Thursday 26 October 2017

CUCUR JAWA RESIPI 2


Cucur Jawa..
Aku memang kenal sangat kuih yang satu ni
Sebabnya mak aku memang selalu buat
Nenek pun memang selalu buat
Achik & Pakcik pun memang selalu BELI..
Hahahaha...
Tang Achik & Pakcik tu memang beli
Exspecially time kitorang tido kat umah Achik
Pagi-pagi Pakcik WAJIB kuar beli:
1. Roti Canai
2. Cucur Jawa
3. Macam-macam kuih yang ada sesetengahnya aku x tahu nama
Mak aku cakap walaupun we all bukan Javanese
Tapi Cucur Jawa is our favourite
Hahaha



Cu ur Jawa ni request daripada kakak..
Ni cucur favourite kakak
Kakak request hari Sabtu
Mak aku buatkan hari Ahad untuk kakak bawa bekal balik kolej
Ni mak aku kata namanya cucur Jawa Resipi 2
Hahaha...naper namanya gitew?
Haaaa...mak aku cakap sebab selalu buat Cucur jawa ni dok guna resipi yang nenek ajar sejak mak aku masih remaja macam aku...hahahaha...mak aku nak bagitahu yang aku ni x poandai masak la tew..kikiki...
RESIPI CUCUR JAWA yang nenek bagi tu..
Kata mak aku resipi yang nenek ajar ratitepung beras dan tepung gandum sama banyak
1:1
Maksudnya 1 cawan tepung beras + 1 cawan tepung gandum
Resipi 2 ni mak aku cakap ratio nya 1:2
Hmmm......aku memang x suka bab-bab guna angka ni
Sebab aku elergi dengan angka..hahaha
Kalau bagi aku pilihan untuk jawab Math @ buat karangan...
Aku lagi suka mengarang



Kata mak aku Cucur Jawa resipi 2 ni lebih lembut berbanding Cucur Jawa sbelum ni
Sebab rtio tepung gandum nya lebih banyak

RESIPI CUCUR JAWA 2:

1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4caran gula putih
 2 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...

Ni adunan Cucur Jawa 2 yang dah diperap semalaman..
Mak aku cakap rupa asalnya macam lebih pekat dan bergelutin
Bergelutin tu apa..?
Alamak..lupa nak tanya  mak aku bergelutin tu apa maksudnya...


Ni adunan yang dah dikacau-kacau bererapa  minit supaya sebati sebelum mula dimasak..
Untuk  TIPS DAN CARA MASAK CUCUR JAWA kat sini..

No comments:

Post a Comment