Monday, 8 May 2017

ROTI PURI @ ROTI ARAB?

Roti Puri Cicah Sardin..
Dah selalu sangat mak aku buat...
Dah banyak kali juga tulis entri pasal roti ni..
Malas lak nak cari link...
Hihihi...
Kadang aku rajin jer..
Kadang aku memang malas..
Tapi hari ni kadang yang malas...
Hahahaha....
Nama roti ni....?
Roti Puri pun yer...

Roti Arab pun yer..
Mmm...mana satu ni..
Roti Puri ke Roti Arab?
Kalau kat kampung nenek memang dipanggil Roti Arab...
Tapi kalau kat Restoran Mamak ....dipanggil Toti Puri...
Mmmm...whateverlah....


Tiap kali makan ini lah persoalan...
Mak aku cakap klu kat kampung nenek me.ang panggil Roti Arab...
Selalu dijual bulan puasa...
Selalu jadi Moreh lepas solat terawikh
Tapi sekarang nenek cakap trend kat Kedah,Roti Arab ni dihidangkan waktu ke duri kahwin sebagai side dish....hahaha...side dish tu bahasa mak aku...
Nenek...Achik selalu citer kalau kat kenduri kahwin mesti ada macam- macam makanan sampingan lain selain daripada nasi...
Roti Arab ni antara yang selalu ada..


Mak aku cakap kalau Roti Arab memang macam ni pun..
Cuma bezanya Roti Arab dibakar  ...
Yang ni lak versi goreng....
Roti Arab memang kembung dan ada poket sebab Roti Arab disumbat salad dan sos kacang kuda dalam poket tersebut sebelum dimakan..
Ni kira Roti Arab versi Malaysia la...
Dimakan bersama sambal dan kari...


Apapun nama dia...
Roti Arab ka...
Roti Puri ka....
Yang penting aku memang sukaaaaaa....
Ni mak aku masak untuk b/fast semalam...
Cicah Sardin jer...
Biar Cicah Sardin..
Jangan Muka Sardin....
Heeeee....
Seronok tau kalau tengok time goreng....
Bila masukkan daa minyakbpanas jer...
Roti tu akan kembong macam perut katak..
Hahahaha...katak la pulakkkk....
Mak aku cakap ni resipi basic...




ROTI ARAB...mak aku
½ kg tepung gandum
1 paket yis mauripan
2 sudu gula
¼ sudu teh garam
2 sudu butter/ marjerin
2 sudu susu tepung ( xletak pun xper)
1 cawan air suam
1 cawan minyak( untuk goreng)


1. Campur tepung,gula,garam,marjerin,susu tepung dan yis..gaul rata...


2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil diuli...( jangan masuk sekali gus)


3. Uli hingga adunan licin..Jika terlalubkeras tambah beberapa sudu air lagi ( ikutvjenis tepung)


4. Bulat- bulatkan adunan agak- agak sebesar bola pingpong atau kecil sedikit agak- agak saiz limau nipis..
Biarkan 15 minit hingga ½ jam hingga nampalk doh kembang..



5. Gelekkan doh agak- agak ¼ cm .. Ini doh selepas 15 minit....x kembang sangat...tapi bila goreng roti jadi kembong kira jadi la tu...


6. Panaskam minyak dan masukkan doh yang sudah digelek...Tunggu hingga kembong dan balik- balikkan hingga kedua- dua bahagian garing..


7. Buat hingga habis dan paling sesuai dihidangkan bersam kari ayam atau daging atau ikan...
Paling sempoi masak jer sardin....cicah sardin...
Myum3....

3 comments:

  1. waaa....roti arab...dah lame aunty buat...selalu makan dgn kuah gulai....
    ppppssstt...5-6 tahun lalu,ingat lagi masa hari raya haji,jiran aunty buat roti arab cecah gulai daging...sedappp....

    ReplyDelete
  2. waaa....roti arab...dah lame aunty buat...selalu makan dgn kuah gulai....
    ppppssstt...5-6 tahun lalu,ingat lagi masa hari raya haji,jiran aunty buat roti arab cecah gulai daging...sedappp....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aunty pun panggil roti arab ekk..
      Haaa...best gak kan makan time raya..
      Lain dari orang lain kann..
      Mmm...nanti nak soh mak kiter buat time raya lak..hee

      Delete