Monday, 31 May 2021

KETUPAT PALAS RAYA 6 TOTAL LOCKDOWN

 Dah  dua tahun Raya Aidil Fitri dalam PKP.Nasib baik Raya Haji tahun lepas dapat sambut dalam PKPP.Sekurang- kurangnya boleh rentas negeri & jalani ibadah qurban walaupun kena patuh SOP.

Hari tu bila dengar PKP sampai 2 minggu lepas raya,hati sedikit berbunga dengan harapan boleh rentas negeri ketika masih dalam bulan Syawal.Siap pakat plan kena habiskan puasa 6 awal agar semua dapat sambut Raya 6 sama-sama.Sudah plan nak buat ketupat, rendang,lontong sama-sama untuk feel raya yang tak dapat bersama tu.Belum sempat hati nak berbunga,diumumkan total lockdown untuk seluruh negara bermula  1- 14 Jun.Itu fasa pertama.Fasa berikutnya tak tahu sampai bila.


Ini cerita weekend semalam.Ketupat Syawal kali ke-2
Dah tak dapat beraya 6 bersama di kampung.Raya sahaja lah sendiri- sendiri..


Sebelum subuh lagi menyiapkan sarung ketupat
 palas

Daun palas yang dah lebih sebulan.Memang dibungkus & dijaga nak bagi tahan untuk sampai raya 6.Daripada 10 pelepah tu,hanya dalam 5 plepah dapat diguna walaupun dah kering.Dapat beberapa puluh sarungnya.Selebihnya,daun sudah kering teruks & tak sampai hati dah nak buat sarung ketupat.Ini kalau mak saya tengok ni,menggeleng kepala ni.Mak saya kalau nak buat ketupat,la la tu juga amik daun palas & la la tu juga buat ketika daun masih fresh.Kat kampung boleh la,pokok palas keliling rumah.Kat KL ni dengan PKP ke lockdown bagai ni,tak boleh nak sempurna sangat.Asal ada sahaja sudah memadai.

Pepagi mengarun pulut untuk ketupat palas.

Biar sejuk sikit sebelum dibungkus daun palas 

Siap bungkus,tinggal nak kerat tangkainya sahaja.Dapatlah 55 biji ketupat

Dah kerat tangkainya,kita mulakan proses merebus

Isi air hingga tenggelam ketupat.Rebuslah hingga kering airnya.



Ni airnya dah hampir kering.Bunyi mendishnya pun nyaring sikit & tidaklah membuak.


Kalau risau takut hangit,ada baki air sikit-sikit kat bawahnya dah boleh off & toskan ketupat dalam bekas jarang supaya keluar wap & ketupat tidak mudah basi.


Kita nak ambil gambar,tuan tanah blog ni pun sibok nak expose juga,padahal tengah online class tu.Katanya sampaikan salam untuk semua pembaca yang membaca catatanya sebelum ini.Dia cakap sekarang baru terasa betapak makciks-makciks nya dia dahulu kerana ada blog macam ni.Sedangkan orang muda tak main blog dah..Hahahaha...
Sekarang bila pensyarah suruh buka akaun Facebook pun dia kata rasa oldschoolnya sebab kebanyakan orang muda dah tutup akaun FB digantikan Ig la bagai.Hihihi..tak apa,dalam mendapatkan ilmu oldschool pun tak pa.Bukan ke di sinilah satu medan mengasah bakat menulis yang banyak membantu dalam BM tu,Dah lupa ke???
Kalau tak ada yang lama,mana nak datangnya yang baru.

Sementara saya menyiapkan ketupat,Adah merendang daging.



Dah beberapa kali masak rendang daging,dia dah boleh buat sendiri dah.Sekejap- sekejap nak upload kat IG katanya..Inipun pinjam video dari dia la ni.Saya mana reti nak edit- edit bagai...Pada saya semua video tu sama sahaja...Hihihi


Ketupat dah masak,rendang pun dah siap.

Suruh dia ikut sahaja rendang Adabi dari old post.Tapi ini sebagai panduan sahaja.Untuk rendang yang hari ni guna 1½kg daging & 2 bungkus rempah Adabi.Kerisik pun Adah kata terlebih masuk.

RENDANG DAGING ADABI.....
1 kg daging lembu -
1 paket rempah rendang Adabi
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu besar kerisik
1 daun kunyit
1 sudu garam
1 sudu besar gula melaka(1/2 ketul)
½ cawan minyak

Bahan  Blend:
20 cili kering
3 batang serai- kecik
1 ketul lengkuas - besar ibu jari
1 ketul kunyit - saiz ibu jari
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Daging dipotong 4 dan rebus empuk, baru dihiris- hiris.( rebus dulu baru potong supaya lebih manis & berjus).Tetapi jika hendak dimasak terus dalam kuah,hiris dahulu,tetapi perlu masak lebih lama hingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis bahan blend + rempah rendang hingga naik minyak
( perlu tumis kerana guna santan kotak.Jika guna santan segar ,tidak perlu tumis,hanya terus masukkan bahan blend bersama dagng hiris dan masak hingga pekat kerana santan akan mengeluarkan minyak bila dimasak lama.
3. Bila naik.minyak masukkan daging rebus hiris dan air rebusan daging
4. Tambah garam,gula melaka,asam keping dan masak hingga agak kering baru masukkan sangan kotak.
5. Masukkan kerisik dan masak dengan api kecil sambil dikacau sesekali supaya tidak berkerak
6. Masak api perlahan supaya naik minyak cantik dan sesuaikan rasanya..
7. Tabur daun kunyit



Alhamdulillah,rendang dah siap.Ketupat palas pun cukup lemak & kenyal padat.Kalau istilah mak saya..ketupat ni liat &  sedaging elok & kena la dengan tekak.Ketupat ni kena biar sejuk dulu baru isinya jadi sedaging & kenyal.Biar sejuk,kemudian isi 10 biji & sepiring rendang untuk jiran yang piringnya dah dekat seminggu terperam.Nak pulangkan piring jiran takkan la kosong kan..Dah terlanjur masak ketupat ni elok sangalah..Hihihihi.Potongkan juga kek buah yang order hari tu & bagikan sekali.Kemudian teringat pula 2 teruna bujang  jiran sebelah kanan rumah ni.Isikan sikit rendang & bagikan beberapa biji ketupat untuk depa.Selebihnya raya la anak beranak.Hihihi



Sunday, 30 May 2021

DAGING GORENG LADA HITAM

 Semalam hari terkahir berpuasa sunat 6 hari bulan Syawal untuk saya.Puasa 6 jer lah yang terakhir.Tapi hutang masih berederet..tapi in sha Allah ada masa hampir setahun lagi sebelum tiba Ramadhan berikutnya.Cuma tak tahu lah umur sempat sampai atau tidak...huhuhu


Iftar semalam saya masak daging goreng lada hitam.Masakan ini biasanya dulu-dulu saya akan masak menggunakan hati,pedal & perut ayam.Heee,dulu-dulu zaman sekolah,bila mak suruh ayah sembelih ayam,maka tugas mencabut bulu ayam,siang ayam & masak ayam memang jadi tugas saya.Jerang air untuk celup ayam supaya bulunya mudah dicabut.Tebuk bontot( hiris buang bahagian salur najis) & hiris buang tembolok di dada ayam & seluk abdomen ayam tu melalui bontot yang dah berlubang tu & kaut keluarkan segala isi perut ayam iaitu hati,pedal,jantung & usus ayam.Masa tu sebab ayam menjadi makanan heaven & ayam kampung bukan banyak sangat daging,maka kalau boleh semua bahagian ayam tidak akan dibazirkan.Hatta perut ayam yang bertali panjang tu pun,kami proses & masak.Caranya saya akan picit & lurutkan tali perut ayam untuk buang isi perutnya ( perkataan jujurnya ialah najis ayam..hihihi)
Kalau yang tak pernah buat,bayangkan picit & lurut coki-coki.Haaa macam tu la..Kemudian saya akan buatkan pisau kecil menggunakan sembilu buluh.Sembilu memang tajamnya ya ampun,mampu melukakan & menghiris perut/usus ayam.Kalau silap caturan,terhiria tangan dengan sembilu tu,pedihnya berdenyut lama mengalahkan luka kena pisau.Walau luka nampak sembuh,ngilunya lambat nak hilang.Sebab tu kalau hati terluka,disamakan pedihnya bagai disiat sembilu..!Pisau kecil daripada sembilu tu dijolok dalam perut ayam untuk membelah perut/usus ayam tadi supaya senang nak bersihkan.Cucilah dengan meramas tali usus tu bersama air campuran limau nipis hingga putih bersih tiada lagi kotoran & potong pendek- pendek.Semua bahagian dalaman ayam yang dah bersih ni biasanya saya akan masak goreng lada hitam.Dapat gaul minyak kuning berlinang tu dengan nasi panas,huh,nikmatnya sambil berdesup pedas lada hitam.

Mengimbau nostalgia itu,walaupun bukan menggunakan organ dalaman ayam sebaliknya daging,tapi rasa sedapnya masih seperti dulu.Sedap sungguh pada lidah saya.


Gaul daging goreng lada hitam dengan nasi putih.Suap berulamkan pucuk tenggek burung,memang sedap sangat.


Walaupun nampak masakan ni hitam,tapi bila digaul nasi,warnanya kuning.

DAGING GORENG LADA HITAM.
1/2kg daging- rebus & hiris agak nipis.
1 cawan bunga kobis- hiris
2 biji tomato buah- belah
1 bawang besar- hiris
1 ketul halia muda- mayang
1 cili merah- hiris
1 sudu teh garam
1/2 cawan minyak

Bahan Tumbuk:
1/2 cawan lada hitam biji
(saya tambah sikit lada putih biji)
5 bawang merah
5 bawang putih
1 ketul kunyit/ 1 sudu serbuk kunyit

1. Panaskan minyak & tumis halia bahan tumbuk.Sebaiknya bahan ditumbuk.Jika blend,kena masak lama sikit supaya kering airnya.

2. Masukkan daging hiris bersama sikit air rebusannya.

3. Masukkan garam,bawang,tomato & bunga kobis.

4. Masak hingga nampak keluar minyak.Sesuaikan rasa & tabur daun sup


Sejak kanak-kanak lagi saya suka makan nasi gaul lauk yang kering berminyak.Kalau tak ada arah sangat,minyak goreng ikan tamban masin tu pun saya cedok gaul dengan nasi.Nikmatnya hanya yang tahu jer tahu..Sebab tu susah nak slim.Hahaha.


Nampak?
Berlinang minyak kekuningan yang berperisa ni.hihihi...
Tapi dulu masak tak adalah tambah bunga kobis & tomato tu,sebab jarang mak beli sayur.

Anak dara bongsu tu request nak megi goreng untuk iftarnya.Goreng sekali telur mata.Layan sahaja la sebab kesian dok mengadap assignment yang bersilih ganti.

Eh,sekali kakaknya pun nak juga.Nasiblah,sebab dah cuci kuali malas  dah nak tambah telur mata.Anak bujang keluar cari minyak masak.Katanya semua kedai & 99 Speedmart panjang orang beratur walaupun dah nak pukul 8.Pukul 8 lebih baru dia sampai rumah


Bebudak sekarang memang tak reti jemu ker makan megi?

Depa makan megi.Saya melayan daging goreng lada hitam sambil.menjilat jari yang meleleh minyak(jangan tiru aksi bahaya ini!)hihihi


Saturday, 29 May 2021

NASI KUNING SABAH vs SAMBAL IKAN SALMON

 Sudah beberapa hari nampak Cikgu Amie dari Sabah tu bagtahu beliau sarapan SARAPAN NASI KUNING SAMBAL IKAN TUNA..Kata Cikgu Amie nasi kuning tu macam nasi lemak juga & selalu dihidangkan dengan sambal ikan sebagai sarapan pagi yang popular di sana.Saya pernah tanya sama ke rasa macam NASI LEMAK KUNING..KEDAH.Jawapannya tak sama sebab nasi kuning Sabah menggunakan santan.Seminggu ni pula berpuasa.Bila puasa,tahu sahajalah nafsu selera macam tak menyempat nak makan.Cikgu Amie kata masak macam nasi lemak juga & biasanya dihidang bersama sambal ikan & telur rebus .


Maka semalam petang beriftarlah kami 2 beranak dengan nasi kuning versi Sabah ni.


Iftar berdua beranak kerana anak bujang balik lepas isyak & Adah pula tak nak join puasa & kata dia masih kenyang makan nasi goreng waktu petang tu.Tapi belum sempat isyak nampak dia dah usung pinggan berisi penuh dengan nasi kuning berserta sambal ikan & telur rebus.Hehehe,tak tahan dia bila Cella asyik cakap sedap.


Sepatutnya dimakan bersama sambal ikan tuna kalau versi Sabah.Tapi saya tiada stok ikan tuna.

Masa mengemas peti ais,jumpa baki ikan salmon yang dibeli masa bulan puasa.Sekarang ni ikan salmon hanya beli bulan puasa sahaja sebab kalau bulan puasa masak sikit dah cukup.Ikan mahal kan...
Tapi mahal-mahal ikan salmon,mahal lagi ikan tenggiri & ikan merah kalau kat hihihi

Ikan pun dipotong-potong sebelum digaram kunyit & goreng garing

Masak la sambal ikan salmon

Sedap pulak sambal ikan salmon.Ni beli kat Tesco Ampang rasanya.Tengok Cikgu Amie masak sambal nasi kuning ni ,ikan tunanya tak perlu goreng dulu.Tapi sebab saya buat dengam ikan salmon,maka satya goreng dulu takut salmon ni hanyir.


SAMBAL IKAN SALMON
2 keping salmon- potong ikut saiz yang disukai
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula melaka
1/2 sudu teh pes asam jawa
1 serai

Bahan Blend:
20 cili kering
3 cili merah
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Garam kunyitkan ikan salmon & goreng garing.

2. Dalam minyak yang sama tumiskan serai ,& tambah bahan kisar.Tambah asam jawa,garam ,gula ,& masak hingga naik minyakm

3. Masukkan ikan goreng & sesuaikan rasanya.



Cara masak nasi kuning ni pun ada beberapa cara rupanya.Tengok cara Cikgu Amie,kadang ada yang ditanak separuh masak & kukus.Ada yang ditanak terus.


Tapi saya memilih salah satu cara yang terus tanak dalam rice cooker.Untuk 3 cawan beras basmathi yang saya gunakan ni saya guna lebih kurang 4 cawan santan fresh( 1 cawan santan pekat + air),1 sudu teh garam,1 sudu teh gula,seketul halia muda,serbuk kinyit,pandan &saya tambah 1 sudu teh halba.
Masuk semua dalam rice cooker & biar hingga tanak.Lepas dah masak,gemburkan nasinya


Tambah telur rebus,ulam timun & salad.Nak habaq mai ni.....Sedap sungguh rasanya....!!!
Tapi pastinya tidak lah dapat menandingi orang Sabah masak.heeee..

Jika berpeluang lagi ke Sabah,ingin saya menikmati  nasi kuning ori Sabah.


Friday, 28 May 2021

TOTAL LOCKDOWN (FASA PERTAMA ) 1 JUN HINGGA 14 JUN 2021

 Tengah tengok Buletin Utama pukul 8 malam selepas iftar.Tiba- tiba pengumuman Total Lockdown Fasa Pertama diSeluruh Negara  bermula 1 Jun 2021...



Tiba-tiba rasa nak demam & rasa takut yang amat.Rasa berpeluh dingin.Perasaan yang lebih takut dari PKP 1 tahun lepas.



IFTAR PIZZA GUNA DUIT RAYA

 Semalam tanya Adah,dah bagi ke no acc untuk menang duit raya tangkap pageview 20 juta blog Amie's  Little Kitchen tu?Adah kata dah bagi & dah dapat pun duitnya RM70 tu...Alhamdulillah...& seronoknya lain macam bila dapat duit raya ni tau..!

Maklumlah,dah tua-tua ni,bukan selalu dapat duit raya.Maka raya kali ni,ini adalah duit raya ke-3 saya.Duit raya pertama dapat pagi raya pertama masa bermaafan tu daripada anak bujang.Tahun ke-3 kot dapat duit raya dari anak bujang teruna tu..hihihi..

Duit raya ke-2 dapat dari Haziq,kawan anak bujang tu.So,ini duit raya ke-3 la.Alhamdulillah...


Rm20 bagi pada Adah,upah dia tolong tahan pukat tu..hihihi
RM 50 saya suruh anak bujang keluar belikan pizza hut untuk belanja iftar semalam.Lagipun tengah promo,2 pizza tu RM30++.Terlanjur semua cuti & semua puasa kan...Makanya semalam kenduri pizza anak beranak menggunakan duit raya.Semoga Allah catatkan pahala untuk pemberi duit raya itu,bukan sahaja pahala memberi duit raya tapi juga pahala memberi makan orang yang berpuasa !
Wallahua'lam.....

Pizza 1

Pizza 2.
Sebenarnya saya  suruh guna duit raya tu  beli 2 pizza untuk hidangan iftar.


Tapi anak bujang tu cakap dia topup lagi 1 pizza untuk belanja keluarga sempena malam Jumaat dengan harapan dapat pahala lebih.Tapi kan pizza ni mengenyangkan.Makan 2 slices pun dah kembang penuh perut.Sudahnya,lebihan pizza ni di bawa hingga  kepada sahur pagi tadi & lagi 2 slices untuk Adah lunch nanti.Alhamdulillah semoga ada barokah di dalamnya!

RAMBULAN KESIANGAN & CERITA GERHANA DULU-DULU

Malam semalam iaitu malam 15 Syawal 1442 berlaku gerhana bulan.Kebanyakan tempat dapat melihat dengan jelas,tapi di KL tak nampak sebab  hujan berserta kilat & guntur.Semalam siang,sepanjang hari terasa dingin tanpa sinaran matahari.Langit nampak kelabu & suram.

Dulu zaman kanak-kanak di tahun 1980an dulu tak ada hebahan atau pemberitahuan tentang bila akan berlaku gerhana.Jangan kata gerhana,tarikh mula puasa & tarikh raya pun memang surprise kerana hanya bergantung kepada melihat anak bulan secara manual(kalau maklumat saya salah sila betulkan).Jika nampak @ sebaliknya ,pada malam itu juga diumumkan melalui radio & TV.Masih saya ingat pernah beberapa kali ada kampung yang dah raya selepas 29 hari berpuasa & ada kampung lain pula beraya sehari kemudian dengan menggenapkan 30 hari puasa kerana alasan tidak nampak anak bulan Syawal.Saya tak ingat ( & malas nak cari info) sejak bila tarikh puasa & raya dikira secara hisab & rukyah & sejak itu tarikh puasa & raya sudah dapat dijangka lebih awal.Dalam kalender pun biasanya tarikh yang dipaparkan adalah tepat.Dah tiada lagi suspennya.Tapi anak bulan tetap dicerap  di seluruh negara.Sekarang gerhana bulan pun sudah dimaklumkan awal-awal detail dari pukul berapa hingga pukul berapa.

Teringat masa zaman kanak-kanak,dikampung saya jika ada yang kebetulan merenung bulan & ternampak fenomena gerhana tu,maka riuhlah sekampung.Semua penduduk kampung saling dikejutkan.Anak-anak yang sedang tidur juga dikejutkan supaya bangun & bersama melihat bulan yang sedang gerhana.Maka yang tua seakan merintih memohon agar gerhana segera berakhir.Segala pokok-pokok  & binatang juga ditepuk-tepuk dibangunkan & dikhabarkan gerhana bulan.Penduduk yang mempunyai senapang pula akan melepaskan tembakan ke udara.Kadang jika gerhana lewat malam hingga membawa ke subuh,maka selama itulah juga golongan tua akan berjaga.Kami yang kanak-kanak ada yang terlena dipangkin  tempat berkumpul & ada yang terlena dipelantar rumah.Sehingga esoknya akan riuhlah bercerita pasal gerhana bulan tersebut.Orang kampung risau jika gerhana ,takut  akan berlaku kemarau panjang.Memang pernah berlaku masa saya darjah 2@ 3 berlaku kemarau panjang hingga semua telaga kering dan penduduk kampung terpaksa menggali telaga nun jauh ditengah paya untuk minuman sendiri & binatang ternakan.Mandi bukan lagi kepentingan Sawah kering kontang seperti padang jarak padang terkukur & padi tidak dapat ditanam.Saya masih ingat-ingat lupa & sesekali bila bercerita dengan emak,emak khabarkan pada masa itu kerajaan terpaksa memberi sedikit bantuan kewangan yang dinamakan "Bantuan Padi Kering".Kebanyak penduduk hanya mampu membeli beras yang paling murah iaitu beras merah.Berasnya memang kemerahan & mempunyai bau yang sedikit masam.Seakan masih ingat rasa nasi beras merah.Rasanya memang tidak sedap,tapi apa lagi pilihan yang ada kerana padi di jelapang sudah kehabisan kerana setahun tidak dapat menanam padi.

Itu cerita zaman saya kanak-kanak.Ketika zaman remaja,suasana tersebut kian menghilang.Perubahan masa & pengetahuan agama yang semakin jelas,menyaksikan banyak perkara-perkara yang meragukan ditinggalkan sikit demi sikit kerana bimbang boleh membawa kepada syirik.Sebaliknya digantikan dengan amalan solat sunat gerhana  & istighfar berkat guru-guru agama yang saban minggu datang mengajar di surau kampung.Bezanya "orang dulu susah nak dapat ilmu,tapi mudah untuk mengamalkannya.Orang sekarang mudah dapat ilmu,tapi sukar mengamalkannya kerana banyak cabaran & godaan". Itu cerita & peristiwa yang saya lalui zaman kanak-kanak hingga remaja.Selepas habis sekolah menengah bermulalah kehidupan saya di Kuala Lumpur hingga kini.Di usia yang kian bertambah,kampung halaman sudah mula menggamit untuk kembali.Yang pasti kota & kampung semuanya sudah jauh berubah.


Ni bulan 16  Syawal pagi tadi.Masa ni pukul 6.45 pagi.Rasa macam jauh sangat bulan tu.Ada ketika nampak bulan mengambang macam dekat sangat dengan bumi sampai nampak macam ada peta dunia pada bulan tersebut.Walaupun sudah  hampir pukul 7 pagi,bulan masih jelas.Cahaya kemerahan antara cahaya matahari di sebalik bukit  arah timur & cahaya bulan yang masih bersinar disebelah baratNak tulis post ni awal pagi tadi lepas subuh tu,tapi tetiba tak boleh upload pic.Berulangkali cuba pun tetap fail.Saya bukan reti nak godek- godek cari puncanya.Tahu upload pic,taip & post sahaja.Hihihi
Nasib baik ni dah ok..boleh upload dah..

Masa ni pukul 7.45 pagi
Pun bulan masih kelihatan tapi berbalam-balam didominasi cahaya matahari yang sudah hampir segalah di puncak bukit.

Kalau zoom in baru nampak bulan yang semkin putih & tidak bercahaya lagi.Inikah yang dinamakan rambulan kesiangan?


Thursday, 27 May 2021

MASAK LAKSA JOHOR

 Semalam petang masak laksa Johor untuk iftar puasa 6.Dah lama plan nak masak laksa Johor tapi asyik tertangguh.Laksa Johor ni kan renyah sikit nak menyediakan.Renyah tu dialek kami maksudnya macam banyak step atau banyak kerja la.


Laksa yang pernah jadi viral & kotroversi dalam "Perang Laksa" seminggu dua yang lepas.Hihihi

Orang kata laksa Johor kena makan ngan tangan baru ori.Betoi ka?

Lagi 1 kuah dia kena guna ikan tertentu sahaja + isi udang & ikan masin tertentu juga bagi menjaga kualiti.Cara masak kena pandai main dengan api & pekat cair kuah tu supaya naik minyak.Hihihi

Laksa Johor dimakan  dengan spaghetti.Spaghetti tu plak kena "chap" kan kemas-kemas.Saya memang boleh buat "chap" tu ,tapi sekadar boleh sahajalah..tak kemas & tak sama saiz.Tak mau la ngaku tak pandai kan...Hihihi
Kalau zaman kanak-kanak dulu selalu tengok mak-mak buat "chap" ni ada 2 perkara.Satunya buah "chap" laksa kebok.Kebok tu acuan tembaga untuk buat laksa beras beramai-ramai lepas musim menuai.Laksa yang siap dipulas dengan kebok & direbus dalam kawah akan dibasuh beberapa kali & di"chap" macam sanggul lintang.Selalunya aktiviti ni dibuat dekat telaga sebab nak pakai banyak air.Kuahnya pula kuah lemak utara guna ikan haruan,keli yang ditangkap dari sawah yang kering selepas musim menuai.
Satu lagi "chap" dalam dialek Kedah ialah semai (anak padi) yang dicabut dari tapak semaian  & diikat lebih kurang secekak- secekak untuk di bawa kesawa sebelum ditanam.Ikatan kecik secekak tu dipanggil"chap".Kalau ikatan anak padi tu besar dalam 1 pemeluk dipanggil "unting".
Ops ada 1 lagi chap iaitu Chap Goh Mei.Hahahaa...


Ni ulam saya versi Jebat Derhaka ...hihihi
Ulam laksa Johor pun depa kalau ori ,timun tu kena peeling nipis-nipis mengikut bulatan timun & baru dihiris.Tu yang macam hirisan bawang Holland tu timun la tu.Saya boleh buat potongan tu,tapi macam biasalah,kerja saya memang tak kemas.Hihihi.
Ulam lain tu kena ada lobak masin,bawang besar,cili,tauge & sambal belacan.Saya takdak tauge,guna kobis sahaja.Takdak limau kasturi,ganti lemon.Ops,kalau ikutkan kena ada ulam daun selasihku sayang baru ngam.

Ni cenuai dia.Sambel terasi aka sambal belacan.Cenuai tu kalau belah utara maksudnya  minyak pengasih @ pemikat  la.Hahaha.Ada yang panggil minyak senyonyong.Ada panggil cenuai.Tapi nak gerun lagi dipanggil minyak dagu(serem kejadian minyak dagu)  tu..hihihi


Ni pokok selasih mak saya.Sayangnya itu nun jauh di utara 

Ni adik beradik selasih juga.Daun dia cerah sikit & bau dia lebih kuat.Nama dia pokok kemangi.Sedap masukkan dalam masak lemak kuning ikan haruan.

Jom sambung pasal laksa Johor yang saya  masak semalam


Kuah laksa ni kena bagi pecah minyak .Masa dok tunggu nak tangkap pageview kat blog Amie's Little Kitchen tu,saya dok masak kuah ni la.Mana boleh tinggal.Nasib baik baik Adah take over tangkap page view tu.Hehehehe


2 pinggan saya makan masa berbuka puasa.Hihihi.
Rasanya kali terakhir masak laksa Johor ni dah berbelas tahun dah kot.
Adik saya Achik selalu menyebut2 kesedapan laksa Johor yang saya masak dulu tu.Saya tau,dia mesti mengharapkan saya masak lagi.Tapi tu la,saya jadi takut tak sesedap yang saya masak dulu tu kang,rosaknya kredibiliti..!Hahahaha

Malam tadi saya post dalam Family group laksa Johor ni.Nanti lah kalau boleh rentas negeri,kita masakkan untuk Achik.Daun selasih banyak kat rumah mak!


Eh,Achik pun tengah iftar.Dia masak Lontong sambal udang la....Patutlah lepas tu  mak call cakap Haikal datang hantar lontong & speghetti untuk iftar puasa 6.
Eh,kami ni orang Kutub Utara ka orang Kutub Selatan?
Hahahaha
Jangan jadi orang terkutuk sudah!
Hihihihi...


Tapi saya tak tau la laksa Johor saya ni melepasi piawaian ka dak.
Hihihi ...Sebab tu saya  takut juga nak share resipi.Tambahan pula ada sikit-sikit  unsur Jebat Derhaka dalam penyediaan laksa Johor saya ni.Hihihihi
Sebaiknya rujuk dengan pakar baru betul-betul ori.Salah sorang Johorean yang boleh dirujuk ..AZLITA AZIZ...
Tapi saya dok tunggu juga lagi sorang Johorean SERI KANDI DI TANAH JAUHAR  ni up laksa Johor dalam bulan Syawal ni.Hihihihi