Saturday, 18 June 2016

AYAM PANGGANG ROSEMARY...NASI ARAB SEMPOI.....PUDING SAGU MELELEH...IFTAR HARI KE-7

Puasa hari ke-7 rasa penat do...
Hari Ahad....
Dah tinggal berdua ngan mak aku...


Ayam Panggang Rosmary...
Mak aku kata sebab dah penat...x tau nak masak apa.
Mak aku tanya aku nak makan apa...aku pun xtau...
Lastly mak aku kata masak Ayam Panggang Rosmary lah...tu jer yang senang..
Ayam dah siap perap...tinggal nak masuk oven..
Aku minta mak aku tambah kentang sebab rasa nak makan kentang panggang..
Mak aku kata kalau masak ayam ni x banyak kerja & x banyak songeh...
Perap ayam..pastu dah boleh gi mandi...solat...rehat jap...
& pastu campak je ayam tu dalam oven...biar oven tu yang menyelesaikan kerja memasak..
Hahaha...mak aku selalu guna ayat ganas tu kalau nak panggang ayam...heee
Mak aku selalu juga masak ayam rosemary ni..
Ni pun copy paste jer resipi dari entri sebelum ni..
RESIPI COPY PASTE DARI SINI...


AYAM PANGGANG ROSEMARY ..mak aku

1/2 ekor ayam = 2 peha ayam
4biji kentang-cuci bersih..berus..xpayah buang kulit terus potong wedges
sikit garam
sikit kunyit
1 sudu rosemary kering
sikit lada hitam serbuk
3 sudu minyak olive
sikit tepung gsndum

1. Ayam hendaklah dimasukkan dalam kuah sup & rebus 1/2 masa.
2. Angkat & perap dengan rosemary,kunyit ,garam & lada hitam yang ditumbuk halus
3. Resjis minyakm olive & perap
4. Panggang sampai masak
5. Sisa-sisa dari bekas panggang ayam ditambah sedikit air & sikit tepung gandum & panaskan semula hingga pekat.Curahkan keatas ayam...


Sisa-sisa lepas panggang ayam tu mak aku kata yang sedap untuk buat gravy .
Campur sikit tepung gandum & air..kacau & masukkan dalam oven semula hingga nampak pekat..


Tu ayam yang beluk curah gravy...aku memang suruh mak aku buat gravy tu lebih sebab nanti boleh curah atas ayam & boleh cicah masa makan ayam..
nyu..nyum..nyumm


Mak aku kata asalnya nak makan ayam tu ngan nasi putih jer..
Tetapi dah lepas mandi mak aku kata terajin nak masak Nasi Mandy plak..
Aik... sapa yang mandi ni....mak aku ke nasi...
heee


Nak makan 2 orang jer..
Mak aku kata masak guna 1 cawan beras basmathi..
Tu pun mak aku kata x habis....
Heee...sebab masa sahur aku dah x nak makan nasi...aku makan coco crunch ngan susu je..

NASI ARAB SEMPOI..mak aku
1 cawan beras basmathi
2 sudu margerin/butter
2 cawan air
Garam & sikit gula
beberapa titis pewarna kuning

Bahan tumis:
1/2 bawang besar-dadu halus
2 bawang putih-cincang
1 sudu rempah kurma
2 biji buah pelaga
kayu manis & bunga cengkih & b.lawang

1.Cuci & rendam beras selama 1/2 jam supaya nanti nasi gebu dan cantik
2. Dalam kuali...Panaskan margerine & tumis semua bahan tumis. hingga harum
3. Bancuh rempah kurma dengan sikt air & biar garing.
4. Tambah 2 cawan air..sikit garam & sikit gula.
5.Tuangkan semua tu dalam rice cooker & biarkan airnya mendidih.
6.Selepas air mendidih baru masukkan beras & biar hingga kering.
7.Ketika airnya baru kering titik-titikkan pewarna kuning & jangan kacau.Biar hingga nasi masak.
8. Selepas nasi sudah masak baru digaul perlahan-lahan menggunakan chopstick @ garfu supaya nasi cantik & tidak patah butiran nasinya.


Salasa Tomato untuk makan ngan nasi arab yang sempoi

SALSA TOMATO SEMPOI...mak aku
1biji tomato masak-dadu kecil
1/2 batang timun- dadu kecil
1/2 bawang besar-dadu kecil
garam
Lada hitam tumbuk
secubit gula
1 biji limau nipis
5 biji cili padi hijau- potong nipis

*** Campur je semua & kacau rata

Puding Sagu Meleleh...
Aku yang bagi nama meleleh sebab air liur aku yang meleleh..
Mak aku dah buat masa 1st day puasa kat kampung..
Ni mak aku buat 3 gelas jer..
Tapi aku dah terdelete gambar 3 gelas tu..
Tinggal gambar ni jer

PUDING SAGU MELELEH...mak aku
1/2 cawan sagu-rendam 1/2 jam @ lebih
3 cawan air
3 sudu gula
1/2 sudu teh sirap ros
1/2 tin susu cair(sejukkan)

1. Rendam sagu 1/2 jam supaya bila masak akan jernih cantik & tiada bintik2 putih dalam sagu tu.
2. Masak air hingga mendidih & masukkan sagu & kacau hingga jernih & tiada bintik putih.
3. Masukkan sirap ros merah & gula..masa ni memang nampak cair.
4. Angkat & biar sejuk sikit & isikan dalam gelas2 kecik yang jernih supaya nampak cantik.
5. Sejukkan dalam peti ais... & tuangkan susu cair sebelum hidang.
6. Supaya nampak macam meleleh..lepas tuang susu..guna sudu & renggang2kan sikit sagu tu di bahagian tepi gelas...


Teh O Ais.....
Mak aku kata nak buat Teh Arab tapi xde stok daun pudina..
Tapi kalau buat pun aku x suka ...bau rempah & bau daun pudina tu kuat sangat..
Teh O Ais lagi sedappp

Allahu akbar....Allahhhu...akbar...

Cepattttt dah azan maghrib....
Bersegera buka puasa sebaik sahaja azan....tu pesan ustazah..




No comments:

Post a Comment