Naper sebut gula putih..??
Mak aku cakap sebab ada yang suka guna gula Melaka..panggil PAam Gula Melaka
Kalau yang suka guna perasa pandan..panggil Apam Pandan
Menu minum petang semalam..
Mak aku cakap asalnya nak way cucur kembong cicah kari ..
Tapi sebab terover femented..
Mak aku kata tukar plan jadi kuih Apam ni..
Kata mak aku kalau nak wat cucur kembong pun resipinya sama ..
Tapi perap dalam 10 minit sahaja..
Yang ni sebab dah perap lebih 1 jam..
Lebih sesuai kukus jadikan apam..
So,jadilah apam ni..
Tapi aku just makan sesuap jer..
Sebab xnak makan banyak yang manis..
Heeee...diet3...caiyok..!!
Mak aku jer suka mender-mender ni..
Hihihihi..
Apam ni gebu dan kembang macam kek span..
Makan gan kelapa parut putih campur sikit garam
APAM TEPUNG GANDUM GULA PUTIH
1¹/² cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 sudu teh yis mauripan
3 sudu besar gula
secubit garam
sedikit minyak- untuk sapu loyang.
Bahan lain:
1 cawan kelapa parut putih + secubit garam
2. Sapu loyang dengan sedikit minyak supaya apam mudah dikeluarkan bila masak nanti.
3. Tuang adunan yang sudah diperap tadi..
Biarkan lagi 10 minit supaya adunan kembali
kembang
4. Sementara itu panaskan kukusan hingga air mendidih..Mak aku cam biasa akan gunakan rice cooker jer untuk kukus.Pastikan air mendidih baru dikukuskan apam supaya apam naim dan gebu..Jika kukusan tidak panas,apam akan bantat iaitu tidak naik dengan gebu.
5. Kukus selama 1/2 jam..Jika adunan banyak atau saiz kuih besar tambahkan masa mengukus..Begitu juga jika kuih dikukus dalam cawan- cawan kecil..kurangkan masa mengukus..
Biar apam sejukbsedikit sebelum dipotong dengan pisau tajam.Potong secara lembut seperti menggergaji supaya potongan apam cantik..Jika dipotong secara menekan seperti memotong puding..apa. akan kemek dan jadi padat dan tidak cantik..
Hidangkan bersama minuman panas..
Waaa...sedapnya...apam kampung...favorite aunty ni...suke makan mcm tu je..x nak kelapa...aaaiiiseeyy...bila nak buat ni....(sorry dik cella..kat kmpg aunty sebut apam kampung)
ReplyDeleteWaaa..lain namanya yer..hee..
ReplyDeleteMak kata kalau kat kampung nenek apam tu dipanggil apom..
Tapi kiter biasa sebut apam...
Akhirnya berpuluh kali saya try buat apam.. Resepi awak yg mnjadi akhirnya. Selama ni tiru resepi google xjd.. Yg ni jadi..tq share resepi
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteNi Resipi mak kiter Dan mak kiter yang masak..
Semoga ilmu yang baik dalam blog ni dapat dikongsi ramai
Mak kitet cakap cawan x kisah guna cawan apapun..tapi mesti guna cawan yang sama untuk sukat tepung dan air sipaya ratio air tu betul...
Delete..mauripan tu brand dia..isi yang biji2 dalam pack mauripan tu yis la tu a.k.a ibu roti..
hehehe
Salam.. nak tanya.. cawan tu besar mane ye?? Besar mcm cwn kedai mamak tu ke?? N yis tu kalau ganti mauripan boleh ke?? Tq in advance..
ReplyDeleteAssalamualaikum..saya nak tanya kenapa saya punya kuih apam bantat ye?saya dah buat 2 kali dh tapi bantat jgak..saya dah ikut resepi yang awk beri..tepung ty 1cwn stengah kan?
ReplyDeleteWaalaikumussalam....
DeleteKiter dah tanya mak kiter..
Mak kiter cakap cuba beli Yis yang baru..
Mungkin yos yang bro guna tu dah x aktif..
Sebab mak kiter cakap..mak kiterbpun pernah buat donat ..sampai sudah dia keras xnak gebu..Rupanya bila beli yis yang lain..baru menjadi..
Sebab yis tu micro organisme...kalau dah mati..dah x hidup..xdapat la dia naknuraikan tepung..
Hahahaha...cam cikgu Sains tak..?
Apapun semoga lepas ni Apam tu menjadi yer..Gud Luck...!
Oh yaka..btol jga sbb yis tuh mmng dh lama smpan freezer..saya cuba bli yis yg baru nnti untuk bt yg baru...hahahahhahahahahax ye mck ckgu sains plak..btw tq for you advise..
Delete1st prcubaan elok gebu gebassnye.. Bile bt 2nd n 3rd... Bantat lak dh jd mcm kasui... X tau pe silapnye.. Sukatan yg same cume 1st try tu bt gula merah... 2nd n 3rd tu tkr pandan je.... Skt plak ati kt... Sape2 tau pesal bantat ehh...
ReplyDeleteSaya dh cuba resepi ni tapi kuih apam x jadi . Apam bantat dan juga kurang manis. Kebanyakan komen kuih apam bantat.
ReplyDeleteRESPON DARIPADA MAK KITER:
ReplyDeleteDari pemerhatian saya antara sebab apam bantat:
1. Yis lama( mikro organisme sudah mati)
2. Adunan terlebih cecair
3. Air kukukusan x cukup panas ( kena kukus
selepas air menggelegak dan berwap)
4. Kukusan tiadk ditutup rapat @ dibuka ketika
kuih sedang mengembang
Apa yang saya kongsikan ini hanya dari pemerhatian saya sahaja kerana saya buka pro. Selebihnya saya tidak pasti.Adat memasak,adakalanya menjadi..adakalanya sebaliknya.Apapun saya doakan agar segala perkongsian ilmu disini emberi manfaat kepada semua.Terima Kasih dan salam silaturrahim..
Alhamdulillah... Dgn resepi inilah dah hampir 4 Kali buat apam, sekeluarga suka,terima kasih utk resepinya... Semoga dimurahkn rezeki... 😊
ReplyDeleteAmiiinnnn...ALHAMDULILLAH
DeleteTq ya, baru pagi ni aunty cuba buat apam ni, hujan2 sedap mkn apam 😀😊
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteMak kiter pun suka apam...kiter lagi suka kuih2 goreng panas2...heee
Ini lain lagi, Apam kami di Acheh - Sumatra, mau coba?
ReplyDeletehttps://www.google.no/search?q=apam+khas+aceh&client=opera&hs=xIM&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjwzMytmf7bAhWz0aYKHVdeAWMQ7AkIMw&biw=984&bih=628
Tkasih 2X buat jd dgn baiknya😊👍🏻
ReplyDeleteAlhamdulillah.....
DeleteManis tak apamnya?? Atau sedang elok je rasanya?
DeleteHeee...kiter pun dah lupa rasa dia...dah lama mak kiter x buat
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAlahamdulillah....
DeleteSemua resipi dalam blog ni halal untuk dikongsikan selagi membawa kebaikan
Alamak...maaf..kiter terklick delete ..
Deletetak sengaja sebab mouse jammed
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTq resepi
ReplyDeleteur welcome
DeleteResipi lain lain cari, resipi Apam gandum punya Cella juga la yang selalu jadi kesayangan saya. Senang tiru heheh... Thank you selalu berkongsi dengan kita.
ReplyDeleteAlhamdulillah....jika ia membawa kebaikan
DeleteMohon kongsi adikku cella😀
ReplyDelete😍😍😍
DeleteKakakku....
😁😁
Blh letak pewarna x
ReplyDeleteAlhamdulillah.. saya buat tadi menjadi.. terima kasih resepi ye.. sedap kuih apam ye
ReplyDelete