Wednesday, 23 July 2014

IFTAR 19 RAMADHAN.....POPIA DURIAN..& SAHUR MURTABAK MEE MAGGI

 Lupa plak yang hari tu juga aku minta mak aku beli durian..Punca achik asyik whatapp gambar durian je...AKu mana boleh dengan durian..memang pantang la.....Pantang jumpa mesti nak sebab durian memang sangatttttttttttttttttt sedapppppppppppppppp...heee

Tapi abang x suka durian mentah.Abang hanya akan makan durian yang dah dimasak..macam buat bubur durian ke..kuah durian cicah ngan roti ke atau masak tempoyak abang akan makan...pelik la abang ni...arang suka durian yang menath ,dia pulak x suka..

Mak aku buatkan Popia Durian untuk abang....Isi durian tu lenyek ngan garfu macam nak buat tempoyak la..hahahaha..Pastu letak sikit atas kulit popian & gulung  macam buat popian biasa
Cuma mak aku kata masa nak goreng  minyaknya jangan terlalu panas sebab kalau panas sangat nanti popia tu akan pecah & keluar inti durian...Satu lagi kata mak aku...minyak yang goreng popia ni memang akan berbau durian la..Jangan plak  guna minyak tu untuk goreng nugget plak..kang pelik bau dia sebab dah bercampur bau durian..hee

Mak aku juga ada masak pulut untuk makan ngan durian tapi xde sesiapa yang makan..Selain tu mak kau juga masakkan sambal telur untuk abang makan nasi...


Jiran sebelah plak ada bagi Puding Roti..Puding Roti ni sedap tapi sayang sikit kuah kastad tu mak aku kata rasa tepung kastad mentah...Tapi Puding Rotinya menang sedap la...
Ni plak untuk sahur...Murtabak Mee Maggi ngan Teh O panas..

MURTABAK MEE MAGGI
1 bungkus mee maggi perisa kari
1 telur
sikit  minyak

1. Celur mee maggi dalam air mendidih sekejap sahaja untuk leraikan mee...jangan lama sangat nanti mee jadi lembik x sedap.
2. Panaskan minyak dalam kualu anggaran 2 sudu.
3. Dalam mangkuk pecahkan telur & kacau.Tuangkan sikit prencah mee maggi.Campur mee yang dah celur & gaul rata..
4. Tuang dalam kuali & goreng macam telur dadar hingga kedua2 belahnya garing & rangup.. Makan dengan sos cili...

18 RAMADHAN -SAMBAL TELUR PUYUH,IKAN PARI MASAK LEMAK CILI API & TEH O AIS LAGIIII...

Sambal Telur Puyuh....Lauk untuk buka puasa pada hari ke-18 Ramadhan
Cam biasa aku dah cakap awal-awal ngan mak aku...buat sambal jangan pedas...x mau sambal cili kering,,,Nak sambal guna cili merah je...dah pandai demand...!!! heeee

SAMBAL TELUR PUYUH
15 biji telur puyuh- rebus sampai masak
4 cili merah
1 bawang besar
minyak masak
garam,sikit gula & sikit daun sup

1. Blend cili merah & bawang besar.
2. Panaskan minyak & goreng telur puyuh yang telah direbus & dibuang kulit.
3. Dalam minyak yang sama,tumis cili blend,
4. Tambah garam & sikit gula & biar naik minyak.
5.Masukkan telur puyuh & tabur daun sup..siap

Kali yang ke berapa entah minum Air Teh O Ais .....
Ikan Pari dimasak Lemak Cili APi,,,,,Lauk untuk abang....Satu-satunya ikan laut yang abang makan....Ikan Pari...Satu lagi ikan yang abang makan ialah ikan air tawar iaitu ikan talapia...Hanya 2 ikan tu yang abang makan,,,lain..abang hanya akan makan ayam & daging..memilih...!!!!!

IKAN PAR MASK LEMAK CILI API
4 keping kecil ikan pari
1 asam keping
sikit garam & gula
1kotak santan
2 biji kentang-potong 4
1 serai- ketuk
Bahan tumbuk:
5 cili api
1 ketul kecik kunyit

1. Masukkan bahan tumbuk & sikit air dalam periuk & masukkan sekali ikan pari yang dah dicuci bersih.
2. Masukkan santan,garam,sikit gula,kentang & serai ketuk  .Biar sampai mendidih
3.Sebelum angkat baru masukkan asam keping & rasa asam garamnya sebelum angkat..siap

Sunday, 20 July 2014

17 RAMADHAN...NUZUL QURAN ...NASI LEMAK...SAMBAL AYAM..LEMAK PUTIH BUNGA KOBIS & TEH O AIS...

Ramadhan 17 adalah Nuzul Quran....
Mak aku kata mulai tahun ni Wilayah Persekutuan dah dapat cuti Nuzul Quran...Tahun2 sebelum ni memang x cuti...Sebelum ni jelous je tengok sekolah Haikal kat Kedah cuti Awal Ramadhan untuk hari pertma puasa setiap tahun..Sekolah kawan aku kat Selangor plak cuti Nuzul Quran..AKu kat KL xde cuti..Tapi tahun ni dah ada cuti Nuzul Quran..
Bila tanya mak aku..naper dah ada cuti Nuzul Quran...Mak aku kata sebab selama ni kalau cuti Nuzul Quran..ramai orang Selangor datang shoping kat KL sampai jalan jem,menyebabkan orang KL susah nak gi kerja...hahahahahaa....x tau la betul ke x apa yang mak aku cakap tu..sebab bunyinya macam logik tapi macam kelakar pun ada...hahahaha
 Menu berbuka puasa hari Nuzul Quran...Nasi Lemak Sambal Udang....Ni dalam polisterin ni buka Nasi Lemak beli.....Nasi Lemak jiran sebelah bagi...Nasi Lemak untuk Moreh....Panas2 lagi
Tapi Nasi Lemak tu dua2 bungkus tu abang je makan...Aku xnak sebab nak makan nasi yang mak aku masak dengan Ayam Sambal ni...
Ni plak lauk mak aku...mak aku kata ni  Sayur Lemak Putih Bunga Kobis bersama Suun,....Aku x makan pun sayur ni sebab x suka sayur bunga kobis.....
Ni pun lauk mak aku...kata mak aku ni namanya Ulam Daun Tenggek Burung....hehehehe kelakar nama dia..

 Teh O Ais.....yang warnanya dah macam air sarsi...hahahaha

IFTAR RAMADHAN 16 ....SOTO MADURA LAGIIIIII...!!!

Ramadhan 16 ...hari Isnin.....
Soto Madura lagiiiiiiii........kali ke-2 mak aku masak soto madura ni untuk buka puasa...

Sama menu macam hari ke-5 puasa.....Resipi pun aku copy paste dari entri 5 Ramadhan

SOTO MADURA....mak aku
1 dozen kaki ayam - (1/2 ekor ayam)
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 ketul kunyit- mak aku kata serbuk pun...bole
1 bungkus rempah sup serbuk
1 btg serai
1 cawan santan pekat - mak aku kata santan pekat xde...so dia guna 1 kotak kecik  santan kotak
minyak masak
garam,gula
Nasi impit - rebus & sejukkan
Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis

isi ayam goreng
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee

1. Blend semua bawang2,halia,kunyit  bersama rempah sup...
2. Panas minyak & tumis semua bahan blend
3.Bila dh naik minyak..masuk kaki ayam.. kalau guna ayam ..masukkan isi ayam...Bila isi ayam dh masak angkat & goreng.pastu koyak2 isi ayam tu tabur atas soto...
4. Masuk 5 cawan air & serai..biar didih..
5. Masuk plak garam,gula &  1 cawan santan
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit & bahan lain macam mak aku buatkan untuk aku tu..hehehehe......cedap3....


Dah lupa air apa minum ...Rasanya kalau x silap aku Air Sirap Laici....

IFTAR 15...HANYA KUEY TEOW GORENG & TEH O AIS LAICI

Hmmm..dah makin bz sekarang...x sempat nak update dah....balik sekolah dah penat...makam lepas buka puasa buat homework...tido...
Bangun pagi sahur & dah xleh tido terus siap gi sekolah
Teh O Ais Laici...minuman iftar Ramadhan 15........
Bukan susah sangat masa tengok mak aku buat...Nampak mak aku buatkan teh O & masukkan laici & air batu je pun...Cuma mak aku kata kena guna teh serbuk yang dalam paket untuk buat teh tarik kedai mamak..Mak aku kata kalau guna teh uncang yang biasa tu warnanya kurang menarik...

 TEH O AIS LAICI
1 sudu serbuk teh (serbuk teh dalam paket untuk buat teh tarik)
gula secukup manis
air panas baru mendidih
1 tin laici
Ais kiiub

1. Rendam serbuk teh dalam mug biar kembang
2. Tapis dalam jug & tambah gula secukupnya
3. Masukkan air buah laici & kacau
4.Campur buah laici & ais kiub


sepanjang puasa kali ni...ni la berbuka paling simple..Kuey Teow Goreng je....
Memang simple dimple.....tapi aku ngan abang tetap makan dengan penuh selera...heee
 Sebenarnya ...punca makan simple je tu sebab mak aku dah bz buat kuih raya.....heee


Wednesday, 16 July 2014

RENDANG DAGING UNTUK KAKAK & JUS ROSELLE PEDAS..!!! .....IFTAR RAMADHAN 14

Hari Sabtu 14 Ramadhan....
Pagi aku tetap juga ada Kelas tambahan macam biasa..
Pukul 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari...
Sebelum hantar aku gi sekolah untuk kelas tambahan..mak aku sibok masak Rendang Daging...Dari lepas sahur lagi mak aku bz masak rendang...Bukan sebab nak raya...

Tapi mak aku masak Rendang Daging sebab untuk kakak nak bawa balik kampus dia...Kakak dah beli tiket pukul 1.30 petang...Hmmm awal-awal lagi aku dah cakap ngan mak aku supaya amik aku dulu kat sekolah sebelum hantar kakak sebab aku nak ikut juga...

Mak aku amik aku kat sekolah,kakak dah ikut sekali siap-siap untuk terus gi bus stand...
Yang kelakarnya kat seat belakang kereta aku nampak ada Kuih Tart Nanas yang masih panas dalam tupperware.Tupperware tu terbuka..x tertutup..Bila tanya maka ku,mak aku kata Kuih Tart Nanas tu baru je kuar dari oven.Sebab kakak nak juga bawa Kuih Tart Nanas tu,mak aku kata ,kuar je dari oven terus masuk dalam tupperware & biar dia sejuk dalam kereta kerana masa dah suntuk.Pukul 12.30 nak aku balik Kelas Tambahan .Pukul 1.30 bas kakak nak jalan...

Lagi kelakarnya..masa depan bus stand...mak aku parking kereta depan lobi & sambil tu isikan Kuih Tar Nanas yang dah sejuk tu dalam balang...Sambil tu mata mak aku melilau  sebab ada polis tengah ronda sebab kalau ikutkan mana boleh parking depan lobi...Siap je packing Kuih Tart tu kakak pun terus masukkan dalam beg & berkejar masuk terminal bas ..Kiranya selain daripada bekal Rendang Daging tu,kaka juga bawa bekal Kuih Tart Nanas yang betul-betul fresh la....sua-suam lagi...Hahahahaaha..memang kelakar la...
Ni baki Rendang Daginga yang buat untuk kakak..Abang minta mak aku buatkan Nasi Lemak untuk makan ngan Rendang daging ni...

RENDANG DAGING...bekal kakak
1 kg daging lembu- potong kiub agak besar
3cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
4 sudu gula melaka
sikit garam
2 keping asam keping
1 daun kunyit
 1/2 cawan minyak

rempah tumis:
1 kayu manis
3 bunga lawang
5 bunga cengkih
10 buah pelaga

rempah blend :
20 cili kering
2 sudu rempah ketumbar
1 sudu rempah jintan manis
2 serai
sikit lengkuas
1 ketul kunyit
2 bawang besar
5 bawang putih

1. Panaskan minyak dalam kuali yang besar.
2. Tumiskan rempah tumis sampai harum
3.Masukkan rempah blend & daging & masak sampai airnya kering.
4. Masukkan santan,asam keping,garam,gula melaka & kerisik..
5.Kacau hingga kering dan berminyak..siap
Walaupun dah ada Rendang daging,mak aku masakkan juga Sambal Telur sebab Nasi Lemak kalau xde sambal mana feel kan...? hehehehe...Ni peberet abang ni Sambal Telur ni....
Ah,abang tu semua peberet dia...Rendang pun dia yang makan paling banyak..Sambal Telur pun dia belasah..hahahaha

Lagi 1..mak aku kata kalau Nasi Lemak mesti kena ada timun...
 Ni mak aku nyer lauk...hahahaha..aku x tau apa yang sedapnya daun ni...beria-ia mak aku makan ngan Nasi lemak..habis daun tu mak aku makan...ish3...Mak aku kata ni daun ulam..namanya Daun Tenggek Burung...hmmmm cam pelik je nama dia...

Ni Jus Rossele  Pedas tu...hahahahaha....

 Masa mula minum rasa dia manis...Bila dah masuk tekak tiba-tiba ada macam rasa pedas...Ingatkan aku je rasa camtu..Rupanya abangpun kata dia rasa pedas...Mula mak aku x caya.tapi bila mak aku plak minum...sah..!!! mak aku kata dia pun rasa pedas...
Rupanya...mak aku kata bila dia tengok balik kat dapur,baru perasan yang buah roselle tu mak aku rebus guna periuk yang rebus cili untuk buat Rendang daging pagi tadi.....Mak aku kata x sangka la plak masih ada pedas sebab dah banyak kali basuh & gosok dengan dawai berus periuk pun masih ada rasa pedas...
Akhirnya semua air tu mak aku bagi je Sink kat dapur tu minum....Kitorang minum la air kosong...

Nasib baik juga ada buah tembikai ni sebagai penyelamat...Tapi makan camtu je lah,,xde la nak buat jus lagi sebab dah berbuka pun....hahaha..Begitulah ceritanyaaaa....


Monday, 14 July 2014

NASI ARAB AYAM & KAMBING.....SEMUA DAH BALIK...IFTAR RAMADHAN 13

Air Tembikai Khas Request Dari Kakak......
Kali pertama kakak berbuka kat rumah sepanjang puasa ni....
Tahun lepas abang yang xder...Tahun ni kakak plak...
Kakak kata sebab tu kakak nak juga balik hari Khamis tu walaupun kuliah habis petang..
Kakak kata dia dah beli tiket pukul 2 petang tapi akhirnya tiket tu burn sebab pensyarah dia nak buat kuliah ganti.Terpaksa la kakak kena gi kelas juga..Tapi sebab nak juga balik & nak juga berbuka puasa kat rumah sama-sama kakak kata dia beli pula tiket 4.30 petang ....Sebab tu semalam tu dah malam baru sampai..
Haaaa yang gelas besar tu mak aku kata untuk kakak tapi kakak dah terambil gelas kecik..So gelas besar tu mak aku nyerrrrrrrr.....
Mak aku masak Nasi Arab lagi sebab dah 2x masak sepanjang puasa ni kakak xdapat merasa..huhuhu

Tapi sebab mak aku suruh kakak yang hidangkan.....hmmmmmm langsung x kreatif.....
Nasi terus dia hidang dalam  rice cooker je....
 Lauk Kambing yang seksi ni pun kakak bubuh dalam pinggan tergolek dog camtu je...:Langsung xde hias2 macam mak aku buat....kakak kata semua eksesori bagai tu xyah sebab kalau togel camni pun habis juga...
Sebab kakak x makan kambing...mak kau panggang ayam untuk kakak...Pun kakak hidang togel macam tu juga...Langsung xde nak solek2 bagai

Tengok la sos & salad  arab tu pun kakak bubuh dalam mangkuk yang x sama....hmmmm...mak aku kata failll....!!!!


Popia ni mak aku yang hidang...Haaaa.nampak la skill sikit...hehehehehe..Mak aku buat popia ni lagi sebab dah banyak kali buat kakak xde juga....
Makanya hari Jumaat penuh berkat tu kami semua dapat berkumpul sebab semuanya dah balik & berbuka bersama....Tapi hari ni je...sebab esok  hari sabtu kakak dah nak balik kampus dia dah...huhuhuhu

SAHUR 12 & IFTAR 12 RAMADHAN YANG XDE GAMBAR

Sahur hari ke 10 hari Khamis....
Oreo cich susu sejuk......ni aku beli masa balik sekolah hari Rabu......Sebabnya aku dah mula jemu makan cornflakes ngan susu....Sahur sebelum tu sebelum tu aku makan Roti butterscotch  ngan air Teh O panas...
Ini juga yang aku makan untuk sahur hari Jumaat...

Iftar Ramadahn ke 12....x der gambar ....
Tapi bukan la x makan,.,,cuma xde gambar...
Sebabnya hari Khamis tu hari yang kelam kabut.....
Hari Khamis abang ada fisio kat HUKM dari pukul 3.00 petang hingga pukul 4.30 petang...
Balik rumah, mak aku masakkan Tom Yam...Telur Dadar  & juga buat Kuay Teow Tom Yam...puding & Ar Jus Tembikai....
Habis je masak tengk mak aku kelam kabut sebab mak aku kata kena gi amik kakak kat bus stand sebab kakak akan sampai dalam pukul 7 lebih nanti....Kakak call pukul 6.00 bagitau dia dalam bas & dah sampai Melaka...kakak kata dalam pukul 7 lebih dia akan sampai kat bus stand....Kakak siap pesan,suruh mak aku bawa Air Tembikai sekali kerana masa sampai bus stand nanti mungkin dah waktu berbuka & kakak kata dia xde beli apa-apa makanan...

Makanya tinggal aku ngan abang kat rumah...Sebelum azan,aku la plak kena cedok makanan & minuman untuk berbuka dengan abang je...Sebab tu aku x sempat nak amik gambar sebab baru aku tau kelam kabutnya nak hidang makanan...selalu mak aku yang buat..
Rasa sedih je berbuka berdua ngan abang...hahahahaha...padahal mak aku tinggal kejap je....

Tapi dalam pukul 8.00 malam mak & kakak sampai ....Mak aku kata masa kakak sampai kat bus stand...ngam-ngam je azan waktu berbuka...Jadinya mak aku ngan kakak berbuka dalam kereta...Aku ngan abang berbuka kat rumah...

Makanya....

Friday, 11 July 2014

SAMBAL TELUR ...SUP AYAM DENGAN BARLI..DAGING HALIA & AIR TEMBIKAI...IFTAR RAMADHAN 11

Sambal Telur request dari abang hari Rabu.......
Hari Rabu bawa abang gi klinik sebab ada benang jahitan kat bekas operate terkeluar...
Sampai klinik,doktor terus cabut je benang tuh....Aghhhh..menjerit abang ...hahahhaa...Abang kata kat umah nak tarik benang tu sakit..sampai klinik selamba je diktor tarik..doktor tu memang la x sakit sebab bukan kaki dia..hehehe
Balik klinik...abang terus request..buka puasa nanti nak makan Sambal Telur....Mak aku kata xboleh makan telur takut luka tu nanan balik...Tapi abang nakkkkkk jugakkkkk....
Abang kaya xpe sebab doktor dah bagi antibiotik...
Mak aku nak tukar ngan Sambal Ayam pun dia xnak..dia nak Sambal Telur juga...hahahahaha
Mak aku pun buatkan la juga...

SAMBAL TELUR -Untuk Abang
3biji telur - buat telur mata kerbau
5 cili merah
1 bawang besar
2 bawang putih
minyak
garam & sikit gula
daun sup

1. Blend cili,bawang putih & bawang besar
2. Panas kan minyak. Buat telur mata kerbau semua telur.
3. Dalam minyak yang sama tumis cili blend sampai garing.
4.Masukkan garam,sikit gula & telur
5. Tabur daun sup...siap..

 Pastu mak aku juga masakkan Sup Ayam & Barli.Kononnya untuk abang sebab semalam dia demam kerana luka dia bernanh....Mak aku kata orang demam elok makan Sup Barli ni...
Tapi abang lagi nak makan Sambal Telur...hmmm...x faham aku..
Aku copy paste dari entri sebelum ni

SUP BARLI NGAN AYAM...RESIPI MAK AKU

 1/2 cawan biji barli- cuci & rebus dgn air banyak
4 ketul peha ayam dipotong 2- sayap,dada & lain2 pun buleh
2 ketul kentang
1 batang carrot
minyak, garam,sikit perasa & lada hitam jika suka
sikit bawang goreng & daun sup+daun bawang

Tumis:
 1 bawang besar- dadu
2 bawang putih- cincang/ketuk je pun buleh
1 ketul halia- agak2 la besar ibu jari- hiris panjang
1 kayu manis
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
2 buah pelaga
1/2 biji buah pala -  xdak pun xpe..yg ni sbb mak aku suka bau dia

1. Rebus barli sampai kembang..Mak aku guna rice cooker....airnya agak2 la sbb nanti nak buat kuah sup..kalau agak x cukup banyak..tamabah air biasa
2. Dalam periuk lain panas minyak & tumis la bahan tumis tu.
3. Dah wangi,masukkan ayam..Kacau sampai ayam tu keluar air...Tuang plak air barli tadi ngan barli2nya skalli..
4. Bubuh kentang & carrot..potong dulu tau...aku suka potong bentuk bunga...hehehe
5. Bila semua dh empuk..empuk tu kira semua dh lembut la bila dicucuk ngan sudu kiranya kentang & carrot tu senang pecah kira dh masak la tu...+ plak garam & perisa...Mak aku kata boh je sikit je gula & sikit air limau nipis...xyah guna serbuk perasa sbb x bagus..
6. Taraaaa..dh ciap...tabur la daun2 sup & daun bawang serta bawang goreng tu..

 Daging Halia....sedap....tapi belum minta resipi ngan mak aku..hehehehe
Jus Tembikai lagiiiiiiiiiiiiiiiiii

Kali ke 5 Jus Tembikai dalam bulan puasa tahun ni...hehehehe
Last sekali...Dadih Durian.......yummmmmmy

KUEY TEOW LADNA & CINCAU BANDUNG...IFTAR 10

Cincau Bandung.....Minuman Iftar Ramadhan ke-10..hari Selasa...
Mak aku kata warnanya pucat sebab terkujat...hahahaha
Mak aku kata sirap dia kurang...Tapi still sodap yo pada tokak den yang haus ni...

CINCAU BANDUNG
1 cawan cincau yang dicincang @ diparut
1 cawan susu pekat- jika guna susu cait + gula
2 sudu surap ros merah
2 gelas air
secubit garam
air batu

1. Campur semua & sujukkan..tunggu hingga waktu berbuka tau...jangan minum doluuuu...!!!!

Kuey Teow Ladna...request dari aku la...dah banyak kali aku minta mak aku masakkan kuey teow Ladna ni tapi mak aku asyik layan selera abang je.....Hari2 ayammmmmmmmmmmm jeee...huhuhuhu
Tapi ..nampaknya abang yang makan banyak dari aku....hahhaha

 KUEY TEOW LADNA..Mak Aku

1 bungkus kuey teow - basuh & celur dalam air panas sekejap
1 dada ayam
1 carrot
5 cendawan kering -rendak kembang
1 sawi putih
1 cili merah potong
5 cili api
1 kiub ayam
2 sudu sos tiram
1 sudu tepung ubi
3 cawan air
sikit garam
2 bawang putih
sikit minyak
* bunga kobis & baby corn- aku xnak

1. Panas sikit minyak & tumis bawang putih
2. Masukkan sos tiram & ayam yang dah potong kecil
3. Masukkan air & kiub ayam  & biar mendidih
4. Masukkan sayur-sayur & biar mendidih.
5. Bancuh tepung ubi dengan sikit air & tuang dala, kuah & biat sedikit pekat.
6. Tuang kuah atas kuey teow yang dah celur...
7. Makan dengan cilli jeruk
Awal-awal aku dah cakap ngan mak aku jangan guna babby corn & bunga kobis sebab aku x suka...hehehehe
Ni lauk Mak aku...Daging Bercili ...Mak aku kata dia nak makan nasi..

DAGING BERCILI
250 gm daging
5 cili merah
1 bawang besar
daun sadri
minyak
garam & sikit gula

1. Potong nipis daging
2. Blend cili & bawang
3. Panaskan minyak & tumis cili blend
4. Bila naik minyak masukkan daging & sikit air
5. Bila daging empuk masukkan garam & sikit gula
6. Tabur daun sadri..siap

Ni pun lauk mak aku juga nih...Sayur Bayam Tumis Air ....