Masak Kicap Ayam Dengan Kentang...
Request dari kakak..
Hari Sabtu kakak dah nak balik asrama..
Kakak minta mak aku masakkan Ayam Masak Kicap Dengan Kentang..
Kakak siap pesan pada mak aku supaya tidak isi bekal tu banyak-banyak sebab takut nanti bas x masuk kolej..kakak kata berat nak pikul..puasa2 ni...
Hahaha...kena pikul ke
MASAK KICAP AYAM..mak aku
1/2 ekor ayam-potong & bersihkan
Garam & kunyit
Minyak Masak
5 biji kentang- kupas kulit & potong wedges
2 sudu rempah masak kicap Mak Siti( boleh ganti serbuk rempah kurma)
1 tangkai daun sup
2 cili merah-hiris
1 bawang besar-hiris bulat
1 sudu teh asam jawa
1/2 cawan kicap manis
Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
3 bawang putih-cincang
1 ketul halia-hiris halus
1 helai pandan
1. Garam kunyitkan ayam & goreng sampai masak.
2. Goreng kentang hingga masak
3. Panaskan 4 sudu minyak & tumiskan bahan tumis
4. Masukkan rempah masak kicap & kicap
5. Masukkan air asam jawa,ayam & kentang
6. Bila mendidih,masukkan bawang hiris & cili hiris.Biar hingga lembut
7. Taburkan daun sup
Penuh satu kontena Nasi untuk kakak...hahaha
Kakak kata nanti dorang berbuka ramai2..
Mak aku juga rebuskan 3 butir Telur masin
Tapi kakak kata nak 1 jer .
Ayam tu pun banyak mak aku isikan dalam bekas plastik tu..
Pukul 2 hantar kakak kat bus-stand..
Kari Sotong Dengan Tomato..
Memang sotong tu 3 ekor jer...
Sebab hanya mak aku yang nak makan..
Aku nak makan Ayam Kicap tu..
3 ekor sotong besar jari ni pun mak aku kata dah 8 henggit beli kat Pasar Segar masa balik dari hantar kakak tu
Masa mak aku nak beli sotong akku dah cakap nganmak aku siap2...aku xnak..aku nak makan ayam kicap jer..
Betulllllll.....masa berbuka aku hanya makan Nasi dengan Ayam MAsak Kicap jer..
So aku x tau la kari sotong tu sedap ke x..
Yang aku tau semua tu habis..
Hahahahaha...
KARI SOTONG TOMATO...mak aku
3 ekor sotong-bersihkan
1 biji tomato masak-potong wedges
1 1/2 cawan santan
1 asam keping
1 sudu serbuk kari ikan
minyak masak
garam
Bahan tumis:
1 bawang putih-cincang
1//4 bawang besar-dadu halus
1/2 sudu teh halba campur
beberapa helai daun kari
1. Panaskan 2 sudu minyak & tumiskan bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air.biar pecah minyak
3. Masukkan sotong,asam keping garam & santan.
4. Masukkan tomato & biar tomato lembut..siap
Sambal Belacan & Ulaman mak aku...
Mak aku kata jimat bekas...xyah nak basuh banyk bekas..hahaha
Yang ni aku x makan juga...sebab makan ayam kicap je
Puding Telur...
Yang tengah tu ceri...
Mak aku kata hari ni nyer puding x santek...
Tapi kitorang berdua makan habis juga...
Heeeee
Asyik Air Tembikai jer
Hari ni aku request nak Air Oren plak..
Guna Oren Sunquick jer...