Menu iftar semalam...
Hari Ahad biasanya mesti menu special
Tapi semalam mak aku x masak nasi..
Mak aku masak Spaghetti Kari
Jelous tengok Achik post by W/A kat Family Group...
Tengok banyaknyer menu umah Achik..
Ada Ikan Bakar...Kurma Ayam..Ikan Goweng...Sambal
Kuih pun banyak....
Roti John...
Murtabak...
Sattar..
Otak- otak...
Akok...
Kuih Ijau...
Kakak siap bulatkan kuih fav dia...
Untung ar kakak...
Puasa ngan Anek.. Achik semua...
Huhuhuhu...
Nak balikkkkk kampung juga...
Tapi Achik cakap kena syukur...
Ada orang xde makanan pun nak berbuka..
xde kampung pun nak balik..
Tapi kiyorang makan 1 menu pun sedap..
Cuma mak aku x banyak jenis macam selalu..
Sebabnya mak aku bz wat Biskut Raya...
Dari bangun sahur sampai dah nak berbuka...
Kata mak aku tu rezeki raya...
Tahun- tahun lepas mak aku amik order juga..
Tempahan dari kawan - kawan mak aku, sikit dari jiran dan sikit dari kawan - kawan aku...
Kata mak aku ...
Lepas la untuk duit petrol dan tol..
Juga untuk belanja raya...
Makanya makan ni jer lah untuk iftar berdua ngan mak aku...
Sorang semangkuk...
Sebab pastu mak aku nak sambung buat Biskut Raya...
Seharian rumah aku penuh bau cookies..
Yang dah masak...
Yang tengah Q nak masuk oven...
Sebahagian bekas- bekas biskut sedang kelaparan..
Hahaha...
Menunggu untuk diisi kuihnya...
So...kiter isi perut dengan Spaghetti Kari dolu..
Sebab dah nak azan
Sedappp...
Sebab perut lapar..
Hujan pun lebat ...
SPAGHETTI KARI
1/2 Ppaket spaghetti
1/4 ekor ayam
2 sudu rempah karinikan
2 sudu rempahnkari daging
1 paket santan
2 sudu teh garam
1 batang carrot
1 biji kentang
5 kacang panjang
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar
2 bawang putih
5 hiris halia
4 sudu minyak
Siap bahan..
Campurvw rempah untuk rasa yang ringan dan x muak...
Rempah Kari Daging yang hijau..
Dalam botol rempah Kari Ikan..( Selalunya mak aku memang beli pack besar
kari ikan tu sebab mak aku selalu masak
kari ikan )
Santan Paket....
Yang ni akubyang suggest kat mak aku beli santan ni...nampak menarik
Mmmm...agak cair...
Lainnkali kena guna brand Kara juga...
Cara Masak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis
2. Rempah daging bawah...atas tu rempah ikan..
Rempah Kari daging lebih gelap sebab guna lebih banyak rempah ratus.
Bancuh dengan 1 cawan air
3. Masukkan dalam tisan dan masak hingga pecah minyak
4. Masukkan ayam...Kalau ada bahagian tulang kuah akan lagi sedap sebab tulang berikan perisa pada kuah
5. Tambah kentang dan carrot...
6. Masukkan 4 cawan air dan biar mendidih
7. Bila kentang dan ayam sudah masak masukkan santan dan garam
8. Perlahankan api dan masak benerapa minit dengan api perlahan supaya kuah cantik dan naik minyak..Kemudian baru masukkan kacangbpanjang supaya kekal rangup..tutup api
9.Untuk kuah lebih sedap...masak lebih awal...sebaiknya untuk iftar...elok masak kuah waktu tengahari..
TETAPI jangan masukkan dulu kacang panjang..
Waktu panaskam nanti baru masukkan kacangv panjang supaya kacang x lembik bila dipanaskan berulang kali
Pasta...
Boleh guna Spaghetti untum feel Mee Kari..
Sebab spaghetti saiz besar macam mee kuning..
*** Untuk hidangan cepat elok guna pasta vermicelli yang lebih kecik dan cepat dimasak
Kalau tengok spaghetti yang stick ni mesti aku ingat main lidi...
Ala..yang kita selerakkan ...pastu kaiskan lidi tu jangan bagi lidiblain gerak..
Kalau lidi lain gerak kira kalah...
Hehehehe...dah jangan amim spaghetti ni wat main la...
Masak air sampai memdidih dan masukkan speghetti serta rebus sampai lembut..
Kalau nak feel Mee Kuning..rebus anggaran 20 minit...
Pasta ni mak aku cakap dibuat special dari Gandum Durum yang agak keras...
Sebab tu kita masak lama pun pasta xkan hancur...
Untuk makan ngan Kuah Kari ni mak aku cakap elok rebus sampai lembut...
Tapi kalau orang Italy tahu...memang dorang marah..Sebab dorang masak spaghetti just x sampai 10 minit..
Mak aku cakap memang style dorang makan pasta yang al dante...yang masih sikit mentah dalamnya...
Ala...biarkan jer...
Sebab mak aku juga yang cakap dorang pun derhaka juga makanan kita..
Sebab dorang masak nasi x ikut kita pun...
Orang Italy mak aku cakap akan masak nasi versi al dante juga...yang lembik tapi masih ada mentah dalamnya...
Tapi dorang x panggil nasi..
Dipanggil Rissoto..
Mana tau...???
Jamies Oliver yang cakap...
Tapi Nigella pun suka masak Risotto...
Betul...!!!
x caya tengok chanel 703 @ 707
No comments:
Post a Comment