Homemade kerisik ni sebenarnya bukan hari ni punya.Dah agak lama buat tapi belum publish...
Punca terajin tu sebab kemas feeezer.Ada sebungkus kelapa parut frozen keras mambatu.Makan ruang freezer yang sekangkang kera tu.
Makanya kita keluarkan untuk memberi laluan kepada kepada ikan dan ayam menghuni ruang feeezer tu..
Nak dibuang masih elok.Nak diguna untuk buat inti atau salutan buah melaka macam tak berapa sedap sebab dah macam ada bau peti ais..So,kita sangai la untuk buat kerisik.Aroma sangai tu menenggelamkan bau peti ais dan hasilnya takdak sapa tau kata kelapa tu dah sebulan peti ais...hihihi..
Kalau kenduri kat kampung,gulai/kari daging atau ayam memang wajib masukkan kerisik.Biasanya berpuluh biji kelapa digunakan untuk buat kerisik.Nak sangai hingga garing jenuh jugak la..Tapi orang kampung ada tips untuk pendekkan masa menyangai.Kelapa yang dah siap mesin/parut depa serakkan atas tikar/plastik lebar dan jemur beberapa jam hingga kelapa tu kering..Maka sangai sekejap sahaja kelapa dah garing...depa bijak kan?
Saya tidak lah menjemur dulu kelapa ni,sebaliknya terus sangai dan tidak lah saya tumbuk dalam lesung sebaliknya sedikit derhaka kerana saya blend dengan minyak masak...hihihi
Video buat kerisik ni ada saya upload kat youtube channel Seroja Putih :
👇👇👇👇👇👇👇👇
https://youtube.com/shorts/EgftZU_5358?si=118QjnrB8vn4xohm
Buat sendiri, padu la keriseknya MC 👍🏻
ReplyDeleteKat kg Sy pakat gotong royong buat 'nyo rendang' aka kerisek ni bila nak kenduri. Biasanya 3-4 hari sblm kenduri.
Sama tu PH...
DeleteTempat saya kat kampung pun depa buat lagi tu jugak ...kami panggil " Hari Tumbuk Kerisik"
Mesti sedap ni kalau buat sendiri, SA beli yang jual kat pasar je..x gigih nak buat sendiri
ReplyDeleteRajin Mama Cella buat stok kerisek. Kerisek homemade wangi jew kan.
ReplyDelete