke-2 kami kerana mewah pulut.Beras pulut memang tidak pernah putus bekalan..Untuk ketupat raya dan stok tepung pulut bulan puasa memang hasil dari titik peluh mak.Waima untuk tepung beras juga seingat saya memang mak proses sendiri.Merendam beras dan menumbuk mengayak sendiri hingga penghujung tahun 1990-an barulah mak beralih membeli tepung beras/pulut readymade kat kedai.

Tidak semua orang kampung menanam padi pulut.Kebanyakan hanya menanam padi biasa yang kami sebut sebagai "padi jawi".

Ini kerana selain tidak menguntungkan kerana hasil terhad,nak jual pun payah kerana bukan semua kilang padi nak beli padi pulut.Kalau masa tahun 80-an menuai padi dikampung masih secara manual iaitu mengerat padi guna sabit khas dan membanting dalam tong kayu yang ada tangga kecil dalamnya.Kami tak panggil membanting sebaliknya proses tu kami panggil " mukoi padi".

Kerja mengerat padi biasanya dilakukan oleh wanita & mukoi padi dilakukan oleh orang lelaki.Kalau mukoi padi pulut ada cabarannya kerana tangkai padi pulut lebih liat dan memerlukan tenaga yang lebih untuk mukoi meleraikan tangkai padinya dari jerami.

Nak mukoi padi pulut pulak akan sedikit leceh kerana pastinya tak boleh bercampur padi biasa.Selalunya padi pulut akan dituai akhir sekali iaitu selepas semua padi biasa selesai dituai.Tong padi akan dibersihkan dari sisa padi biasa & barulah menuai dan membanting padi pulut pula.

Tuan punya bendang kena la ingat petak sawah yang mana dia tanam padi pulut kerana  rupa padi biasa & padi pulut memang tiada beza kecuali padi pulut hitam mepunyai batang dan urat daunnya berwarna keunguan.Ketika mesin padi dah mula mengambil alih kerja kerja menuai,bukan tak pernah terjadi padi pulut disodok bersama padi biasa dek miss cominication dengan tuan padi dengan broker mesin & pemandu mesin padi.Maka bercampurlah padi biasa dan padi pulut Biasanya bila kes macam ni berlaku semua pun mendiamkan diri sahaja membiarkan padi pulut bercampur lah dengan padi biasa yang lain  dengan harapan tiadalah meninggalkan kesan.So..kalau beli beras ada tersesat beberapa biji pulut...atau sebaliknya...mungkin sama kes macam ni🤭hihihihi...Tapi mungkin juga kerana kesilapan  kat kilang padi ..kan....

Padi pulut juga ditanam untuk dijadikan emping.Emping memang hanya sesuai menggunakan padi pulut kerana lebih liat dan berkanji.Tak tahulah padi biasa boleh ke tidak jadikan emping,tapi tak pernah lagi saya tengok orang buat emping menggunkan padi biasa.Itupun menggunakan padi pulut separuh masak yang masih hijau dan sedikit kuning..Padi pulut dikerat bahagian tangkai buah sahaja ketika separuh kuning menggunakan sejenis alat dipanggil "ketaman".Kemudian padi dilerai dengan cara mengirik iaitu memijak dengan kaki..Tapi ada cara la bukan sekadar pijak sahaja..kalau pijak semberono sahaja tak maunya lerai padi tu...hihihi..Padi pulut separuh masak tu akan disangai sedikit demi sedikit dalam kuali tampa minyak hingga ada letusan kecil menandakan isi padi sudah masak.Barulah ditumbuk hingga beras dalamnya kepeng (kemek) dan pipih menjadi emping.Emping dimakan bersama kelapa parut +gula dan sikit garam.

Teringin sangat nak merakam  video segala proses mengemping ni sebagai rujukan anak2 dan generasi sekarang ...sayangnya sekarang mak pun dah tak buat bendang@tanam padi.Bendang yang ada pun dah lebih 20 tahun mak tak kerjakan sebaliknya dipajak kepada orang kampung mengikut musim.

Kami anak-anak nak mengerjakan sawah?

Mmmm....rasanya lebih percaya dan berhasil  kalau suruh kerjakan sawah masa umur 12 tahun  zaman kanak-kanak dahulu berbanding sekarang...Dah terlalu lama tinggalkan sawah bendang...Sesekali rindu menyapa untuk bergelumang selut lumpur sawah bendang ..namun hanya sekadar rindu ..tidaklah sampai untuk mengerjakan sawah ..

Biarlah mereka yang bidangnya...mengerjakan sawah & kita dengan bidang kita meneruskan kerjaya kita kerana kemahiran kita tidak sama...namun kita mempunyai matlamat yang sama..saling melengkapi..


Gambarnya sepiring pulut secangkir kopi 0...tapi ceritanya meleret.....

🤣🤣🤣🤣

Wednesday, 9 July 2025

MY BIRTHDAY

 

Kek birthday daripada anak-anak untuk birthday maknya  yang ke 21🤭🤣🤣🤣



Depa  dah tagging bunga tu sebagai mom's slices...
Customate by Cella....

Maka kita pun potong la tempat tagging tu🤭

Cella hadiahkan kek
Anak jantan tu belikan powerbank
Adah kirimkan tudung &kirimkan duit suruh abang & adiknya bawa maknya makan..
Alhamdulillah...Allah pinjamkan lagi umur..


Actually bermula 1 Julai hingga 4 Julai saya berkursus di Port Dickaon Negeri Sembilan..
Waktu breakfast pagi 3 Julai tu depa nyanyi la lagu HB reramai..
Eh,depa tau la birthday kita...
Padahal kami bukan sama tempat kerja...semua dari lain lain tempat kerja tapi masih dalam KL la & beberapa orang daripadanya memang kami selalu bekerjasama



Petang 3 Julai tu habis jer kelas pukul 5 petang...rakan-rakan ajak keluar ngopi tepi pantai.Saya pun join..


Rupanya depa senyap2 plan nak belanja sclice cake & kopi


Juga depa tong tong beli hadiah handbag...
Seronok sangat seminggu bersama mereka menikmati rutin bagai zaman  sekolah...
Allahu..terharu...
Terima kasih Umi..Ani..Mai..Ash..Yanti & Mejar..


Berbaju batik ke Pantai Teluk Kemang...orang gomen kan...Khamis wajib la batik....habis jer kos pukul 5....memasing berpoya poya di pantai😅

Alhamdulillah....Allah kurniakan rezeki sambut birthday tahun ni kat Pantai Teluk Kemang...
Tak dirancang tapi takdir Allah...




Monday, 30 June 2025

HAPPY 1st BIRTHDAY CUCUNDA - SARAHMIQAYLA

 

30 Jun 2025  - genaplah setahun usia cucunda nan sorang tu..


Alhamdulillah dapat bersama maraikan majlis kecil.

Kebetulan berkunjung ke sana pada 20- 22 Jun baru ni.

Maka sebelum fly balik ke semenanjung....sempatlah meraikan dalam majlis kecil pada pada 22 Jun iaitu awal seminggu dari tarikh sebenar.


Semoga Allah sentiasa memberkati dan merahmati cucunda tok mommy...Sarah Miqayla

Amiinn ....




Tuesday, 24 June 2025

KE TAWAU LAGI...

Hari Jumaat 20 Jun 2025,mohon cuti u tuk fly ke Tawau.

Walaupun baru seminggu di tempat kerja baru tapi mohon juga cuti sebab tiket Adah dah booking.

Suka amik flighr awal pagi sebab selain sedikit murah...flight pagi juga lebih beruntung dari segi masa.Maklumlah pukul 6 kita kat KL baru lepas azan subuh tapi  kat Sabah dah sunrise...


Alhamdulillah tiada flight delayed..



Memang Adah booking bersama meal..
Nasi Ayam  & Americano untuk saya.



Mee wantan & air mineral untuk Cella.Tapi Cella beli pulak air pistchio with coconutilk...Dah beberapa kali minum...rasanya seakan cendol la pulak..


Sedap la mee wantan dia...
Sebelum ni tak pernah lagi order mee wantan
Selalu akan pesan Nasi Lemak Pak Naseer.Kadang wrap atau nasi ayam.
Ni 1st time order mee wantan ni
Dah makan...Zzzzzz hihihi
Maklumlah pagitadinya pukul 3.30 dah bangun.Baru nak kemas beg.Tak da bawa apapun.Baju sepasang & bawa rendang daging qurban.Gigih merendang pada hari Ahad & frozenkan untuk bawa ke Tawau.



Alhamdulillah cuaca baik ..Lebih kurang 3 jam perjalanan...selamat landing @ Tawau Airport


Adah anak beranak dah sedia menunggu di luar terminal.
Tak sabar nak jumpa cucunda yang dirindu...😍


Dalam tempoh 8  bulan dah 3 kali  bertandang ke sini..
Bulan Oktober 2024 ...diikuti cuti Krismas bulan 12 bawa mak ke sini.
Ni bulan Jun datang lagi..
Baru dua hari balik...pun dah rasa macam nak gi lagi ...🤭🤭🤭🤭


Video penerbangan ke Tawau ada saya share   kat SEROJA PUTIH


Untuk video  "KE TAWAU LAGI 20 JUN 2025 " ni  boleh klick :
👇👇👇👇




Sunday, 22 June 2025

NAIK PELAMIN....

 12 Jun 2025 bersamaan hati Khamis berlangsunglah majlis yang pasti menjadi kenangan dalam hidup saya.


Pelaminan indah bak singgahsana sudah sedia menanti di pentas utama sejak Rabu malam lagi katanya.



Meja santapan depan pelaminan juga kelihatan cantik sekali dengan hiasan  bunga segar.

Saya dipersilakan duduk di salah satu kerusi di meja santapan ini.
Pastinya ada debaran dihati walau bukan kali pertama duduk di meja santapan...

Namun debaran itu bukanlah seperti debaran dara menunggu teruna.

Hihihi.....

Ini bukan majlis perkahwinan.....🤭
Sebaliknya usaha dan kesungguhan kawan kawan sekerja di tempat lama meraikan perpisahan dengan lakaran kenangan manis yang pastinya akan dikemang sepanjang hayat..

Pasti ada yang sangka saya naik pelamin lagi kan...hihihi
Betul la tu...memang saya naik pelamin...tetapi sebagai yang diraikan dalam majlis perpisahan di tempat kerja saya 

Sejujurnya saya juga sangat tidak terjangka akan diraikan dengan cara begini.

Memang sebelum ini jika ada rakan yang bersara akan disiapakn pelaminan.Namunntidak sangka pula majlis kali ini juga ada pelaminan indah ini.
Saya sangat menghargai usaha rakan rakan .Perasaan bercampur baur antara rasa terharu..gembira dan dalam masa pastinya ada kesedihan..
22 tahun bekerja di bawah bumbung bangunan yang sama.Beberapa tahun berkumpul reramai di bilik groundfloor & beberapa tahun kemudian diarahkan ke bilik atas yang digelar rakan-rakan sebagai bilik "kayangan".Bilik kayangan tu bukan bermaksud  pangkat tinggi pun cuma kerana bilik tu berada di tingkat paling atas.Itu sahaja pun...hihihi

Terima kasih kepada Achik yang mengahadiahi sepasang baju lace ungu  untuk saya masa raya baru ni.
Oleh kerana baju ni belum semoat saya pakai..saya memutuskan untuk memakai pakaian ini dihari terakhir bekerja di tempat lama.
Memang tahu akan ada majlis perpisahan kerana memang diberi kad jemputan.
Saya sangkakan hanya majlis makan tengahari dan  hanya dimintabberucap dipentas seperti biasa tapi tidaklah sangka sehingga atas  pelamin.

Tambahan pula hari terakhir 12 Jun itu saya berkurung dalam bilik kerja menguruskan fail-fail untuk serahan tugas.Maklumlah 22 tahun punya kerja kan...🤭


Semasa sesi salam dan memberi hadiah...memang syahdu..namun saya saya tidak mahu menangis.

Perasaan bukan seperti nak bertukar tempat kerja...Tapi dah macam pra persaraan🤣
Jangan la.....saya belum nak bersara...Lama lagi nak berkhidmat...Sempat tengok cucu masuk sekolah kot baru bersara🤭



Alhamdulillah...sepanjang ucapan saya....tiada setitia pun air mata 
Bukan tidak sefih tetapi saya cuba kawal kerana saya jenis kalau mula menangis payah nak stop.Saya tak mai rosakkan majlis


Dapat hadiah.besar berupa Narita dari Lin..
Lin no orang Tawau..dekat sangat dengan Adah...
hihihi


Jangan la mata ni menangis..saya taknak menangis



Dina....graduan dari New Zealand tapi sangat humble


Kak Zam...tahun depan bakal bersara & akan kembali bermastautin di Langkawi


Syinah....geng ketupat palas..Orang Kelantan
Perancangan kami nak bersama kacau asyira tak tercaoai


Kak Mudz...bercuoak air matanya sepanjang majlis..lembut jiwanya...Javanese yang selalu jadi rakan grounding pagi-pagi.


Kak Mudz & sebelah kanan tu  Fariza orang Trengganu
Dah dua tahun bekerjasama dengan Fariza



Adik manis yang masih bujang..Saleha abak kelahiran Klang  berjiwa kental..Pasti akak akan merindumu dik kerana hanya kita berdua menjadi orang kayangan setelah Shifa lebih dulu meninggalkan kami iaitu bulan lepas kerana naik pangkat


Ita....hang kebun yang selalu menitiokan saya bunga kantan dan ulaman hasil jebun bandarmya.. 


Wan Ratnasari..rakan sebaya yang dikanali sejak 20 tahun lalu..dari orang biasa hingga bergelar orang kaya & kami panggil Datin...


TQ Lin....walau baru kenal  tapi mesra.


Hanif... mewakili rakan rakan lelaki.
Selain saya,majlis juga meraikan tiga rakan lain yang sudah dan bakal bergerak ke tempat lain.Sorang naik pangkat dan sudah sebulan ditempat baru.Seorang akan   ke Pantai Timur akan bergerak  lagi dua minggu & sorang lagi bergerak lewat sikit dari saya untuk ke selatan.Semoga sahaja mereka juga dimudahkan urusan.Sepatutnya,Khamis kaki tangan kerajaan wajib berbaju batik.Tapi saya memilih berbaju lace kerana saya hanya ada dua pasang baju batik yang memang dipakai berulang kali..Takkan majlis perpisahan nak pakai baju lama.Tu yang jadinya saya pakai baju lace.Tak sangka pula memang ada  kena dengan  prop pelaminnya...
Kalau tidak,naik pelamin. dengan baju batik la jawabnya..🤣


Terima kasih rakan-rakan yang memberikan pengalaman manis dan pelajaran bermakna dalam hidup saya.

Esoknya Jumaat,13 Jun akan bermula tugas di tempat baru.Semoga penghijrahan ini membawa kebahagianan dan kebaikan di dunia dan juga akhirat🤲🤲🤲..


Thursday, 19 June 2025

KESIBUKAN WAKTU KERANA BERTUKAR TEMPAT KERJA

 Bila kerja kuli-kuli sahaja maka kena bersedia dan akur .


Berguni-guni bukan durian..Tapi segala dokumen lama & segala yang perlu di buang kerana akan berpindah tempat kerja yang baru.

Rasa macam selama ni takda la apa sangat dalam bilik kerja saya ni.Tapi bila nak pindah...uiiii.....banyaknya barang...


Jalan mudah taknak pening kepala...letgo sahaja semua supaya bilik dan meja kerja dapat dikemaskan untuk orang baru yang mengambil alih & sebelum serahan tugas.

Harapnya di tempat baru juga begitu..


Alhamdulillah,bila maklumkan kepada anak-anak ,saya akan bertukar tempat kerja...Adah terus offer nak sponser.Adah carikan pekerja deep cleaning by online.Minta Adah request dua orang pekerja lelaki kerana banyak nak kemas dan angkut buang segala yang dah tak diperlukan.Dua jam dengan kos RM200++ .
Alhamdulillah serahan tugas juga berjalan lancar & pergerakan ke tempat kerja baru juga lancar.

Segala puji bagi Allah kerana memakbulkan doa dan memudahkan urusan.

Dulu masa Cella masih sekolah menengah selalu berdoa agar kekal di tempat lama dan tidak digerakkan kerana sekolah cella dekat dengan tempat kerja saya.Namun hingga Cella dah habis sekolah menengah pada 2020 saya masih tidak bergerak.Hinggalah pada penghujung Disember 2024 saya mohon agar digerakkan.
Jika dulu tempat kerja di kawasan Cheras bersempadan Kajang Selangor.Sekarang bertukar ke Petaling  lebih dekat dengan pusat bandaraya..
Alhamdulillah,hari ini dah masuk hari ke 5 bekerja di tempat baru...suasana baru dan rakan-rakan sejawat yang baru.Semoga Allah mudahkan urusan saya di sini ...
in shaa Allah

Tuesday, 10 June 2025

AIDIL ADHA 2025: MENU APA & BERAYA DI MANA?

 Aidil Adha tahun 1446/2025 tetap balik kampung .Walaupun sudah bersedia bahawa esoknya harus bergerak kembali ke KL kerana Isnin pagi Cella ada presentation..dengan mengharung jem ...namun hati puas dapat pulang beraya Aidil Adha bersama mak & Achik sekeluarga.Maklumlah RAYA HAJI 1445/2024 kami hanya beraya di KL.


Antara juadah pagi Aidil Adha a.k.a Raya Haji 2025


Raya Haji kali ni kami semua berkumpul di rumah Achik.Saya masak serba sikit & selebihnya Achik masak.Adik.jantan tu masak lemang kat kampung & pagi raya kami semua berkumpul kat rumah Achik.

Raya Haji kali ni tak dapat nak beraya di rumah mak kat kamoung kerana depan rumah mak ada construction...penuh longgokan batu ,pasir & ditambah hujan menyebabkan lecak dan kereta tak dapat nak masuk...

Walaupun mak.sedih tak dapat beraya di rumah kampung...tapi kami buat keputusan bersama untuk berkumpul kat rumah Achik saja..


Sementelah juga,kami dimaklumkan bahawa lembu qurban kami akan disembelih awal iaitu sebaik sahaja selesai solat sunat Aidil Adha iaitu sekitar pukul 9 pagi...nanti kita cerita bab qurban...

Video juadah Raya Haji  ni ada saya kongsikan  kat SEROJA PUTIH


Untuk video  " JUADAH RAYA HAJI" ni  boleh klick :
👇👇👇👇

Monday, 9 June 2025

PERCUBAAN BUAT LEMANG RAYA HAJI

 Salam Aidil Adha 1446(2025)

Kita masih berada dalam hari-hari tasyriq & ramai masih menjalankan ibadah qurban.

Alhamduliah,Raya Haji tahun ni masih berpeluang balik beranak @ Kedah.

Walaupun raya ke-2 dah kena balik KL tapi sekurang-kurangnya dapat balik raya kan...


Tak pernah-pernah kami buat lemang.Selalunya raya mak akan buat ketulat palas berkilo-kilo.Tapi Raya Haji kali ni,mencipta sejarah untuk kami buat lemang🤣.
Selalu tiap kali raya memang pakcik akan beli lemang sebab pakcik kan orang Pahang..wajib la lemang kalau raya.

Ketupat palas tetap juga buat.Tapi kata mak,ni la raya paling sikit buat ketupat.Buat dua kilo pulut & dapatlah +- 4.5kg ketupat palas..
Kami excited nak buat lemang bila adik jantan sorang tu suarakan hasrat nak buat lemang.



Puncanya bulan April baru ni mak upah orang tebang  pokok sentul sebesar 2 pemeluk tepi pagar rumah...juga pokok stey lebih sepemeluk depan rumah...pokok moktan biji  dan pokok bekka yang menjulang tinggi.
Maka banyaklah kayu & dari situlah anak bogsu mak tu ajak buat lemang lerana banyak kayu boleh dijadikan kayu bakar.Tambah pula kayu dari pohon gred A memang banyak bara dan sesuai nak bakar lemang.

Buluh lemang,adik jantan tu cari dalam hutan kat kampung.Daun pisang hutan memang ada subur tepi rumah.Pulut Achik beli...Santan mak beli..habis eku boli apo?
Den boli garam yo sobab mura
🤭🤣🤣

Dipendekkan cerita...
Kami pun buatlah lemang.
Kerana masih belum yakin...kami mulakan dengan 3kg pulut...1½ kg santan pekat ..½ genggam garam kasar.
Bahan tak banyak & nampak mudah tapi dah buat tahu ler mengkomer🤭
Dari nak cari buluhnya...
Nak gergaji jangan sampai pecah buluh tu..
Nak basuh buang segala miang buluh ...
Keringkan buluh..
Maaukkan daun pisang
Masukkan pulut & santan..
Dari panduan Pakcik,kami pun basuh pulut...rendam dalam santan bercampur garam.
Achik masukkan daun pisang dalam buluh...kami sama sama isikan pulut + santan..
Isi pulut jangan penuh sangat...kena tinggalkan agak2 3 ruas jari diataanga...Jangan hentak kuat ..kang padat sangat santan tak sampai bawah & tak masak nanti.
Kemudian isi lebihan santan hingga tenggelam pulutnya..


Kena buat pulak tempat bakar untuk sandarkan buluh lemang.

Mula mula bakar api kena kuat aupaya pulut dan santan mendidih dalam buluh tu .
Pastu baru gunakan bara api sahaja & kena balik balikkan batang buluh tu supaya masak sekata .
Ni la yang paling mencabar...Dengan panas bahang nak kena pusing pusingkan batang buluh tu..Duduk bersalai tepi bara api...
Uiiii...tabah betul adik jantan tu dengan mak demi nak pastikan lemang masak elok .
Nak bakar bukan sekejap tapi memakan masa 3-4 jam bergantung kepada saiz buluh..Kalau buluh besar,banyak isinya lambatlah nak masak.


Dari 3kg pulut...dapatlah 9 batang lemang


Tapi tiba-tiba bilangan dah jadi 10..
Hahaha...yang sebatang paling kiri tu adalah cubaan nak buat manok pansuh...Tapi manuk sikda...Kami gantikan pusut pansuh...hihihi
Habis la pucuk ubi keliling rumah kami sumbat dalam buluh tu..
Sedap tau.  tapi sayang cakap pun tak guna sebab  lupa nak snap pic..🤭



Ni buluh yang besar...Yang lain dah masak ...depa 4 batang ni belum masak lagi..




Nampak terlebih garing kan...
Tapi inilah fav Achik.Achik nak lemang garing berkerak macam ni.


Ni yang masak elok tak garing.


Alhamdulillah...walaupun 1 trial tapi menjadi


Alhamdulillah....
Percubaan buat lemang berjaya..
Semangat membara nak buat lagi raya puasa tahun depan...
Kalau bara semangat tu menyala..mungkin belum raya pun akan buat..
Bak lirik lagu popular sekarang

...
🎼Jika tidak hari ini...mungkin minggu depan...
🎵Jika tidak minggu ini ..mungkin bulan depan..
Jika tidak bulan ini...mungkin tahun depan🎶




Video penyediaan buat lemang  ni ada saya kongsikan  kat SEROJA PUTIH


Untuk video  " PERCUBAAN BUAT LEMANG RAYA HAJI" ni  boleh klick :
👇👇👇👇