Pulut Mempelam...
Pulut Pelam...
Pulut Pauh...
Mango & Sticky Rice With Creamy Coconut Milk...
Haaaa....namer macam- macam...
Benda nya samer...
Sedap ngan x sedap jer....
Pulut Mangga for Iftar 4th day..
Mak aku masak Pulut Mangga sebab kakak dah balik dari umah Achik...
Semalam kiranya berbuka ber3 la...
Abang x de juga...
Puasa kali ni mak aku cakap lum ada hari yang cukup korum
Semalam kakak sampai kat bus stand pukul 4 pagi..
Abang gi amik kakak..
Balik terua sahur...
Aku ngan abang sahur Cornflake + Susu jer...
Kakak nak makan nasi...
Mak aku cakap ada lauk Kari Daging jer...
Kakak pun cedok nasi dan terua suap...
Baru suapan pertama...
Kakak dah tanya.." daging apa ni?"
Mak aku cakap " daging la...naper?"
Mak aku pandang aku...
Aku senyum jer...
Rupanya kakak tahu lah tu Kari Daging Kambing...
Kan iftar ke3 tu mak aku masak Kari Kambing
Hahahaha....
Kakak kan x suka kambing...
Kikiki.....
Mak aku cakap sengaja cakap Kari Daging jer sebab nak bagi kakak makan..
Rupanya kakak tahu lah pulakkkk
Akhirnya aku yang makan daging tu sebab kakak memang xnak..
Kakak sambung makan Cornflake ngan Susu la pulakk...
Semalam Iftar mak aku masak Pulut Mangga ni...
Pagi masa sahur memang nampak mak aku dah rendam pulut.
Tapi ingatkan maknaku nak wat Pulut Kuning ker..
Tapi Pulut Mangga ni kategori Dessert...
So mak aku cakap makan kemudiannn.
Sebab mak aku juga ada masak Laksa...
Laksa Special...
Ader citernya Laksa tu...
Nanti pasni lak citet yer..!!
Mak aku cakap mangga tengah musim dan murah
3 kg baru 9 henggit..
Manis lak tu...
Tapi mak aku cakap ni Mangga biasa2 jer..
Ada Mangga Luar Biasa ke..?
Mak aku cakap ada mangga yang jenis mahal...
Nama dia Harumanis...
Mak aku cakap Harumanis ni lagi syiok makan ngan Pulut sebab Harumanis sangat manis...isi oren dan berjus...
Huh...
Mmm...namapun dah macam mahal kan..
Mak aku cakap mangga tu icon Negeri Perlis...
Kira cam kalau Pahan Patin..
Budu Klate..
Cencalok Melaka..
Perlis Harumanis la...
Mak aku cakap baru jer ada kawan mak aku orang Perlis tengah iklan Mangga Harumanis dari Kebun bapa dia..
Mak aku cakap kawan tu jual 3kg RM100....
Omak aiii...!!!
Tapi mak aku cakap tu harga biasa tu..
Kalau dalam FB dorang jual 1kg RM45.
Huh....kalau aku...
Baik beli Musang King...
Heee...akunkan hantu durian..
Mestinlah aku tau Musang King & Raja Udamg...
Tapi....
Aku lagi sukaaaaaaa Duriam Kampung..
Sebab Durian Kampung walaupun isi putih pucat tapi dia nyer ase....
Pergh....sedap giler...
Hanya orang " giler" jer yang tahu sedap dia...
Hahahaha....
Dah...dah...dah...xyah berangan
Xde duriannyer...
Yang ada Pulut Mangga jer ..
Tapi hari ni versi pulut warna plain jer
PULUT MANGGA HIJAU KUNING kat sini...
PULUT MANGGA
½ kg pulut- rendam 4 jam @semalaman
2 cawan santan fresh pekat
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Sos Santan:
1 kotak santan
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu yepung beras @ tepung gandum
1 helai pandan
Mangga:
Mangga masak
1. Kukus pulutbyang sudah direndam..
Mak aku guna periuk ajaib...
hehehe... Rice Cooker jer..
Tapi kukus tau...bukan tanak macam nasi
2. Santan + gula dan garam...Untuk gaul pulut..
Yang ni mesti SANTAN SEGAR...
kalau santan kotak...memang x cantik sebab
pulut xkan berkilat dan berminyak...
Sebab my mom cakap dah pernak try & error..
So, biarlah mak aku sorang dah try memang x sedap dan x cantik...
Yang lain xyah la try...
Kalau nak juga try....mak aku x marah pun...
3. Bila pulut masak...telangkup kukus dalam bekas besar supaya semua pulut senang kuar
4. Masaasih berasap macam ni....Gaul ngan santan segar yang dah campur gula & garam tadi...
Don't worry jika santan nampak macam kuah...
Sebab kejap lagi pulutbakan serap santam tu
Kacau jer pulut dan santan supaya sebati
5. Kalau nak lepas g santan...terus makan boleh terua hidang TANPA perlu kukus semula semula
TAPI sebaiknya biar 10 minit supaya pulut jadi padat x berderai
6. Yang ni sebab nak bagi tahan lama supaya lambat basi...Mak aku cakap nenek pesan kukus semhla TETAPI JANGAN TUTUP pengukus tu supaya wap keluar masa kukus tu dan pulut xkan lembik...
SOS SANTAN:
1 kotak santan + 2 cawan air+ 1 sudu garam +1 sudu besar gula + 2 sudu makan tepung beras.
Bancuh dan tapis..Letak juga pandan ..pastu masak sampai mendidih dan meletup- letup macam lava gunung berapi
Biar sejuk...
Bila sejuk rupa dia creamy...
Pulut dah siap...
Sos santan dah masak....
Mangga jangan kupas dolu...
Tunggu dah nak azan baru kupas...
Sebab nanti terliur...
Hihihihi....
Ok... dah nak azan...
Lagi 10 minit elok hidang siap- siap..
Achik selalun pesan time dekat nak berbuka...
Ramai- ramai mohon doa..
Bukan doa buak puasa la...
Doa yang baik- baik...
Sebab masa hampir berbuka Achik cakap waktunpaling afdhal berdoa...
Jom doa....