Thursday, 21 November 2024

ULAM BUAH MENGKUDU REBUS CICAH AIR ASAM PICIT vs IKAN LENGAT GORENG

 Bila dah asalnya orang kampung,biar berpuluh tahun di kotaraya...pastinya kampung halaman tetap menggamit.

Tak dapat balik kampung dapat makan lauk kampung pun dah terubat.



Nasi Putih

Ikan Lengat Goreng

Ulam Buah & Pucuk Mengkudu Rebus

Air Asam Picit


Lauk yang memecahkan selera anak  tekak saya hingga tercium cium aroma dijari🀣

Makan air asam picit ni tu lah....melekat baunya hingga tercium cium macam kera pegang belacan🀭🀣


Saya dapat buah mengkudu & pucuknya ni dari Kak Izzah


Dah plan nak rebus cicah air asam picit...Sebelum tu masa otw balik kerja singgah pasar segar beli ikan selayang 1 kg nak buat ikan lengat ,@ ikan rebus


Ni la booster dia...

Air Asam Picit.

Cara buat air asam picit dan hidangan lengkap lauk kampung ni ada saya share videonya kat youtube channel saya ..Seroja Putih



πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Wednesday, 20 November 2024

HOMEMADE KERISIK

 

Homemade kerisik ni sebenarnya bukan hari ni punya.Dah agak lama buat tapi belum publish...


Punca terajin tu sebab kemas feeezer.Ada sebungkus kelapa parut frozen keras mambatu.Makan ruang freezer yang sekangkang kera tu.

Makanya kita keluarkan untuk memberi laluan kepada kepada ikan dan ayam menghuni ruang feeezer tu..

Nak dibuang masih elok.Nak diguna untuk buat inti atau salutan buah melaka macam tak berapa sedap sebab dah macam ada bau peti ais..So,kita sangai la untuk buat kerisik.Aroma sangai tu menenggelamkan bau peti ais dan hasilnya takdak sapa tau kata kelapa tu dah sebulan peti ais...hihihi..

Kalau kenduri kat kampung,gulai/kari daging atau ayam memang wajib masukkan kerisik.Biasanya berpuluh biji kelapa digunakan untuk buat kerisik.Nak sangai hingga garing jenuh jugak la..Tapi orang kampung ada tips untuk pendekkan masa menyangai.Kelapa yang dah siap mesin/parut depa serakkan atas tikar/plastik lebar dan jemur beberapa jam hingga kelapa tu kering..Maka sangai sekejap sahaja kelapa dah garing...depa bijak kan?

Saya tidak lah menjemur dulu kelapa ni,sebaliknya terus sangai dan tidak lah saya tumbuk dalam lesung sebaliknya sedikit derhaka kerana saya blend dengan minyak masak...hihihi

Video buat kerisik ni ada saya upload kat youtube channel Seroja Putih :

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/EgftZU_5358?si=118QjnrB8vn4xohm



Tuesday, 19 November 2024

BUAT CUCUR JAWA LAGI...

 

Semalam petang dalam pukul 5++ dengan tudung belum buka,saya gigih membancuh adunan Cucur Jawa.Lepas bancuh terus pi mandi,solat & sebelum maghrib saya menggoreng cucurnya..tringin punya pasal...


 πŸŽΌsesekali ku rasa teringin 🎢

Hehee...ada yang ikut sama nyanyi ke tu..?

Patutnya nak elok,adunan kena perap beberapa jam @ seeloknya semalaman...Tapi tekak ni buka ada disiplin...Baru 1 jam ++ saya dah goreng cucurnya...hihihi

Ni versi yang dah perap semalaman..Panas panas ni makan sambil taip entri ni..Hasilnya lembih lembut dan empuk serta lagi banyak serat.Kata Cella dah macam kek sarang semut...hihihi

Bila dah perap lama,bijian tepung mengembang dan lembut..tentu hasilnya lebih baik.


Saya ikut  CUCUR JAWA RESIPI 2.

Tapi kali ni saya kurangkan sikit gula pasir dan lebihkan sikit gula perang

CUCUR JAWA 

2 cawan tepung gandum cap rose

1 cawan tepung beras cap bunga teratai

1 cawan gula perang 

½ cawan gula pasir

½ sudu kecik garam

2 cawan air suam.

1. Campur semua tepung gula dan garam.


2. Masukkan air suam sikit demi sikit sambil dikacau sebati dan dikepuk -kepuk( seperti pukul telur) 


3. Perap beberapa jam sebelum goreng.


3. Guna kuali melengkung dan panaskan 2 senduk minyak.Bila minyak panas,tuang sesenduk adunan dan biar adunan membentuk serat.


4. Terbalikkan kuih dan biar garing baru diangkat dan tos minyaknya..

Cara masak kuih penyaram atau Cucur Jawa ni ada saya rakam dan muatkan di youtube channel saya.Saya rasa lebih seronok bila dapat kongsikan info dengan lebih jelas secara video..Walaupun hasil video dan editan tidak setanding mereka yang pro tetapi padan lah dengan beginner macam mokcik ni kan....hihihi

Kalau nak tengok boleh klick 

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/IQTYCL_l90E?si=RG6TL7qdx88dOgF4





PERNAH MINUM TEH ROSELLE?

 

Secangkir Teh Roselle...Macam sirap kan...tapi bukan..

Ini adalah teh roselle.Saya beli minggu lepas semasa makan dinsum kat sebuah restoran cina muslim.Ada kawan belanja makan din sum..saya tertarik dengan aneka teh dari tumbuhan semulajadi..

Ada teh bunga kekwa..teh jarum 7 bilah...teh jasmin...dsbnya...

Tapi saya tertarik dengan teh roselle ni...

Tak mahal pun...mungkin sebab hanya buah roselle kering semata..

Lebih kurang 10 pcs setiap pack RM 2.50.

Nak tahu rupa teh roselle ni boleh tonton  video kat youtube channel saya : 

https://youtube.com/shorts/whiJ3TMjTiw?si=-dIFVhqThXn1TFkT


Monday, 18 November 2024

ASAM PEDAS IKAN PARANG GORENG

 

Asam Pedas Ikan Parang Goreng...

Nak sambung pasal ke Tawau tapi dok belek video dalam  gallery  banyak sangat lambat nak pilih nal cut bagai....Maka Asam Pedas Ikan Parang Goreng potong Q...hihihi


Kepala & ekor ikan parang ni Kak Mel bagi dah lama...Semalam kan weekend...kita merajinkan diri korek khazanah dalam freezer dan masak...hihihi
Dok peram dalam freezer hingga hilang  dah kesegarannya...Padahal asalnya ikan ni fresh datangnya dari Johor sana..
Asalnya risau juga nak masak sebab biasanya ikan parang kan banyak tulang..Apa lagi bahagian kepala dan ekornya...

Tapi Alhamdulillah lepas masak..eh,tulangnya besar besar dan senang nak makan isinya.Kata Kak Mel kalau penjual ikan kat  Johor memang depa pandai nak ngerjakan.Kepala dan ekor ikan parang tu katanya dipatahkan dan disentap ( ngeri pula membayangkan🀭) menjadikan tulang temulang ikan parang yang berselirat tu terkumpul dan bila dimasak mudah asing dari isinya...

Tapi macam betul laaaaa!!!! Sebab tulangnya memang tak berselirat.Bahagian ekor Cella habiskan dengan jayanya dan bahagaian kepala rezeki saya..Anak bujang tu memang tak makan la...hihihi


Memandangkan ikan ni dah agak lama dalam peti ais,saya deside goreng dulu ikannya.Saya buat asam pedas versi simple sahaja..Dengan dah lama tak ke pasar...Daun kesum pun yang dah kering kejung.Nak goreng ikan,serbuk kunyit pin habis..Goreng jelah ikan sapu garam jer semata.Begitu juga serai.Cili & bawang kisar pun nasib baik ada stok.Kalau jam tu juga baru nak blend..rasanya tak jadi asam pedas dah ...hahaha


ASAM PEDAS IKAN PARANG GORENG

2 kepimg ikan parang

2 senduk cili kisar

1 senduk bawang kisar

1 sudu teh pes asam jawa

Daun kesum,buah tomato & bendi

minyak,garam,gula/ perasa


1. Garam kunyitkan ikan& goreng agak garing

2. Dalam minyak yang sama tumis bawang dan cili kisar hingga naik minyak.Masuk juga serai dan daun kesum.

3. Masukkan ikan goreng & asam jawa diba cuh dengan 2 cawan air.Perisakan dengan garam,gula/perasa.

4. Bila mendidih tambah tomato & bendi.Sesuaikan rasa.

5. Perlahankan api dan biar mendidih perlahan beberapa minit.Siap..


Saya juga share video Asam Pedas Ikan Parang Goreng ni @ youtube channel saya

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/ZbnzPNC9kU4?si=4UNQhlD-_i788Inp


Tengah cari mood nak edit video Tawau🀭

Sunday, 17 November 2024

KE TAWAU....

 

Alhamdulillah...

Akhirnya jejak juga kaki ke bumi Tawau...

Ceritanya dah sebulan berlalu tapi baru sempat membuat catatan dan edit sikit sikit videonya..


Ceritanya bulan lepas..bulan Oktober,Adah akan kembali ke Tawau.Sebelum ni balik berdua.Kali ni dah bertambah..depa balik ke Tawau betiga beranak.Tiga bulan cucunda menharumkan rumah ni,maka akhirnya menuntut mereka untuk kembali ke Tawau atas tuntutan kerja.

Plan asal saya akan fly hantar  Adah & Sarah Miqayla pada 11 Oktober.Tetapi memandangkan pendaftaran sem baru Cella kat UPM dianjakkan daripada tarikh asal 7 Oktober    ke tarikh baru iaitu 14 Oktober,Cella kata dia nak ikut.


Tapi perancangan Allah itu lebih baik daripada apa yang kita rancang.


Suami Adah kena berkursus di Kuantan & dapat la balik amik Adah & Miqayla.Dipendekkan cerita depa guna tiket waran kerajaan.Agak leceh  nak booking tiket  saya sama flight dengan depa.Walaupun saya juga pekerja gomen tapi tidak lah dapat waran kan...lain lah kalau kerja obesi kan...🀣🀣🀣🀣.

Asalnya saya nak ke sana tu  sebab  suami Adah belum confirm lagi dapat cuti ke tidak untuk balik amik Adah & Miqayla.Tujuan nak temankan Adah dalam flight kot cucu meragam ke apa ke..Tapi dah tak sama fligh camana tu? iTket dah beli..hihihi.

Alang-alang dah macam tu saya minta Adah tambah tiket lagi satu untuk anak bujang tu..Kesian pulak dia sorang tak ikut..Suruh Adah beli tiket senyap senyap jangan bagitau

Nak jadi cerita pula,plan ngan Cella nak surprise kan anak bujang tu dengan tiket Tawau.Sebab dia memang tau hanya booking 2 tiket saja untuk saya & Cella akan ke Tawau tu.

Rupanya anak bujang tu takmau ikut kami ke Tawau.Ada urusan perlu dibereskan dan mana boleh nak apply cuti adhock.Aduh,siapa yang surprise ni??? hihihi.

Takpalah redho jer lah tikiet dia burn..Saya & Cella jer lah yang pergi.

Maka sudahnya depa 3 beranak  fly balik Tawau awal sehari iaitu  pada Khamis  10 Oktober 2024 


Depa tiket waran dapat la box kudapan ni...Suka ni saya kalau dapat ..hihihihi....
Saya tak dapat hantar mereka ke KLIA sebab takkan nak excuse lagi kan..dah la esoknya Jumaat tu dah amik cuti.Kang meragukan pula depa ingat sesaja amik kesempatan nak cuti awal.So,hanya Cella pi hantar depa ke air port tu.Tapi elok juga lah Cella sorang hantar sebab lugage depa saja penuh bonet dan seat belakang kereta.Cuma saya risau Cella nak sorang sorang turun ke parkir kereta lepas depa dah fly.Tapi Cella kata dia ok ja sebab dah biasa parkir KLIA tu..k


Dipendekkan cerita lagi  saya serta Cella menyusul pada keesokan harinya 11 Oktober.Nasib baik juga Apply cuti  sehari diluluskan.Dan Alhamdulillah juga cuti anak bujang tu pun diluluskan last minutes..Tak tau la apa dia "goreng" hahahaha .

Dapat la kami fly 3 ke Tawau...+ menantu..Adah & Miqayla...Kiranya semua family kecik berkumpul di Bawah Bayu pada 11 Oktober tu..

Walaupun ini bukan kali pertama ke Sabah tapi adalah 1st time ke Tawau.Tapi bukan la selalu ...baru dua kali ke tiga kali macam tu je ke KK,Kundasang.Itupun zaman muda pernah lah 2 kali hiking Gunung Kinabalu.Tawau ni sebelum ni tiada dalam perancangan pun..Kalau Sandakan tu macam ada la juga dalam fikiran untuk menjejak.... Tapi tu la takdir Allah rezeki Adah sekerluarga  bermukim di Tawau....Rezeki kami la juga dapat ke sana.


Perjalanan kami ada saya upoad kat youtube channel saya 

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtu.be/f0uTYLRKTV8?si=saE-wGVpokrUfslH


Selalu edit short video pun tunggang langgang...tapi kali ni edit juga video panjang sikit simpan buat kenangan..hihihi

Tapi sayanganya dek masih merangkak nak hasilkan video..saya ambil video secara potrait  untuk short video....So,jadi tak cantik la untuk video.Better kena guna landscape baru cantik..Kena belajar lagi ni...hihihi

BERSAMBUNG.....



Saturday, 16 November 2024

PISANG GORENG CRISPY: ..RESIPII BIASA SAHAJA TETAPI TIPS TU PENTING

 

Pisang Goreng Crispy...
Bancuhan sama ja macam orang lain cuma tips tu yang membantu dapatkan salutan cripy..

Tips ni saya dapat masa PKP  tahun 2020 dulu hasil tontonan youtube dari saudara kita di nusantara.Terima kasih pada youtuber Indonesia tapi saya dah lupa siapa & link youtube tu sebab dah 5 tahun kan..😁
Sejak dapat tips tu memang  saya buat macam tu kerana tiada resipi khusus..Hanya tips sahaja..

Saya saya ada sharekan video tentang bancuhan dan tips untuk pisang goreng cripy ni kat youtube channel saya
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Friday, 15 November 2024

NASI LEMAK ULAM BAYAM PERAKSI

 

Rezeki pagi tadi..Pagi Jumaat barokah...

Faz & Arney berkongsi  rezeki belanja Nasi Lemak Ayam Berempah..Alhamdulillah...baru jer berangan nak masak nasi lemak weekend ni..Sekali,Allah dah kirimkan melalui perkongsian rezeki rakan rakan dipagi Jumaat...


Pagi tadi juga masa parkir kereta kat belakang tangki air dah nampak pucuk putat tapi belum berapa kembang daunnya...Masih kuncul.Dalam hati dah berkira-kira..esok lusa boleh petik ni..Mmm,dah ada nasi lemak,petik jugak la 3 jambak pucuk putat.

Tapi paling teruja,bila ternampak pokok Bayam Peraksi tumbuh subur dalam pasu bunga terbiar.

Pernah dengar Bayam Peraksi?

Mungkin tempat lain panggil lain nama @ mungkin juga ada yang tak tau pin pokok kecil tu sedap dijadikan ulam..Dulu- dulu zaman kanak-kanak pokok bayam peraksi ni bersepah mat batas(permatang) sawah padi..Takda sapa nak kutip makan pun..Jadi habuan lembu kerbau ja teragut sekali bersama rumput..hihihihi

Sekarang jarang jumpa dah kat kampung pun..Ni pun mungkin tumbuh sesat benihnya datang bersama tanah hitam yang dibeli untuk tanam bunga agaknya..Sebab pernah sekali  tu masa DBKL sponser tanah hitam..tiba tiba tumbuh pokok bayam kemain subur..


Untuk yamg nak tengok rupa dan pokok bayam peraksi yang saya temui dalam pasu bunga terbiar tu boleh tonton dalam youtube channel saya 

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/TSLZnq9OL_k?si=nzMmG0FUOLz9bNfO


Selamat berehat semua...


Thursday, 14 November 2024

PULUT LEMAK IKAN PEKASAM vs KOPI O PANAS....My all favourite time

 

Pulut Lemak Ikan Pekasam vs Kopi O Panas...memang kegemaran saya.Cuma sejak menginjak "remaja" ni dah tak boleh nak berkawan sangat dengan kopi...tapi tu la....dah lama berkawan pasti merindu..so hirup jugak la seteguk sebagai pengubat rindu.....hihihi


Kalau perasan..banyak juga posting saya sejak Cella dulu hingga kini  berkaitan dengan pulut kerana keluarga saya memang peminat pulut...generasi demi generasi...

Kata mak memang sejak tok nenek pun suka makan pulut..Saya juga  dah terbiasa mak rajin masak pulut dari zaman kanak-kanak..Terbawa pula hingga kepada anak anak pun suka pulut.

Jom jamu mata  dengan pulut lemak ikan pekasam vs  kopi O panas dan halwa  telinga dengan lagu nostalgia  kat

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/zHRgv0YtaS0?si=oTasPYwFnL4Og656



Wednesday, 13 November 2024

KUTIP BUAH KUINI GUGUR DI PAGI HARI...BAUNYA SANGAT NOSTALGIA

 

Tujuh biji buah kuini....

Hasil saya kutip pagi tadi masa grounding sebelum memulakan kerja..Tak sia-sia grounding hari ni ..

Bukan saja dapat aura positif tapi juga dapat buah kuini...

Minggu lepas dapat 2 biji buah dari pokok yang sama..Tapi yang tu depa kata depa kait dengan galah & peram.Pastu depa agihkan kat pejabat sorang dua biji...  

Saya juga depa bagi 2 biji yang belum masak.Depa bagi hari Khamis..Saya tinggalkan atas meja kerja lupa nak bawa balik...Hari Jumaat saya kena pi m meeting kat luar.Sabtu Ahad cuti..

Isnin...buka saja bilik...haummmmm,satu bilik bau kuini masak...Jenuh seharian pening kepala dengan bau kuini..Sembur air freshner pun tak hilang bau dia..hahaha .


Ingatkan depa dah kait habis dah buah kuini tu .Pagi tadi masa grounding kat rerumput tepi tiang besar  pencawang telco tu....bau kuini menusuk qolbu...Rupanya masih ada rezeki kutip buah kuini luruh...bau dia ..nostalgia sangat. .

Kerana terlalu teruja,saya videokan  peristiwa kutip kuini pagi tadi tu dan abadikan di youtube channel saya..kat πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/L7n1IS-HHFw?si=UHoUofBBbzCbicKX


Ops...walaupun bawa balik buah kuini dalam kereta..Alhamdulillah takda bau kuini yang melekat dalam kereta ..Nak tau saya buat macamana?


Haaa..saya bungkus buah dengan tisu & saya masukkan buh kuini tu dalam balang kerepek.Pastu tutup la rapat rapat.Kebetulan hari tu  ada beli kerepek pisang balang besar buT kudapan sambil buat kerja...Kebetulan juga kerepeknya dah habis...balang tu la saya buat boh buah kuini bawa balik rumah...( gambar takda...so,sila bayangkan saja la yer)🀭



MASAK BEKAL AMERICAN BRAKFAST


Hari ni masak bekal American breakfast untuk Cella..
Hari ni kuliah hingga petang...
Bekal ni harapnya boleh la bertahan  hingga tengahari.





Punca dapat idea nak buat bekal ni .
Semalam order menu ni kat tempat kerja.Rasa sedap pula..
RM4.50...ok sangat kan harganya..



So...pagi ni praktikkan idea tu..
Buat 2 bekas.Tapi sayang tak sempat untuk anak bujang tu sebab dia turun kerja awal sebelum subuh.Saya bangun iron baju dia pastu tidur semula.Bangun semula pukul 5.30pagi ..
Sap sup sap sekejap dah siap bekal..


Idea bekal ni juga saya muatkan di youtube channel saya :


Kalau takda idea nak bekal..boleh la cuba..

Tuesday, 12 November 2024

MAKAN KENDURI @ DEWAN SERI SIANTAN,PUTRAJAYA DAPAT BUNGA SORANG SEKUNTUM

Seusai ke majlis walimatulurus Puan Rock @ MZ GARDEN HALL,kami bertiga bercarpool ke Putrajaya pula memenuhi undangan rakan sekerja yang sudah bertukar tempat kerja.

Perjalanan kami ke Dewan Sri Siantan,Putrajaya diguyur hujan.
Tetapi disebablan perut dah kenyang,kami hanya berkurung dalam kereta sementara menanti hujan reda.Hampir ½ jam dalam kereta,bila dah renyai,kami melangkah ke Dewan Sri Siantan di lantai 2.Entah apa nama bangunan ni.Cuma perasan ianya berdepan Istana Kehakiman,Putrajaya.

Kenduri kahwin memang senonim dengan nasi minyak dan aneka pilihan dan akan berakhir dengan pemberian gudies atau cenderahati kan...

Tapi unik dan specialnya majlis kenduri kahwin ini ialah setiap tetamu bukan sahaja diberi gudies berupa kota berisi gelas comel berisi cookies tetapi lebih istimewa lagi,setiap tetamu diberi pilihan memilih sekuntum bunga daisy segar..

Pertama kali mengahadiri kenduri kawin  dapat cenderahati berupa bunga segar  macam ni ..πŸ’•
Luv sangat ..!!!


Aneka pilihan warna dan semua cantik cantik belaka...

Kawan kawan pernah tak dapat cenderahati macam ni?

Saya memang 1st time ni ..
Suka sangat..

Terima Kasih Zana sudi jemput kami & semoga Allah limpahkan keberkatan kepada Zana adik beradik.Walaupun tanpa ayah dan ibu yang telah terlebih dahulu menyahut panggilan Ilahi...tetapi mereka  berjaya menjalankan tanggungjawab sebagai abang dan  kakak menyempurnakan majlis perkahwinan yang meriah dan happening untuk adik bongsu mereka....


Suasana majlis ini ada saya abadikan dalam video yang saya muatkan di channel youtube saya:









Sunday, 10 November 2024

HADIR WALIMATUL URUS @ MZ GARDEN HALL,BANGI

 Semalam ( edited) 9 November  2024 menerima undangan ke dua majlis walimatuurus...

Pukul 11.15am  tiba di MZ Garden Hall,Bangi..
Memenuhi jemputan Puan Rokiah...ex bos merangkap rakan dalam "Group Memory Tercipta".


Makanan sedap-sedap & terharu dengan layanan yang sungguh baik daripada tuan rumah,Puan Rokiah anak beranak..
Tahniah,Puan Rock...Tahun lepas beliau  terima menantu perempuan pun ada dapat jemputan kat 
Bila tengok tarikh ..5 Nov 2022..
Genap 2 tahun 3 hari dapat lagi jemputan dari Puan Rock...

Suka sangat kalau dapat jemputan kawin kerana saya suka pergi kenduri kawin..Sesuatu yang missing lebih 14 tahun  dan berjaya menikmatinya semula   ketika usia menginjak  37 tahun hingga kini..Menghadiri walimatul urus & majlis kenduri yang lain adalah salah satu terapi dan healing untuk saya..


Video majlis kat MZ Garden Hall ni ada saya muatkan @ channel saya:


Sayangnya tak dapat berlama kerana kami juga akan memenuhi lagi satu undangan dari ex rakan sekerja juga di Putrajaya.Nasib baik lokasi kedua iatu Putraja adalah border dengan Bangi...

Cerita kat majlis di Putrajaya akan menyusul.....




Wednesday, 6 November 2024

BUNGA MELUR JAWA

 Pagi tadi,ketika melintasi gate nampak Shifa bersembang dengan Saleha.Ditangannya ada sejambak bunga putih...


Cantiknya bunga putih ni..
Mata Shifa..Anis yang bagi...
Ma shaa Allah cantiknya bunga putih ni...
Baunya harum saling tak tumpah aroma bunga melur...

Kalai bunga melur kampung tu saya kenal..bunganya ada yang selapis dan ada yang kelopaknya berlapis..Tapi daunnya hanya sebesar daun cili dan tekstuenya licin berkilat...

Ini katanya spesis bunga melur juga..Cuma bunganya lebih besar..berjambak dan daunnya lebih lebar serta jauh berbeza dengan daun melur kampung..Tap

Sesuai la namanya BUNGA MELUR JAWA..


Video Bunga Melur Jawa ni ada saya upload 

https://youtube.com/shorts/aXseR0IdQQg?si=ogz3OdQKQ8lucLFR



Sunday, 3 November 2024

JOM,CUBA ROTI CANAI DAUN BAWANG

 Assalamulaikum .

Ramai yang sambung cuti ke tu...hihihihi.

Cara bijak untuk merancang cuti yang lebih panjang tanpa banyak menggunakan cuti tahunan kan..

Deepavali Khamis..boleh ambil cuti Jumaat & sambung 2 hari weekend..dapat la panjang sikit kan.

Bagi yang ada anak sekolah berasrama pasti sibuk memasak bekal anak nak balik asrama kan..Eh, tahun ni cuti anak sekolah tak sama banyak ke?Tengok kat Kedah depa cuti Rabu hingga Sabtu.KL pula Rabu hingga Ahad.Apapun ibu bapa yang ada anak sekolah asrama memang bz la kan...

Sarapan apa hari ini?



Ni dinner saya beberapa hari yang lepas..Kalau tak salah hujung minggu lepas..hari Ahad..dah seminggu.hihihi..

Paginya saya uli tepung...Petang mencanai....minum petang merangkap makan malam.

Adunannya sama seperti saya uli

HOMEMADE ROTI CANAI ....kat sini

Cuma saya tambah daun bawang hiris halus..Saya cuba buat ni inspire daripada dok nampak kat youtube orang China buat lempeng daun bawang..saya cuba tapi versi roti canai daun bawang .






Bila dikoyakkan masa panas panas...harum bau dan sedap rasanya.Saya makan begitu tanpa kuah atau sambal.Tapi bersulam minuman panas..Sedap sangat pada tekak saya..

Boleh tonton lebih jelas  dalam bentuk video di youtube channel saya  kat sini:

Friday, 1 November 2024

BUNGA TEMBUSU & GROUNDING

 Ada yang kenal bunga ini?


Bunga Tembusu...
Bukan bunga yang biasa ditanam hiasa di laman rumah.
Sebaliknya biasa ditanam di tepi tepi jalan sebagai teduhan,hiasan,ubatan dan juga kayunya.Kayunya jenis kayu yang sangat keras dan tahan  dijadikan pagar dan tidak mudah tumbang .


Kalau dulu-dulu di kampung,pokok tembusu sering dijadikan tiang dan rangka rumah kampung kerana ketahanannya..

Di bandar saya dapati pokok tembusu banyak ditanam di tepi jalan,kawasan perumahan dan taman rekreasi.Mungkin kerana pohonnya  bukan jenis merendang sebaliknya kanopi pohonnya berbentuk tirus ke atas...tidak memakan banyak ruang.

Selain teduhan,pokok tembusu juga mengeluarkan bunga putih berjambak dan mempunya bau wangi yang menyegarkan terutama waktu pagi.Namun bau wanginya tidaklah selembut ros atau cempaka tetapi sedikit keras seakan bau bunga tanjung.Ada yang suka baunya ,tidak kurang juga yang tidak gemarkan bau bunga ini. Yang pasti setiap pagi menjadi kesukaan kumbang dan lebah menghisap madu...

Bunganya cantik putih mutiara kembang berjambak tapi duduknya didahan tinggi seperti juga bunga tanjung.

Kebelakangan ini saya sedikit rajin untuk briskwalk sebelum memulakan kerja..Sejak bulan lepas,saya cuba  dengan datang 1 jam awal ke tempat kerja. Mencuri masa briskwalk di belakang bangunan berhampiran surau dan parking belakang..kadang berlari anak...kadang berjalan laju.
Tapi beberapa minggu ni saya berkaki ayam.Semuanya bila bersembang dengan Azz.Katanya,sebelum ni dia menghadapi enxiety agak serius..Namun setelah menjalani terapi grounding iaitu dengan berjalan kaki ayam atas rumput,sangat membantunya merawat enxiety tersebut.

Kebetulan ketika itu saya juga rasa tertekan  kerana  gagal menguruskan stress.
Saya terinspire dari ceritanya dan sejak itu saya briswalk secara kaki ayam..

Alhamdulillah...saya rasai perubahan Walaupun menghabiskan masa 30-45 minit berjalan/lari anak  sambil pijak rumput,kesannya saya tidak merasa penat,sebaliknya lebih semangat dan ceria untuk memulakan kerja setiap pagi..
Patutlah kalau kita lihat orang yang rajin berkebun,bertani,mereka lebih ceria dan cool kesan berdamping dengan alam.Hebatnya kuasa Allah...
Waalahua'lam

Untuk lihat rupa pokok tembusu ni ada saya muatkan dalam youtube channel Seroja Putih

Boleh klick sini:



Wednesday, 30 October 2024

LAUK TELUR TERUBUK MASIN vs BUAH DABAI KICAP PEDAS: BIKIN PERIUK BOCOR

 Ni lauk dinner semalam punya semalam...


Telur ikan terubuk masin..
Buah dabai bersama kicap pedas.
Lauk simple tapi susah nak dapat..
Terbang khas dari Bumi Kenyalang beberapa hari lepas.

Saya juga kongsikan dalam channel Seroja Putih


Untuk posting laun ni dalam bentuk video boleh klick link πŸ‘‡

https://youtube.com/shorts/JjtwtOaH2vY?si=HTBJfpinTzWdcnwE

Monday, 28 October 2024

KENYANG DIJAMU NANAS MELITA @ KULIM SOUTHERN VALLY,ULU TIRAM

Hari ke-2 di Tanah Jauhar...kami ke salah satu lokasi di Felda Ulu Tebrau..Selesai tugasan di Felda Ulu Tebrau..


Selesai urusan di Felda Ulu Tebrau,terus pula ke ladang nanas Kulim Southern Valley Zone kat Ulu Tiram.


Dah nampak ladang nanasnya ...
Dari info yang kami dapat,katanya ladang ni mengeluarkan nanas premium yang dikenali sebagai  Nanas Melita.
Melita tu katanya akronim Melayu Jelita.

Haaaa...silalah bangga sikit🀭


Tapi memandangkan sampai sini pukul 12 tengahari memang panas 
lit lit...memang tidak la kami meredah ladangnya..Mau semua kejong macam udang kena bakar🀭
So..kita work smart...
Masuk ja tempat ada aircond🀣


Jom masuk....depa dah panggil tu!

Siap dengan pure jus nanas sebagai welcome drink..Bukan segelas tapi sorang sebotol..

Saya la ingat sorang sebotol...saya hanya amik sebotol..tapi sebab lurus sangat...saya amik sebotol sahaja.🀣

Rupanya boleh ja amik lebih sebotol.Nak yg frozen pun boley.Memang sebakul nanas dikisar khas untuk rombongan kami dari KL ni...pekat berserat..manis melekat....sukar dilupa!



Muka - muka ceria semanis jus nanas Melita.


Sebotol jus nanas asli ni memang dah sangat mengenyangkan kerana mengandungi pelbagai zat dan berserat


Tapi sekenyang mana pun jus nanas tu....Jika hidangan lain sangat menggoda..Mampukan menolak??
Hihihi


Semua khusyuk menyuap

Control ayu...
Amik sikit jer...
Kononnnn....🀣
Semua sedap giler
Mee goreng,sandwich,sosej roll,slice cake...apatah lagi kuib kiub nanas Melita tu...!





Yang perempuan ja riuh rendah..
Yang lelaki senyap ja makan🀭



Lepas makan pakat shoping pulak...


Yang dah masak kuning dan saiz sedang sedang ni dijual pakej 5biji RM15.
Memang dah confirm manis dan tak lidas kan...habis depa borong..Buah saiz ni  senang nak buat buah tangan kata depa...hihihi
Habis 2 bakul diborong ahli...hihihi
Jenuh la berat bas🀣



Ni....buah besar gred A ni pun baru RM8 sebiji ...mana nak cari kat KL weh...Kalau ada pun tak dapat harga ni...Lagi lagi varian Melita ni...Yang memang premium kan...


Ni gred B...
3biji RM 18..
Saya pilih yg hijau hijau ni 8 biji..
Saya pilih yg hijau sebab nak tahan lama konon.
Jenuh jugak la bak bimbit ..hihihi




Ramai la yg pilih buah hijau sebab esoknya baru nak balik KL...
Abam bas pesan jangan letak kat perut bas takut panas..dia suruh letak bawah seat...sejuk sikit sbb aircond kan..
Tapi esoknya....hampir semua nanas tu dah mula kuning🀭

Untuk Tuan KPP di KL depa kirim yg gred super premium dalam kotak khas yang beratnya saya rasa lebih 5kg untuk 2 biji tu...Lupa nak snap pic kotak cantik tu


Sesi membayar...
Sorang sorang memang senget bahu la membimbit...
Yang lelaki terpinggir ja time nak beratur bayar.Tak sampai hati depa nak bersesak bayar🀣.
Depa tunggu geng mokcik mokcik ni naik bas baru depa shoping🀭




Oh ya...jangan lupa naik menara pandang jauh ni..
Dapat la lihat saujana mata memandang keluasan ladang nanas.


Kiter pun nak juga meninjau dari menara ni....



Haaa....memang view ladang nanas la...
Si baju merah tu la yang rakan seperjuangan dari Johor yang menyambut dan membawa kami ke sini..Sangat peramah dan friendly walaupun 1st time jumpa
Beliau juga merakam pic kami kat atas menara..
So,kita rakam pula pic beliau dari atas....hehehehe




Gambar tak pernah cukup corum...
masih ada yg menyoping nanas kat dalam🀣

Terima kasih Southern Valley Zone...
Menerima kunjungan kami dengan mesra.Keenakan makanan dan yang pastinya jus nanas masih belum move on hingga hari ini.

Kami pulang ke tempat kursus/ penginapan dengan perut yang penuh memboyot...Padahal kat sana memang siap pakej lunch...
Menu kat penginapan kami juga sangatlah  sedap hingga kini masih teringat2...
Saya sengaja tak share dulu menu menu kat tempat kursus/penginapan kerana nak buat posting khas menu 3h2m kat Johor!

BERSAMBUNG

Sunday, 27 October 2024

MEMBASAHKAN TEKAK @ B5 STREET MARKET,JOHOR

Actually ke Johor tu atas urusan kerja..Berkursus 3H2M kat sana..Memang sampai ke malam kursusnya.Siang site visit🀭malam bengkel & bentang...


Tapi kita skip dulu aktiviti hari pertama dan malam..Kita terus ke hari Rabu 23 Oktober, aktiviti santai petang hari ke-2.Balik dari site visit semua dah kepanasan + kehausan yang amat.Kebetulan hari Rabu cuaca panas giler!

Semua minta jasa baik Puan Aidah untuk singgah basahkan tekak.Lagipun dah pukul 5 kira dah habis office hour kan..bokehlah berfoya-foya kejap🀣

Roomate saya iaitu Umi cadangkan singgaj B5..Umi ni bangsa Johor...orang Batu Pahat.So,dia tau la juga mana nak makan minum bagai.



Pukul 5.30 singgah la B5

Masing-masing macam ayam dapat lepas dari reban...🀣



Lengang ...
Mungkin tempat ni jenis malam kot baru ramai..
Atau mungkin sebab hari bekerja...



Memula order Ice Jelly..
Sebab haus giler kan...




Dah terbayang dah jeli sejuk yang manis dan masam yang menyegarkan...



Ice Lime Jelly...
Memang mengiurkan disaat kehauasan...kalau tak salah harganya
RM6 



Roomate saya ,Umi order sate daging,sate ayam dan ketupat .



Ani & alaa...sapa nama dah lupa lagi sorang tu order ABC..
Ada yang lain order minuman panas bagai...Tapi kami saling bertukar tukar untuk mencicip..

Sebenarnya kami dari lain lain tempat kerja seluruh KL...tapi sama kementerian..
Ada beberapa orang yang sama tempat kerja tapi dari tempat kerja saya hanya saya sorang..Tapi ada la beberapa orang yang  saya kenal kerana pernah jumpa masa kursus..selebihnya memang keli pertama jumpa masa berkumpul nak naik bas...Berkenalan dalam bas & masa kursus.



Umi juga order Rojak Petis..tapi saya tak rasa pun sebab tak minat sanagt rerojak ni..


Tak cukup semangkuk ice jelly..saya order pula cikong sebab tertarik dengan namanya...
Dah sampai ke meja....
Lohhh....Lai chi kang 
Rupanya kat Johor dipanggil Cikong yer...
Macam macam masuk perut...padahal pukul 6.30 pm memang disediakan dinner kat tempat penginapan..

Sudahnya...,sebelum naik bas,pakat singgah toilet la...banyak sangat minum air kan...

BERSAMBUNG....




KE TANAH JAUHAR

Saya jarang buat posting berkaitan kerja..tapi kali ni post la sikit kerana minggu ni ( 22 Oktober) kami bertandang ke Tanah Jauhar..

Eh,saya rasa macam penginapan kami tu tak jauh dengan rumah. blogger SK

Nak tau kat mana...nanti next entri


Lama saya tidak ke Johor.Kali terakhir rasanya masa konvo Adah rasanya..



Biasa la orang pompuan ja suka bergambar bagai..Kumbang hanya sekor terselit..hihihi

Nak perginya 3 hari je tapi lugage macam sebulan...hihihi
Orang lelaki rileks je bawa beg pack kecik je...
Ye la kan...kita sekali pakai kena sekurangnya 7pcs...depa 3pcs dah cukup..🀭🀭



Orang kuat...perancang program yang berjiwa kental..Puan Aidah


Bacaan doa sebelum memulakan perjalanan..



Biasa la makcik makcik kan...
Baru sampai R&R Seremban dah pakat nak isi 
perut lah...nak membeser lah...🀭



Punya la lama tak ke selatan...R&R Seremban pun dah baru rupanya..Last singgah dulu tengah renovate..


Saya salfok bahasa negorinya nih!
Hihihi

Dah siap isi perut,moh,kiter ke toilet sesiap sebelum naik bas...Jauh lagi ni..



Pengalaman yang jarang dapat...
Kebetulan bekalan air terputus masa ni...Dapat la merasa pengalaman berangkut air masuk toilet...Pengalaman yang mahal ni..!
Mengajar kita erti bersyukur...

Bersambung......