Cincau Bandung.....Minuman Iftar Ramadhan ke-10..hari Selasa...
Mak aku kata warnanya pucat sebab terkujat...hahahaha
Mak aku kata sirap dia kurang...Tapi still sodap yo pada tokak den yang haus ni...
CINCAU BANDUNG
1 cawan cincau yang dicincang @ diparut
1 cawan susu pekat- jika guna susu cait + gula
2 sudu surap ros merah
2 gelas air
secubit garam
air batu
1. Campur semua & sujukkan..tunggu hingga waktu berbuka tau...jangan minum doluuuu...!!!!
Kuey Teow Ladna...request dari aku la...dah banyak kali aku minta mak aku masakkan kuey teow Ladna ni tapi mak aku asyik layan selera abang je.....Hari2 ayammmmmmmmmmmm jeee...huhuhuhu
Tapi ..nampaknya abang yang makan banyak dari aku....hahhaha
KUEY TEOW LADNA..Mak Aku
1 bungkus kuey teow - basuh & celur dalam air panas sekejap
1 dada ayam
1 carrot
5 cendawan kering -rendak kembang
1 sawi putih
1 cili merah potong
5 cili api
1 kiub ayam
2 sudu sos tiram
1 sudu tepung ubi
3 cawan air
sikit garam
2 bawang putih
sikit minyak
* bunga kobis & baby corn- aku xnak
1. Panas sikit minyak & tumis bawang putih
2. Masukkan sos tiram & ayam yang dah potong kecil
3. Masukkan air & kiub ayam & biar mendidih
4. Masukkan sayur-sayur & biar mendidih.
5. Bancuh tepung ubi dengan sikit air & tuang dala, kuah & biat sedikit pekat.
6. Tuang kuah atas kuey teow yang dah celur...
7. Makan dengan cilli jeruk
Awal-awal aku dah cakap ngan mak aku jangan guna babby corn & bunga kobis sebab aku x suka...hehehehe
Ni lauk Mak aku...Daging Bercili ...Mak aku kata dia nak makan nasi..
DAGING BERCILI
250 gm daging
5 cili merah
1 bawang besar
daun sadri
minyak
garam & sikit gula
1. Potong nipis daging
2. Blend cili & bawang
3. Panaskan minyak & tumis cili blend
4. Bila naik minyak masukkan daging & sikit air
5. Bila daging empuk masukkan garam & sikit gula
6. Tabur daun sadri..siap
Ni pun lauk mak aku juga nih...Sayur Bayam Tumis Air ....
No comments:
Post a Comment