Salam Aidil Adha 1446(2025)
Kita masih berada dalam hari-hari tasyriq & ramai masih menjalankan ibadah qurban.
Alhamduliah,Raya Haji tahun ni masih berpeluang balik beranak @ Kedah.
Walaupun raya ke-2 dah kena balik KL tapi sekurang-kurangnya dapat balik raya kan...
Tak pernah-pernah kami buat lemang.Selalunya raya mak akan buat ketulat palas berkilo-kilo.Tapi Raya Haji kali ni,mencipta sejarah untuk kami buat lemang🤣.
Selalu tiap kali raya memang pakcik akan beli lemang sebab pakcik kan orang Pahang..wajib la lemang kalau raya.
Ketupat palas tetap juga buat.Tapi kata mak,ni la raya paling sikit buat ketupat.Buat dua kilo pulut & dapatlah +- 4.5kg ketupat palas..
Kami excited nak buat lemang bila adik jantan sorang tu suarakan hasrat nak buat lemang.
Puncanya bulan April baru ni mak upah orang tebang pokok sentul sebesar 2 pemeluk tepi pagar rumah...juga pokok stey lebih sepemeluk depan rumah...pokok moktan biji dan pokok bekka yang menjulang tinggi.
Maka banyaklah kayu & dari situlah anak bogsu mak tu ajak buat lemang lerana banyak kayu boleh dijadikan kayu bakar.Tambah pula kayu dari pohon gred A memang banyak bara dan sesuai nak bakar lemang.
Buluh lemang,adik jantan tu cari dalam hutan kat kampung.Daun pisang hutan memang ada subur tepi rumah.Pulut Achik beli...Santan mak beli..habis eku boli apo?
Den boli garam yo sobab mura
ðŸ¤ðŸ¤£ðŸ¤£
Dipendekkan cerita...
Kami pun buatlah lemang.
Kerana masih belum yakin...kami mulakan dengan 3kg pulut...1½ kg santan pekat ..½ genggam garam kasar.
Bahan tak banyak & nampak mudah tapi dah buat tahu ler mengkomerðŸ¤
Dari nak cari buluhnya...
Nak gergaji jangan sampai pecah buluh tu..
Nak basuh buang segala miang buluh ...
Keringkan buluh..
Maaukkan daun pisang
Masukkan pulut & santan..
Dari panduan Pakcik,kami pun basuh pulut...rendam dalam santan bercampur garam.
Achik masukkan daun pisang dalam buluh...kami sama sama isikan pulut + santan..
Isi pulut jangan penuh sangat...kena tinggalkan agak2 3 ruas jari diataanga...Jangan hentak kuat ..kang padat sangat santan tak sampai bawah & tak masak nanti.
Kemudian isi lebihan santan hingga tenggelam pulutnya..
Kena buat pulak tempat bakar untuk sandarkan buluh lemang.
Mula mula bakar api kena kuat aupaya pulut dan santan mendidih dalam buluh tu .
Pastu baru gunakan bara api sahaja & kena balik balikkan batang buluh tu supaya masak sekata .
Ni la yang paling mencabar...Dengan panas bahang nak kena pusing pusingkan batang buluh tu..Duduk bersalai tepi bara api...
Uiiii...tabah betul adik jantan tu dengan mak demi nak pastikan lemang masak elok .
Nak bakar bukan sekejap tapi memakan masa 3-4 jam bergantung kepada saiz buluh..Kalau buluh besar,banyak isinya lambatlah nak masak.
Dari 3kg pulut...dapatlah 9 batang lemang
Tapi tiba-tiba bilangan dah jadi 10..
Hahaha...yang sebatang paling kiri tu adalah cubaan nak buat manok pansuh...Tapi manuk sikda...Kami gantikan pusut pansuh...hihihi
Habis la pucuk ubi keliling rumah kami sumbat dalam buluh tu..
Sedap tau. tapi sayang cakap pun tak guna sebab lupa nak snap pic..ðŸ¤
Ni buluh yang besar...Yang lain dah masak ...depa 4 batang ni belum masak lagi..
Nampak terlebih garing kan...
Tapi inilah fav Achik.Achik nak lemang garing berkerak macam ni.
Ni yang masak elok tak garing.
Alhamdulillah...walaupun 1 trial tapi menjadi
Alhamdulillah....
Percubaan buat lemang berjaya..
Semangat membara nak buat lagi raya puasa tahun depan...
Kalau bara semangat tu menyala..mungkin belum raya pun akan buat..
Bak lirik lagu popular sekarang
...
🎼Jika tidak hari ini...mungkin minggu depan...
🎵Jika tidak minggu ini ..mungkin bulan depan..
Jika tidak bulan ini...mungkin tahun depan🎶
Video penyediaan buat lemang ni ada saya kongsikan kat
SEROJA PUTIH
Untuk video " PERCUBAAN BUAT LEMANG RAYA HAJI" ni boleh klick :
👇👇👇👇