Tuesday, 19 November 2024

BUAT CUCUR JAWA LAGI...

 

Semalam petang dalam pukul 5++ dengan tudung belum buka,saya gigih membancuh adunan Cucur Jawa.Lepas bancuh terus pi mandi,solat & sebelum maghrib saya menggoreng cucurnya..tringin punya pasal...


 🎼sesekali ku rasa teringin 🎶

Hehee...ada yang ikut sama nyanyi ke tu..?

Patutnya nak elok,adunan kena perap beberapa jam @ seeloknya semalaman...Tapi tekak ni buka ada disiplin...Baru 1 jam ++ saya dah goreng cucurnya...hihihi

Ni versi yang dah perap semalaman..Panas panas ni makan sambil taip entri ni..Hasilnya lembih lembut dan empuk serta lagi banyak serat.Kata Cella dah macam kek sarang semut...hihihi

Bila dah perap lama,bijian tepung mengembang dan lembut..tentu hasilnya lebih baik.


Saya ikut  CUCUR JAWA RESIPI 2.

Tapi kali ni saya kurangkan sikit gula pasir dan lebihkan sikit gula perang

CUCUR JAWA 

2 cawan tepung gandum cap rose

1 cawan tepung beras cap bunga teratai

1 cawan gula perang 

½ cawan gula pasir

½ sudu kecik garam

2 cawan air suam.

1. Campur semua tepung gula dan garam.


2. Masukkan air suam sikit demi sikit sambil dikacau sebati dan dikepuk -kepuk( seperti pukul telur) 


3. Perap beberapa jam sebelum goreng.


3. Guna kuali melengkung dan panaskan 2 senduk minyak.Bila minyak panas,tuang sesenduk adunan dan biar adunan membentuk serat.


4. Terbalikkan kuih dan biar garing baru diangkat dan tos minyaknya..

Cara masak kuih penyaram atau Cucur Jawa ni ada saya rakam dan muatkan di youtube channel saya.Saya rasa lebih seronok bila dapat kongsikan info dengan lebih jelas secara video..Walaupun hasil video dan editan tidak setanding mereka yang pro tetapi padan lah dengan beginner macam mokcik ni kan....hihihi

Kalau nak tengok boleh klick 

👇👇👇👇

https://youtube.com/shorts/IQTYCL_l90E?si=RG6TL7qdx88dOgF4





12 comments:

  1. Wah, nampak makin cantik kejadian cucur jawa Mama Cella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ..Mungkin sebab kali ni guna telung cap ros lebih sesuai berbanding tepung gandum cap lain

      Delete
  2. Kalau lepas makan ni cakap ada bunyi2 jawa tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada uncle..Jawa..Jawa..Jawa...haaa kan bunyi Jawa tu🤣

      Delete
  3. sedap nampak...helok je kejadiannya..alhamdulillah...

    ReplyDelete
  4. Dah brp kali save resepi ni, tak buat² jugak lagi 🤭
    Cucur Jawa ni sinonim sgt dgn arwah Mak, jd hiba bila tgk cucoq ni huhu...
    P/S: Sy dah like video :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cucur Jawa memang kegemaran mak mak kan...sekarang kita pulak jadi mak...eh,suka jugak Cuxur Jawa..hihihu
      #Terima kasih like

      Delete
  5. tengok video macam senang je nak buat..yang jadi susahnya nak makan tapi malas...huwaaa saya la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada orang jual...beli ja Afzan...Tak kecah dapur🤣

      Delete
  6. ini makanan yang dana tak pernah buat kak....

    ReplyDelete