Dengan Teh O Panas
Kuih favourite mak aku kot..
Aku suka juga tapi aku lagi suka cicah susu pekat
Abang ngan kakak pun
Tapi mak aku suka makan ngan Kuah Kari atau pun ngan Sambal Tumis
Kata mak aku sebab Air Teh O dah manis
Mmmmm...x kira..
Nak makan ngan susu jugak..
hihihihihi...
Mak aku masak Lempeng Kelapa ni untuk minum petang
Tapi sebab dah nak malam pun...
Makanya kira dinner jugak la..
Sebab semua dah kenyang..
Abang jer x makan..
Sebab masa balik malam tu abang masak maggi...
Kari Salmon ni yang masak
KARI IKAN GUNA RICE COOKER KAT SINI..
Mak aku ngah melempeng,..
Hahaha...boleh ke guna ayat tu..
Esok aku tanya cikgu BM..
Hihihihi..
Aku suka versi garing..
Lagipun yang versi garing tu aku dah pernah masak
LEMPENG KELAPA GARING kat sini....
Tapi dengan bantuan mak aku yang berdiri depan aku macam PA aku lak..hahaha
LEMPENG KELAPA TEBAL DAN GARING
3 Cawan tepung gandum
2 1/4 cawan air suam
1 cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
beberapa sudu minyak..untuk sapu pada kuali
1. campur dan bancuh semua bahan hingga "kental.Biar 10 minit supaya lembut
3. Ceduk sesenduk adunan dan longgokkan ditengah kuali panas...
4. Dengan menggunakan belakang sudu ratakan tepung tu secara membulat hingga agak nipis..
5. Biar dengan api sedrhana hingga permukaan kuih nampak kering.. tuangkan secara nerata sesudu lagi minyak di permukaan kuih yang mula mengering..
6. Terbalikkan kuih...
7. Ulang balik-balikkan kuih beberapa kali hingga kedua2 belah permukaan kuih garing dan rangup...
8. Untuk nanpak kemas dan cantik..
9. Gunting kuih menjadi bentuk 3 segi sebelum dihidangkan..
Jika suka lempeng versi tebal tapi x garing boleh tengok
LEMPENG KELAPA LEMBUT kat sini....
Kalau nak tahu cerita pasal Lempeng Cair boleh tengok
LEMPENG CAIR DAN CERITANYA kat sini...
Mesti sedap lempeng nyior tu...tapi aunty jarang sangat buat...mungkin sebab arwah mak dulu jarang buat...
ReplyDeleteOoo...mak kiter selalu masak lempeng ni kalau ada kari or sambal...
DeleteTapi kiter suka cicah susu pekat...
mmm...dap..mmmm