Semalam weekend tak pijak bumi pun...Bertapa atas kayangan sejak Sabtu balik dari lunch Ikan Bakar Pak Din tu hinggalah Isnin pagi baru jejak bumi...
Tapi tidak la dok saja...Ada la yang dibuat atas kayangan tu...Antaranya...
Dah lama tak ungkep ubi.Maka semalam ada ubi buatlah untuk anak tekak.Tapi lupa letak minyak sikit bagi cantik...puncanya dok mentelaah handphone ...hihihi.
Sebelum ni pernah post UNGKEP UBI ..KAT SINI
Ni pun c&p jer resipi dari old poat untuk tepek sini
UNGKEP UBI KAYU
1 ketul besar ubi kayu
1/2 bawang besar-blend
3 bawang putih - blend
1 genggam ikan bilis bersih-blend
2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam
3 sudu minyak
1. Kupas, potong & bersihkan ubi kayu
2. Panaskan minyak dalam rice cooker & terus masukkan bawang blend.
3.Bila bawang sudah nampak jernih, masukkan serbuk ketumbar & jintan serta serbuk kunyit.
4.Masukkan ubi & gaul rata. Tambah air hingga tenggelam ubi.
5.Rebus hingga mendidih baru masukkan garam,
6.Rebus hingga empuk & kering airnya serta ubi bersalut dengan bahan rempah.
Terlanjur dah masak ni saya memang rakan video dan muatkan kat youtube..
Jom sambil layan suara lunak Dain Rafeah Buang kat sini:
👇👇👇👇👇
https://youtube.com/shorts/NpKKhdI4AF0?si=eQwuQIjTVHYIrr-Y
Untuk tonton video video lain boleh berkunjung ke channel
Khusyuk mentelaah HP ye Mama Cella. Iyolah, dunia sekarang isinya penuh di HP hihihiii.
ReplyDeleteHohihi...tu la pasal...bukan sekali...tapi dh banyak kali terjadi🤭
DeleteTak besa makan ungkep ubi kayu ni. Ayam Ungkep tu besa la masak pun :D
ReplyDeleteTry la sekali PH...kot kena dengan tekak
DeleteSaya tau ayam ungkep je. Rupanya ada ya ubi kayu ungkep.
ReplyDeleteAtam ungkep dah confirm sedap tu Ujie
DeleteSA nak makan bingka ubi kayu...dapnya kalau dapat....ungkep biasa dengar ayam..x pernah dengar lagi ungkep ubi kayu
ReplyDelete