Monday, 22 May 2017

GULAI IKAN TONGKOL NASI DAGANG


Gulai Ikan Tongkol...
Untuk makan ngan Nasi Dagang..
Nasi pun boleh...
Makan ngan pulut kuning pun ngam...
Sebab ada rasa macam rendang juga...
Pekat...lemak...


Ikan Tongkol ni mak aku cakap kalau kat kampung nenek dipanggil Ikan Mamu..
Hahaha...setahu aku kalau kat Penang Mamu tu abang...
Mami Penang kan selalu panggil hubby depa dengan panggilan Mamu..
Aku kan peminat citer Mami Jarum....
Habis ar....
Kalau gi kampung nenek Mamu tu nama ikan ..
kikikiki....


Mak aku cakap Masak Gulai Ikan Tongkol ni macam- macam...
Kalau orang Pantai Timur mak aku cakap ada rempah dia sendiri untuk Gulai Ikan Tongkol yang nam makan ngan Nasi Dagang...
Kat umah aku pun ada rempah tu...
Mak aku cakapbyang bungkus serbuk warna coklat dalam peti ais tubrempah Gulau Nasi Dagang tu...
Ada kawan mak aku bagi...
Alaa...malas lak nak gi amik smap pic...
Tapi harivtu aku dah tengok...
Serbuk warna light coklat
Bau dia cam bau jamu pun ada...
Macam bau makjun...
Makjun tu sedara jamu juga la...
Tapi sebab bau dia kuat sangat...
Aku lagi suka lauk Gulai tu versi mak aku ni...
Setiap kali masak Nasi Dagang memang mak aku akan masak Gulai Ikan Tongkol versi ni...



Versi mak aku ni...
Mak aku cakap blend rempah ratus + ngan serbuk kari ikan....
Aku suka.....!!!

GULAI   IKAN  TONGKOL..mak aku
1 ekor ikan tongkol- kerat-kerat jadi beberapa keping
1 asam keping
1 gula melaka
1 sudu teh garam
3 cawan santan
10 cili padi
1 batang serai
2 sudu besar rempah kari ikan
4 sudu minyak

Bahan Blend:
10 cili kering-rendam air panas
1 ketul kunyit
5 hiris lengkuas
1 bawang besar
3 bawang putiih
 


1. Ikan  tongkol direbus bersama 1 cawan air + 2 asam keping + 1 sudu garam & 1 sudu teh gula melaka
   ( sebaiknya direbus sehari sbelumnya & dipanaskan berulang kali supya rasa lebih sedap)


2. bahan untuk blend


3. Blend bahan blend hingga halus


4. Campur bahan blend dengan serbuk kari dan gaul rata..


5. Panaskan minyak



6. Tumis bahan rempah


7. Tumis hingga naik minyak


8. Masukkan ikan rebus


9. Tambah santan dan garam


10. masukkan juga serai yang diketuk. Masak hingga mendidih dan nampak sedikit pekat



11. Tambahkan asam keping dan gula melaka

12. Sesuaikan rasa dan masukkan cili padi yang dipatahkan


13. Perlahankan api dan biar mendidih perlahan beberapa minit supya kuah  naik minyak dan jadi cantik. tutup api dan sedia dihidangkan..
 Tapi jika dimasak sehari lebih awal..rasanya lebih sedap


Selain daripada dihidangkan bersama Nasi dagang ..
Gulai Ikan Tongkol ini juga sesuai dimakan bersama Nasi puti....

No comments:

Post a Comment