Thursday, 21 November 2024

ULAM BUAH MENGKUDU REBUS CICAH AIR ASAM PICIT vs IKAN LENGAT GORENG

 Bila dah asalnya orang kampung,biar berpuluh tahun di kotaraya...pastinya kampung halaman tetap menggamit.

Tak dapat balik kampung dapat makan lauk kampung pun dah terubat.



Nasi Putih

Ikan Lengat Goreng

Ulam Buah & Pucuk Mengkudu Rebus

Air Asam Picit


Lauk yang memecahkan selera anak  tekak saya hingga tercium cium aroma dijari🤣

Makan air asam picit ni tu lah....melekat baunya hingga tercium cium macam kera pegang belacan🤭🤣


Saya dapat buah mengkudu & pucuknya ni dari Kak Izzah


Dah plan nak rebus cicah air asam picit...Sebelum tu masa otw balik kerja singgah pasar segar beli ikan selayang 1 kg nak buat ikan lengat ,@ ikan rebus


Ni la booster dia...

Air Asam Picit.

Cara buat air asam picit dan hidangan lengkap lauk kampung ni ada saya share videonya kat youtube channel saya ..Seroja Putih



👇👇👇👇👇👇

5 comments:

  1. oooo...buah mengkudu tu boleh makan rupanya...x pahit ke kak?

    ReplyDelete
  2. teringat dulu allahyarhamah MiL buat ulam daun mengkudu..terliur pulak rasa

    ReplyDelete
  3. kak buahnya tak bau ke?saya ingat dulu2 ya ampunnnnn tobat lahomm bau busuk yakmat,dulu heran la macammana mak2 kita boleh ratah selamba gitu je...ingat masa kecik kalau terpijak buah mengkudu waktu malam kt kg ingatkan ada hantu yg muncul..sebab hantu dikaitkan dgn bau busuk kan hahaha

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Hidup dalam dua suasana kampung dan bandar memang menyeronokkan.
    Buah mengkudu tu belum pernah makan.

    ReplyDelete