Bila PKP & SOP larangan makan di kedai makan,bermulalah kembali menu bekal.Kalau menu bekal sendiri tak kisah sangat.Roti bakar pun dah ok dah.Tapi bila bekal anak,pikir dua kali jugak la nak bagi bekal roti.Tambah pula anak jantanman yang bukan reti kenyang kalau takat makan roti.Dah lama juga cuti masak bekal tapi belum boleh bersara masak bekal selagi depa belum ada kehidupan sendiri.
Daging masak kicap pedas.Menu bekal merangkap lunch untuk anak-anak.Nak masak ayam,tiada stok.Nak masak ikan,anak bujang tak makan ikan.Kadang kering juga idea nak masak.Semalam nasib baik juga ada stok daging rebus yang difrozenkan.Cepat sikit proses memasak.
DAGING MASAK KICAP PEDAS.
1/2 kg daging - rebus dulu baru hiris
3 biji kentang - potong wedges & goreng
1 batang lobak merah - potong jejari
1/2 cawan kicap manis.
1 bawang besar- hiris bulat
1 cili merah- hiris
1 sudu kecik pes asam jawa + 1/2 cawan air
garam,minyak,daun sup
Bahan Blend
10 cili kering
5 bawang merah
3 bawang putih
1 ketul kecik halia
1 ketul kecik kunyit/serbuk kunyit
1. Panaskan anggaran 1/4 cawan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan daging hiris bersama air rebusannya,lobak merah & masak hingga mendidih
3. Tambah kentang goreng,bawang hiris,cili hiris,kicap manis & air asam.
4. Masak hingga agak pekat & naik minyak.
5. Sesuaikan rasa & tabur daun sup.
Alhamdulillah. lauk yang sangat menyelerakan!
ReplyDeleteAlhamdulillah....
Deletemenu ni kalau bermalam mst lg sedap kan kak? selamat hari raya kak.. maaf zahir batin... lama x menempel di blog akak
ReplyDeleteSama juga saya ..mohon maaf lahir & batin.
DeleteSemoga Ramadhan & Syawal akan datang lebih baik
rajin dan pandai masak., ;p
ReplyDeletePandai tu belum boleh kata pandai.Rajin tu ya Wak ..sebab nak makan..
DeleteHihihi