Monday, 25 November 2024

UNGKEP UBI KAYU vs KOPI PANAS

 Semalam weekend tak pijak bumi pun...Bertapa atas kayangan sejak Sabtu balik dari lunch Ikan Bakar Pak Din tu hinggalah Isnin pagi baru jejak bumi...

 Tapi tidak la dok saja...Ada la yang dibuat atas kayangan tu...Antaranya...



Ungkep Ubi Kayu vs Kopi Panas ni..Ubi tanam kat pasar..hihihi

Dah lama tak ungkep ubi.Maka semalam ada ubi buatlah untuk anak tekak.Tapi lupa letak minyak sikit bagi cantik...puncanya dok mentelaah handphone ...hihihi.

Sebelum ni pernah post UNGKEP UBI ..KAT SINI 

Ni pun c&p jer resipi dari old poat untuk tepek sini

UNGKEP UBI KAYU

1 ketul besar ubi kayu

1/2 bawang besar-blend

3 bawang putih - blend

1 genggam ikan bilis bersih-blend

2 sudu serbuk ketumbar

1 sudu serbuk jintan manis

1 sudu serbuk kunyit

1 sudu teh garam

3 sudu minyak


1. Kupas, potong & bersihkan ubi kayu

2. Panaskan minyak dalam rice cooker & terus masukkan bawang  blend. 

3.Bila bawang sudah nampak jernih, masukkan serbuk ketumbar & jintan serta serbuk kunyit. 

4.Masukkan ubi & gaul rata. Tambah air hingga tenggelam ubi. 

5.Rebus hingga mendidih baru masukkan garam, 

6.Rebus hingga empuk & kering airnya serta ubi bersalut dengan bahan rempah.


Terlanjur dah masak ni saya memang rakan video dan muatkan kat youtube..

Jom sambil layan suara lunak Dain Rafeah Buang kat  sini:

👇👇👇👇👇


https://youtube.com/shorts/NpKKhdI4AF0?si=eQwuQIjTVHYIrr-Y




Untuk tonton video video lain boleh berkunjung ke channel

Seroja Putih




7 comments:

  1. Khusyuk mentelaah HP ye Mama Cella. Iyolah, dunia sekarang isinya penuh di HP hihihiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hohihi...tu la pasal...bukan sekali...tapi dh banyak kali terjadi🤭

      Delete
  2. Tak besa makan ungkep ubi kayu ni. Ayam Ungkep tu besa la masak pun :D

    ReplyDelete
  3. Saya tau ayam ungkep je. Rupanya ada ya ubi kayu ungkep.

    ReplyDelete
  4. SA nak makan bingka ubi kayu...dapnya kalau dapat....ungkep biasa dengar ayam..x pernah dengar lagi ungkep ubi kayu

    ReplyDelete