Ayam Pongteh Chef Wan...
Hahaha....bila pulak la Chef Wan datang hantar lauk ni kat umah aku....
Ala.....sekarang ni zaman IT....
Orang hantar Birthday Cake by whatsApp jer...
Hantar kad raya bagai pun by online jer...
Tapi just tengok dan pejam mata jer lah untum feel rasa cake tu...
Tapi Ayam Pongteh ni xdelah Chef Wan yang hantar...
Mak aku yang masak laum ni...
Tapi guna resipi Chef Wan...
Mak aku cakap ni lauk famous dalam masyarakat Baba & Nyonya Melaka...
Baba Nyonya asalnya etnik dari China yang datang ke Tanah Melayu zaman Kerajaan Melaka dolu..
Mereka berkahwin dengan orang Melayu dan banyak mengamalkan budaya hidup Melayu..
Kalau baca Sejarah ...
Untuk jalin hubungan diplomati..
Kan China hantar Puteri Hang Li Po untuk kahwin dengan Sultan Mansur Shah..
Bukan Puteri Hang Li Po sorang ..
Tapi bersama pengikut- pengikutnya
Laksanama Cheng Ho bagai..
Mmmmm....la ni tengah bz wat kerja kursus Sejarah...
Mezti la kena tau Sejarah...
Mak aku puasa...
Sambil masak...sambil mak aku pun pok pek..pok pek macam Chef Wan juga...
So, apa kaitannya dengan Chef Wan...
Mmm...mak aku cakap dolu- dolu tahun 1990- an...mak akubkata Chef Wan tu sangat famouys la kat Malaysia..
Mak aku kata kalau bulan Puasa dari pagi sampai petang muka Chef Wan jer kat TV program masak memasak...
Kalaubkat Astro kira cam Jamies Oliver la...
Mak- mak....nenek- nenek pun suk Chef Wan sebab mak aku cakap masa tu Chef Wan tu duda idaman Malaya...
Mak aku cakap masa tu ramai la mak- mak yang berkenan nak amik Chef Wan buat menantu..
Anak- anak dia Serina dan Chef Ridz masih kecik...
Kira Chef Wan masih muda ar masa tu
Hahahahaha...lawak arr....
Sampai kuar air mata aku dengar mak aku citer..!!!
Sekarang Chef Wan dah ada cucu dah..
Sebab anak dia pelakon Serina tu dah ada anak..
So...tu cucu Chef Wan la...
Hahahaha ....gigih betul mak aku citer pasal Chef Wan...
Kikkkiki...
Mak aku cakap kalau Resipi Chef Wan memang tahap keboleh percayaan tu tinggi ar..
Sebab Chef Wan tu masak dengan heart & Soule..
Pergh...!!!!!
Haaa.....baru tadi cikgu Sejaran cakap...
Kalau nak cari maklumat kat internet kena cari link yang ada keboleh percayaan...
Lagi baik kalau ada .gov.my
Kalau .blogspot...cikgu kata x diterima..
Hahahaha....
Mak aku kata Ayam Pongteh ni antara yang Chef Wan selalu masak dalam program masakannya..
Sebab mak Chef Wan pun ada keturunan Cina ke macam tu lah..
Mak aku cakap kalau salah nanti mau Chef Wan tu laser cukup- cukup...
Sebab molot Chef Wan pun boleh tahan...
Hahaha...tu mak i cakap ye...
i just dengar....
So...kalau apa- masalah....
i x campur yer...
Kikikikiki......
Puasa tahun lepas pun mak aku ada masak resipi Chef Wan...
Pun tengok program masakam Chef Wan masa puasa juga...
Sardin Lemak Cili Api Dengan Kacang Dal kat sini...
Kata mak aku...bukan mak aku jer peminat resipi Chef Wan...
Ramai lagi yang sewaktu dengannya...
Mak aku cakap resipi ni KAT SINI...
CHICKEN PONGTEH
Souce : patyskitchen.blogspot.my
1/2 Chicken cut into 8 smalL pieces(8 ketul ayam)
3 Potatos cut in wedges(kentang potong wedges)
5 Chinese Dried Mushroom -shitake mushroom soak in water to soften it.
(cendawan kering- rendam hingga kembang)
8-10 Shallots(bawang merah)
4-5 Garlic( bawang putih)
2 Tbsp of Minced Bean Paste (Taucu)(2 pkt kecil taucu)
1 cinnamon stick( kulit kayu manis)
3 cardamon(buah pelaga)
3 cloves(cengkih)
Dark Soy Sauce(kicap pekat)
Gula Melaka (enough to make the gravy taste sweet)(secukup rasa)
Salt (add to taste)(garam secukup rasa)
Water for gravy(air- untuk kuah)
2 sudu minyak masak - resepi asal tiada
1 cili merah & 5 cili padi (patahkan) resipi asal tiada
PREPARATIONS:
- Pound Shallots and Garlic.
- Saute till soft and fragrant. Add the dried spices.
- Clean, removed skin and cut the chicken into bite size pieces. Pat dry.
Add in the fermented bean paste, stir fry until fragrant. Add in the chicken pieces and potato continue to stir-fry and until chicken changes to pale color. Put in the water. - Bring it up to a boil, turn down the heat, cover and continue to simmer for 10 minutes. Add in the mushroom. Continue to simmer for 10 minutes.Add in sugar, black soy sauce. Continue to shimmer until gravy thickens, chicken is cooked and potatoes tender. Check seasoning.
- Serve with warm rice.
SIAPKAN BAHAN-BAHAN SUPAYA KERJA MEMASAK MANJADI LANCAR..
Antara bahan-bahan....
Ayam wajib la ada...Namapun Ayam Pongteh...
Cendawan Kering
Rendam hingga kembang ( sebaiknya rendam semalaman)
Rempah kering....
-Kulit Kayu Manis
- Buah Pelaga
- Cengkih
Lenyekkan taucu supaya hancur
Blend bawang merah dan bawang putih- (sebaiknya tumbuk....)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga harum.
2. Masukkan kulit kayu manis,buah pelaga dan cengkih.
7. Masukkan taucu lenyek dalam tumisan
8. Masak hingga pecah minyak (minyak terasing dari bahan)..
Masa ni bau nya sangat menggoda selera
9. Masukkan ayam dan gail rata. Masak hingga ayam berubah warna @ 1/2 masak
10. Masukkan agak-agak 2 cawan air
Kicap pekat ABC...sebab kicap ni dah manis....x guna Gula Melaka dah
Kalau guna kicap pekat biasa..tambah sikit gula melaka
11. Masukkan Kicap pekat( & gula melaka jika nak lebih manis)
12. Masukkan kentang
13. Masukkan pula cendawan kering yang sudah direndam kembang termasuk air rendaman cendawan..
14. Biar mendidih hingga kentang,ayam dan cendawan empuk...
15. Bila kuah sedikit pekat ,sesuaikan rasanya dan tambah cili merah dan cili padi yang dipatahkan
16. Tabur daun bawang....
Sedap dimakan bersama Nasi Putih Panas-panas....
Rasa dia...?????
Pergh.....
Melekat bau kat tangan.....
I LIKE IT......!!!!!
No comments:
Post a Comment