Wednesday, 31 May 2017

PULUT MANGGA..IFTAR KE-4

Pulut Mangga...
Pulut Mempelam...
Pulut Pelam...
Pulut Pauh...
Mango & Sticky Rice With Creamy Coconut Milk...
Haaaa....namer macam- macam...
Benda nya samer...
Sedap ngan x sedap jer....


Pulut Mangga for Iftar 4th day..
Mak aku masak Pulut Mangga sebab kakak dah balik dari umah Achik...
Semalam kiranya berbuka ber3 la...
Abang x de juga...
Puasa kali ni mak aku cakap lum ada hari yang  cukup korum
Semalam kakak sampai kat bus stand pukul 4 pagi..
Abang gi amik kakak..
Balik terua sahur...
Aku ngan abang sahur Cornflake + Susu jer...
Kakak nak makan nasi...
Mak aku cakap ada lauk Kari Daging jer...
Kakak pun cedok nasi dan terua suap...
Baru suapan pertama...
Kakak dah tanya.." daging apa ni?"
Mak aku cakap " daging la...naper?"
Mak aku pandang aku...
Aku senyum jer...
Rupanya kakak tahu lah tu Kari Daging Kambing...
Kan iftar ke3 tu mak aku masak Kari Kambing
Hahahaha....
Kakak kan x suka kambing...
Kikiki.....
Mak aku cakap sengaja cakap Kari Daging jer sebab nak bagi kakak makan..
Rupanya kakak tahu lah pulakkkk
Akhirnya aku yang makan daging tu sebab kakak memang xnak..
Kakak sambung makan Cornflake ngan Susu la pulakk...


 Semalam Iftar mak aku masak Pulut Mangga ni...
Pagi masa sahur memang nampak mak aku dah rendam pulut.
Tapi ingatkan maknaku nak wat Pulut Kuning ker..


Tapi Pulut Mangga ni kategori Dessert...
So mak aku cakap makan kemudiannn.
Sebab mak aku juga ada masak Laksa...
Laksa Special...
Ader citernya Laksa tu...
Nanti pasni lak citet yer..!!

Mak aku cakap mangga tengah musim dan murah
3 kg baru 9 henggit..
Manis lak tu...
Tapi mak aku cakap ni Mangga biasa2 jer..
Ada Mangga Luar Biasa ke..?
Mak aku cakap ada mangga yang jenis mahal...
Nama dia Harumanis...
Mak aku cakap Harumanis ni lagi syiok makan ngan Pulut sebab Harumanis sangat manis...isi oren dan berjus...
Huh...
Mmm...namapun dah macam mahal kan..
Mak aku cakap mangga tu icon Negeri Perlis...
Kira cam kalau Pahan Patin..
Budu Klate..
Cencalok Melaka..
Perlis Harumanis la...
Mak aku cakap baru jer ada kawan mak aku orang Perlis tengah iklan Mangga Harumanis dari Kebun bapa dia..
Mak aku cakap kawan tu jual 3kg RM100....
Omak aiii...!!!
Tapi mak aku cakap tu harga biasa tu..
Kalau dalam FB dorang jual 1kg RM45.
Huh....kalau aku...
Baik beli Musang King...
Heee...akunkan hantu durian..
Mestinlah aku tau Musang King & Raja Udamg...
Tapi....
Aku lagi sukaaaaaaa Duriam Kampung..
Sebab Durian Kampung walaupun isi putih pucat tapi dia nyer ase....
Pergh....sedap giler...
Hanya orang " giler" jer yang tahu sedap dia...
Hahahaha....
Dah...dah...dah...xyah berangan
Xde duriannyer...
Yang ada Pulut Mangga jer ..
Tapi hari ni versi pulut warna plain jer
PULUT MANGGA HIJAU KUNING kat sini...



PULUT MANGGA
½ kg pulut- rendam 4 jam @semalaman
2 cawan santan  fresh pekat
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Sos Santan:
1 kotak santan
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu yepung beras @ tepung gandum
1 helai pandan

Mangga:
Mangga masak

1. Kukus pulutbyang sudah direndam..
    Mak aku guna periuk ajaib...
    hehehe... Rice Cooker jer..
    Tapi kukus tau...bukan tanak macam nasi


2. Santan + gula dan garam...Untuk gaul pulut..
    Yang ni mesti SANTAN SEGAR...
     kalau santan kotak...memang x cantik sebab
     pulut xkan berkilat dan berminyak...
Sebab my mom cakap dah pernak try & error..
So, biarlah mak aku sorang dah try memang x sedap dan x cantik...
Yang lain xyah la try...
Kalau nak juga try....mak aku x marah pun...


3. Bila pulut masak...telangkup kukus dalam bekas besar supaya semua pulut senang kuar


4. Masaasih berasap macam ni....Gaul ngan santan segar yang dah campur gula & garam tadi...

Don't worry jika santan nampak macam kuah...
Sebab kejap lagi pulutbakan serap santam tu


Kacau jer pulut dan santan supaya sebati


5. Kalau nak  lepas g santan...terus makan boleh terua hidang TANPA perlu kukus semula semula
TAPI sebaiknya biar 10 minit supaya pulut jadi padat x berderai


6. Yang ni sebab nak bagi tahan lama supaya lambat basi...Mak aku cakap nenek pesan kukus semhla TETAPI JANGAN TUTUP pengukus tu supaya wap keluar masa kukus tu dan pulut xkan lembik...

SOS SANTAN:

1 kotak santan + 2 cawan air+ 1 sudu garam +1 sudu besar gula + 2 sudu makan tepung beras.
Bancuh dan tapis..Letak juga pandan ..pastu masak sampai mendidih dan meletup- letup macam lava gunung berapi


Biar sejuk...
Bila sejuk rupa dia creamy...

Pulut dah siap...
Sos santan dah masak....
Mangga jangan kupas dolu...
Tunggu dah nak azan baru kupas...
Sebab nanti terliur...
Hihihihi....



Ok... dah nak azan...
Lagi 10 minit elok hidang siap- siap..
Achik selalun pesan time dekat nak berbuka...
Ramai- ramai mohon doa..
Bukan doa buak puasa la...
Doa yang baik- baik...
Sebab masa hampir berbuka Achik cakap waktunpaling afdhal berdoa...
Jom doa....



KARI KAMBING

Ramadhan ke4 dah...
Huh cepatnya...
Tukang tulis resipi dah x bz...
Leh sambung menu iftar semalam...
Hahaha....
Menu biasa jer pun...
Tapi favourite aku nih...


Kari Kambing.....
Favourite aku...mak aku & abang...
Kakak memang x suka kambing..
Tapi saper kisah sebab kakak kat umah Achik..
So yang tinggal semua peminat kambing....
Lagi special sebab selalu beli kambing dlice yang frozen..
Tapi hari ni nyer mak aku cakap Local Lamb...
Fresh beli kat pasar
Hari Ahad mak aku kuar sengsorang gi pasar..
Selalu mak aku ajak aku..
Tapi hari Ahad mak aku gi sorang..
Aku pun x sedar sebab lepas sahur aku sambunv tidur..
Hehehe...
Tapi xde lah sampai petang..
Mak aku balik pasar aku dah bangun
Petang kambing tu  pun dah jadi kari...
Cooked by my mom la..

KARI KAMBING
½ kg kambing+ tulang
2 kentang
½ santan kotak
3 cawan air
¹ sudu teh garan
5 cili padi
3 sudu rempah kari daging
4 sudu minyak

Bahan tumis:
½ bawang besar
2 bwg putih
1 kulit kayu manis
5 buah pega
5 cengkih
5 hiris haliaf

1. Gaul kambing dengan tepung gandum.Biar 5 minit dan basuh hingga bersih


2. Gaul daging kambing dengan rempah kari..
   ( yang ni .ak aku cakap campur sikit serbuk kunyit dan rempah ketumbar sebab rempah kari x cukup..heee)


3. Rempah tumis


4. Daun pandan untuk tumis


5. Panas minyak dan tumis bahan tumis termasuk pandan


5. Masukkan daging kambing digaul rempah kari

 6. Masak hingga terbit minyak



7. Masukkan kentang dan air serta masak hingga daging empuk baru masuk santan dan garam dan cilibpadi.sesuaikan rasa dan masak dengan api perlahan benerapa minitbsupaya kuah canyik dan naik minayak




 

Ini kari yang baru masak ..Untuk lebih sedap masak beberapa jam sebelum makan supaya kuah pekat dan sebati



Ni selepas dipanaskan masa sahur...
Kuah lebih pekat dan cantik serta lebih sedap..




Tuesday, 30 May 2017

BIHUN TOMYAM SEGERA

Anda kesuntukan masa..???
Penat...baru balik kerja..??
Masa nak iftar hanya tinggal ½ jam..?
xde idea nak masak apa....?
Jangan risau...
Buka peti ais....kuarkan apa yang ada...
Ini idea nyer...
Bihun Tomyam Segera...!!!!
Hahahaha....macam iklan TV x...
Sebab apa segera?
Sebab guna pes tomyam segera jer...



Sebenarnya aku yang xde idea...
Masakan iftar semalam mak aku lumbtulis resipinya...
Selongkar peti ais...
Ops.... bukan peti ais..
Aku just selongkar folder draff...
Tengok apa yang belum publish...
Nampak Bihun Tomyam ni...
Tapi bukan juadah iftar semalam...
Ni sebelum puasa hari tu...
Masak masa kakak demam hari tu
Sebab kakak nak makan tomyam
Abang xde nak soh abang gi beli..
Mak aku cakap Bihun Tomyam Budus jer..
Sudahnya mak aku masak jer
Guna pes segera
Tambah udang & chickenball
Tambah sikit sayur


Tapi aku suka ...
Hirup kuah panas-panas
Masam-masam...
Uh.....sedap do..!!!
Seperiuk tu pun boleh habis..
Kalau makan sampai esoknya lah...
Hahahaha...
Pecah perut kot
Kalau nak habiskan seperiuk tu sekali hadap..

BIHUN TOMYAM SEGERA
3 sudu pes tomyam
10 udang
15 chickenball
1 cawan kobis hiris
1 cawan carrot potong
1 biji bawang besar
1 serai
1 pokok daun sup
(lagi sedap daun ketumbar)

1/2 paket bihum- celur dalam air panas hingga lembut dan toskan

1. Panaskan air anggaran 5 cawan hingga mendidih
2. Masukkan chickenball dan bawang dan serai
3. masukkan pes tomyam
4. Tambah carrot dan kobis
5. Bila sayur keras dan lembut baru masukkan udang
6. Masak sekejap sahaja sekadar udang masak
7. Tabur daun sup atau daun ketumbar



 Siapkan bahan-bahan


Pes Tomyam yang mak aku guna...


Seperiuk tomyam yang baru masak
Boleh makan gitew jer or makan ngan bihun..
Lepas la untuk iftar kalau hari yang darurat kan...
Ala...kalau gi makan kat luar pun ni juga yang order kot...
Silap- silap hari tu tukang masak bergaduh ngan towkey dia...
Masak terlebih masin...
Haaa...nyesal kot makan kat luar
Heee....kalau aku..???
Dah pernah buat time mak aku lambat balik
Perut dah lapar giler...
Nak goreng nasi...nasi xde stok..
Nak makan maggi Kari dah jemu..
Selongkar peti ais...amik carrot bagai..
Rebus ngan sos tomyam segera ni..
Tapi aku bubuh mee segera maggi..
Sebab aku x tahu nak celur bihun ...
Hihihi....


Bihun faiza
Mak Ismail yang bagi...
Mak aku cakap sebab tu juga buat Bihun Tomyam ni
Kata mak aku Bihun brand ni kalau goreng "kureng" skit
Urat bihun tu halus sangat dan rasa dia agak tawar..
lebih sesuai buat bihun sup or bihun tomyam...

BANANA FRITTER

Banana Fritter..
Haa...bagi nama omputih skit..
Bulan puasa ni kan..
Mak aku aku cakap segalam makanan yang pelik- pelik akan kuar..
Makanan yang hanya setahun sekali jer kuar...
11 bulan lagi tu makanan tu hibernate kot..
Hahaha....
Tu mesti spesis ikan  keli..
Sebab mak aku penah citer ikan keli akan hibernate masa musim kemarau..
Dia boleh komakan diri dia dalam tanah..
Bila hujan bila tanah yang dia tidur sepanjang kemarau tu lembut dan air bertakung
Tetiba jer ikan keli akan hidup dan berenang- renang..
Mak aku cakap bukam ikan keli jer macam tu..
Ikan air tawar yang lain pun camtu termasuk katak..
Hahaha...katak tu ada kaitan ngan banana fritter tu...
Sebab orang Melayu panggil tu cucur kodok a.k.a dipendekkan jadi cekodok
Kodok tu seerti ngan katak...
Tapi mak aku kata kodok tu salah satu spesis katak...
Mmmmm...malas nak cari fakta...



Banana Fritter...
What is fritter..?
Kalau rajin cari la dalam Kamus Oxford..
Sebab mak aku kata fritter tu sejenis kuih or bebola yang diisi inti atau dicampur antara adunan tepung dan seafood dan digoreng..
Ala...sama la ..
Kalau kat Malaysia kira cekodok la tu
Macam cekodok bilis ke ...udang ke...
Heee...

Tapi ni versi pisang...
Namanya Banana Fritter la tew...
Mak aku cakap cekodok pisang ni pun ada macam- macam versi...
Ada yang guna banyak pisang dan sikit jer tepung ....rasa dia padat sikit
Ada versi guna tepung beras macam mak aku dah pernah buat KAT SINI....
Cekodok versi bulat ni pun selalu mak aku masak..
Kadang siap buat bekal lagi ..
Macam KAT SINI....



Cekodok Pisang yang versi bulat kembung dan gebu ni mak aku kata lebih kepada rasa kek pisang...
Macam kek pisang versi goreng la...
Ramai kawan- kawan aku suka cekodok pisang mak aku ni...
Dorang cakap sedap...
xtau la just nak amik hati or sebab mender free..
Hahaha...x baik..nanti x jadi Malaikat nak tulis pahala kan...
xde lah kadang aku kompius juga sebab ada masa makanan yang aku bawa tu x sedap sangat pun..
Tapi dorang tetap makan beria ..
Mmm...mungkin nak amik hati..
Hahahaha...


Cekodok ni baki Pisang Raja yang mak aku masak Kuih Lengat Pisang minggu lepas tu..
Sebab sekali masak kuih guna 4 biji pisang jer..
Kadang makan berdua jer ngan mak aku..
Macam cekodok ni pun guna 4 biji pisang jerk...

BANANA FRITTER..by my mom
4 biji pisang masak ranum
1½ cawan tepung gandum
½ sudu teh bikarbonat of soda
½ sudu teh garam
1 sudu besar marjerin/ butter
Minyak untum goreng


1. Pisang ni kalau nak senang lenyek...gelek- gelek dulu bagi lembut baru kopek kulit


2. Lenyek pisang...Mak aku selalu lenyek guna bontot gelas jer...
Padahal ada jer kot pelenyek kentang tu..
Kata mak aku lenyek ngam bontot gelas ni lagi feel...


3. Tambah garam,  marjerin,soda dan tepung dalam pisang lenyek


4. Adunan mesti kental dan x berair...
    Kalau lembik..masa goreng nanti x gebu dan banyak menyerap minyak


5. Guna hujung kelima- lima jari tangan untuk jemput dari tepi bekas dan masukkan dalam minyak panas dengan hatu- hati...

( bab ni aku memang x bran...sebab mak aku letak kuih tu dekat giler ngan minyak panas tu)


6. Kuih akan segera timbul...So,balik- balikkan supaya masak rata dan sambil tu cerai- ceraikan kuih yang bercantum supaya bentuk akan jadi bulat.



7. Masak hingga agak gelap


8. Toskan kuih yang baru masak


Siap....
Selain kuih wat iftar...
Kuih ni famous bulan x poser sebagai kuih minum petang dan juga pagi...