Cicah ngan Sambal Kicap..
Minum Teh O panas..
Hidangan minum petang yang paling famous kat Malysia kot...
Kotttt....heeee
Sebab gerai Pisang Goreng ada dimana-mana
Di bandaraya...bandar...pekan...kampung pun ....
Kalau makan panas-panas ..kena yang rangup..
Pergh...
Tapi kalau kita beli,penjual tu dah berkemas nak balik dah...
Memang baik xyah beli la..
Dah lebik..sejuk..liat..
Owh....x sukaaaaa...
Sebab aku dah pernah terkena..
Bukan salah orang jual..
Tapi mak aku cakap salah aku la..
Beli pisang gorwng tima balik dah pukul 6.30 petang ..
Hahahaha....
Tapi yang ni fresh..
Rangup..
Garing
Panas..
Sebab baru masak kan....
Heeee
Tapi aku makan gitew jer..
Mak aku ngan kakak jer yang ciciah ngan sambal kicap tu..
Kakak cakap sebab dah 3 tahun study kat Johor...
Lidah dah jadi Johorian..
Makan tempe goreng or Pisang Goreng nak ngan sambal kicap...
Mak aku kata kat kampung nenel xde nyer oarang makan Pisang Goreng cicah sambal kicap..
Ceodok pisang cicah kari ada la..
Tapi mak aku cakap makan Pisang Goreng ni cicah Sambal Kicap sebab suka..
Kat KL pun dolu-dolu mak aku kata jarang jumpa orangn jual Pisang Goreng bersama Sambal Kicap..
Dolu-dolu tu bila..??
Ntah...
Mak aku cakap,mak aku dok KL ni pun baru 26 tahun...
Tapi aku lagi menang walaupun baru 15 tahun sebab aku lahir kat KL
Hahahaha... nak juga aku menang..
Tapi kata mak aku juga Pisang Goreng ni orang jual sejak zaman P.Ramlee lagi..
Haaa..dalam citer Nasib Do Re Mi...tu
Masa Do ngan isteri dia buat-buat mati tu..
Do gi minta duit kat mak dia...mak dia berniaga Pisangn Goreng kan..
Ha ah la...baru aku ingat...
Sebab aku suka tengok semua citer P.Ramlee
Mmmm..mak aku masak juga Pisang Goreng..
Tapi buka jual la...
Makan jer..heee
PISANG NANGKA GORENG RANGUP
10 biji pisang nangka yang besar
Minyak untuk goreng.
Better::
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2sudu minyak
1/4 sudu teh pewarna kuning telur
Pisang Nangka..
Sama ngan Pisang yang wat Sira Pisang Nangka tu...
Bakinya mak aku kata wat Pisang Goreng ni
2. Masukkan semua bahan better dan blend hingga berkrim...
3. Pisang dikupas kulit dan dibelah dua.
Kemudian kerat dua sebab panjang sangat pisang tu..
4. Celup pisang yang dah buang kulit tu dalam better.
5. Goreng dalam minyak panas yang banyak hingga garing..
Siap.....
Selain daripada Pisang dibelah dua....boleh juga tukar-tuukar idea seperti :
JEJARI PISANG GORENG di sini
PISANG GORENG BERSAMA SERBUK ROTI di sini..
JEJARI KELEDEK di sini..
***** Pesan mak aku ...kalau guna tepung gandum sahaja,nanti tepung luar tu cepat lemau..Kalau guna tepung beras sahaja nanti keras sangat..So,campur 2 tepung tu supaya balance..Gula pula mak aku kata supaya cepat garing & nampak berkilat..
Air kapur & minyak 2 sudu tu supaya tepung tu extra rangup...
Sedapnya pisang goreng cecah sambal kicap manis...dolu2 aunty pandai makan cecah kicap pun sebab pernah tinggal di JB..rupanya kena goreng dulu ye cilipadi nya...aunty buat tak pernah goreng...info yg bagus..tq
ReplyDeleteHahaha..
DeleteAunty dah jadi geng kakak...
Kakak kata Johorian celup...hihihi