Saturday 4 May 2024

MELEMPENG

 

Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni



Dah lama juga tak melempeng.Selalunya kalau masak asam pedas atau sambal tumis...lepas tu melempeng untuk makan dengan lebihan asam pedas atau sambal tumis..
Stok cili kering dah habis rupanya...
Tapi sebab nak juga mengasam pedas....guna ja la cili merah segar..


Tapi hari ni masak asam pedas sardin semata-mata nak makan dengan lempeng...
Hihihi

ASAM PEDAS SARDIN CILI MERAH
1 tin sardin( tin kecil)
10 batang bendi
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1 serai - ketuk
2 tangkai daun kesum
minyak,garam,gula

Bahan Blend:
5 cili merah
3 bawang merah
2 bawang putih
2 hiris lengkuas

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya untuk kuah.

3. Masukkan sardin dan sosnya,bendi dan perisakan.

4. Kecilkan api dan biae merenih hingga naik minyak semula.Sesuaikan rasa.


Sambil masak sardin sambil melempeng.

Siap


Pekena lempeng  dengan kopi O



RASA MACAM NAK SAMBUNG BELAJAR LA!

 1 Mei cuti umum Hari Pekerja...

2 Mei..Khamis dapat arahan hadiri taklimat berkaitan kerja kat City University..

Macam tak pernah dengar pulak university ni..Ke...saya je yang tak pernah dengar?


Laaa...rupanya City U ni kat PJ & tepi Federal Hiway  tu je..
Bila wujudnya City U ni?
Hihihihi
Nampak sangat saya dah lama tak lalu Federal hiway...
Biasa kalau nak ke Shah Alam bagai saya lebih suka guna KESAS hiway.
Bila baca info rupanya dulu City U ni dikenali sebagai Kolej Komuniti PJ.
Patutlah saya tak tau...hihihi..
( alasan)🤭




Saya sampai ke CtU ni seawal 7.30 pagi sedangkan dalam surat yang diterima taklimatnya pukul 8pagi..
Sudahnya pukul 9 baru start kerana ramai yang sampai lambat terperangkap dalam kesesakan jalan raya..Maklumlah semua peserta terlibat iaitu lebih 50 kebanyakan 1st time datang CtU ni..Tak boleh jangka trafficnya..Tapi..Federal Hiway ni bila je pun yang tak jem kan..hihihi



Taklimat dijangkakan selesai pukul 4.00 petang..
Lunch @ Cafe dorang..
Masa makan tu nampak la ramai juga student foreigner...Masa naik lif pun dapat la dengar kebanyakan bercakap menggunakan dialek Timur Tengah & Africa..

City University ni IPTS...
Tapi kenapa taklimat kami kat sini..tidak lah saya tahu..
Mungkin sebagai kolaboratif antara pihak kerajaan dengan swasta la agaknya...
Biasanya kalau ada kolaboratif ni mesti ada iklan dihujungnya ni

Benar bagai dikata..dipenghujung taklimat ada slot pendek 
"Bersama City University"

Mulanya saya malas nak dengar..Pada saya kalau dah habis talimatnya...benarkan la kami balik  awal sikit🤭
Takyah la nak iklan iklan pulak🤭
Kami bukan student..ramai dah berumur dah pun
Ada ke yang  berminat nak sambung belajar..?


Tapi bila dah tengok kursus yang ditawarkan..agak menarik
( ada macam macam course)


Meh..saya zoom in skit course yang ditawarkan...

Ada tak yang kena dengan kerjaya rakan-rakan?

Yuran pengajian....katanya antara yang agak murah
( Katanya ada special offer untuk kakitangan kerajaan)

Masa pengajian ...agak fleksibel.

Tetiba....eh,rasa macam nak sambung belajar la pulak..
Kalau buat master hanya 1 tahun..Masuk bulan Mei 2024..
Bulan Julai 2025 dah grad..
Wow...menarik!

Macam dah kena guna-guna..Tetiba rasa semangat nak sambung study...hahahaha



DENGGI BUKAN COVID PUN BUKAN

Lepas raya,antibodi macam tak berapa kuat.Mungkin juga faktor umur dan faktor pemakanan.


Ubat klinik sudah ubat farmasi pun sudah.Namun demam,batuk,sakit tekak dan migrain tidak menunjukkan perubahan positif.Nak ambil MC @ cuti keadaan tak mengizinkan lantaran perlu handle program yang agak penting.Program melibatkan banyak pihak takkan kita nak cuti atau mc..tentu menyusahkan orang lain.

Ubat dah berjenis jenis telah..Air kalapa dah 3 biji minum..namun tiada tanda sembuhnya demam dan sakit kepala.Mata dah naik sembab asyik keluar air mata bila kepala berdenyut.


Akhirnya Isnin..tak mampu tunggu habis kerja...
Ke PKD Cheras..
Doc tanya kenapa datang sini..kenapa tak pergi klinik ikut alamat rumah?
Laa...takleh gi klinik  sesuka hati rupanya
Huhuhu... klinik kerajaan ni lagi  dekat dengan tempat kerja kot...
Sebenarnya saya tak tau pun kalau nak ke klinik kerajaan kena ikut alamat rumah bagai..
Maklumlah,sokmo ambil mudah ja pergi klinik swasta sebab dekat dan takpayah tunggu lama..Ni kali pertama saya ke klinik kerajaan setelah kali terakhir  lebih 20 tahun dah kot....kalau tak salah la..



Kena ambil darah sebab suspect denggi



Ini kali ke 4 saya ke klinik  ni..Tiga kali atas urusan gigi & ini kali pertama untuk demam.

Rupanya ada unit khas untuk  demam kat belakang bangunan iaitu ruang terbuka dan tiada aircond.Kat unit demam tu la untuk suspect denggi...covid dan sewaktu dengannya.


Kena bawa darah sendiri ke makmal & tunggu result keluar & bawa semula ke unit demam untuk jumpa doc.
Besar juga klinik ni.Walau namanya klinik tapi pada saya dah macam spital.Jenuh juga nak cari bilik tu dan bilik ni...


Dapat result darah..bawa jumpa doc..
Alhamdulillah,kata doc darah saya elok ja..cantik result..
Entah lah..saya buka reti baca result tu...baik kata doc,baik lah bagi saya...hihihi

Doc kata,bebas denggi..Tapi dah suspect covid la pulak...
Kena balik buat covid test sendiri kerana covid test kit kat situ kehabisan stok..


Dipendekkan cerita...
Doc bagi MC dua hari..
MC kerjaaan memang standard warna dia kuning krim macam ni..
Tapi MC klinik @ hospital kerajaan tinggi valuenya🤭
Bukan senang doc kerajaan nak bagi MC kalau tak yer yer...hihihi

Banyak pelajaran saya dapat bila ke klinik kerjaaan..Antaranya

1.
Menguji kesabaran kita sebagai pesakit..Namun saya rasa lagi teruji kesabaran para nurse & doc nak berhadapan ratusan pesakit setiap hari.

2.
Menyedarkan saya betapa banyak perkara telah berubah seiring peredaran masa dan teknologi..membuat saya rasa sangat kerdil.

3.
Betapa beruntungnya kita dibumi Malaysia bertuah boleh dapat rawatan perubatan dengan kos murah.Begitu juga warga lain dari seluruh dunia bersama menikmati kebertuahan itu walau mungkin dikenakan sedikit bayaran namun jauh lebih murah.Layanan para petugas juga harus diberi pujian.Mungkin antara itu juga menjadi asbab Allah melimpahkan rahmat kepada kita dan tanah air tercinta ini..Semoga Allah pelihara tanah tumpah darah kita ini dari makhluk makhluk yang berniat jahat..🤲🤲🤲




Balik klinik terus beli test kit...buat covid test..
Alhamdulillah -ve
Pengakhirannya semua sakit menjadi lega hanya dengan sepapan Panadol yang dibeli semasa balik dari klinik kerajaan tu..
Alhamdulillah..Allah masih sudi menganugerahkan kesihatan yang baik🤲

Tuesday 30 April 2024

BUAT CENDOL GUNA TEPUNG HON KWE MEMANG MENJADI

Teringin nak makan cendol buatan sendiri...supaya boleh ikut nak lemak,manis bagai ikut tekak sendiri


Dulu zaman kanak-kanak,mak selalunya akan buat cendol pada musim menuai padi.Masa musim menuai padi ( antara bulan Disember - Mac tu kan cuaca panas.Sesuai la buat cendol.Tapi resipi ori  orang kampung mestilah guna teoung beras yang ditumbuk sendiri.


Beras direndam semalaman dan di sejat sebelum ditubuk dan diayak.Lepas tumbuk tepung,mak akan tumbuk pula daun pandan.Harum sekampung.

Kemudian tepung beras dibamcuh dengan air pandan dan air kapur( kapur yang dimakan dengan sirih tu).Air kapur tu untuk kasi adunan cendol jadi kenyal dan tak mudah basi.

Acuan cendol mak buat dengan menggunakan periuk lama .Mak lubangkan banyak banyak mengunakan paku besar.Adunan cendol tu biasanya mak lenyek dalam periuk berlubang tu yang bawahnya mak tadah baldi atau periuk besar berisi air yang banyak.Nikmat dapat makan cendol musim panas.Ya la kita anak kampung mana pernah jumpa cendol mamak bawah pokok.Hanya kenal cendol air tangan mak ja.

Tapi nak mengulangi proses membuat cendol macam mak,rasa tak terikut...nak tumbuk tepung bagai memang tak la kan...

Tapi boleh ja guna tepung beras beli siap dan blend daun pandan serta guna kapur sirih untuk rasa seakan ori dulu dulu.Mungkin lain kali saya akan cuba..

Tapi untuk kali ini saya gunakan tepung Hon Kwe

Akhirnya dapat juga makan ( eh,cendol ni kita nak sebut makan ke minum ek?)hihihi



Buat tak banyak pun...sebab tak confident asalnya takut tak jadi...
Maklumlah saya buat cendol ni versi derhaka.Biasa orang buat cendol guna tepung beras,air kapur daun pandan bagai...



Tapi saya hanya guna teping hon kwe ni saja sebagai  short cut 
Tak payah nak guna kapur,pandan bagai...Saya hanya guna tepung hon kwe dan air sahaja.Tapi tepung hon kwe  ni ada yang putih plain,pink hijau bagai.Saya guna tepung hin kwe yang tulis" hijau" .
So tak payah nak tambah pandan,kapur dah..
Hasilnya...cendol jadi kenyal dan warna hijau lut sinar.Cendolnya lembut tetapi masih kenyal dan tidak mudah hancur.

Ratio- 1:4
1 bagian tepung hon kwe + 4 bahgaian air
( 1 cawan tepung honkwe + 4 cawan air)

- Bancuh tepung hon kwe hijau dengan air..Kalau nak harum pandan,blend la 3 helai pandan,jadikan air pandan tu  4 cawan.

- Kacau tanpa henti atas api sederhana.

- Bila pekat meletup letup terus matikan api.

- Tuang dalam penapis berlubang bulat tu dan tekan tekan dengan senduk dalam bekas berisi air sejuk @ air ais...in shaa Allah jadi

( saya hanya guna ½ botol tepung hon kwe ni iaitu +- ½ cawan tepungnya & 2 cawan air)

Ni la acuan cendol saya🤭
Abaikan la kemek-kemek tu.Maklumlah umurnya dah lebih dua dekad...hihihi

Maaf la takda pulak pi step by step sebab masa nak buat tak terfikir pun nak rakam...
Bila cendol dah siap baru rasa sayang pula kalau tak dijadikan entri...hihihihi


Ini lah hasil cendol menggunakan tepung hon kwe tu.



Dapatlah cendolnya lebih kurang  2 cawan penuh.

- Yang hitam tu - air gula melaka( saya guna 2 cawan brown sugar masak dengan 1 cawan air hingga agak pekat.

- Yang putih tu santan.
Saya guna  1 cawan penuh santan segar yang pekat perah tanpa air tu..belinkat pasar.
- Santan tu + sikit garam & saya blend dengan ais tube yang dipwcah pecahkan.
- Patutnya saya gunakan banyak ais tube tu supaya hasil ya jadi macam ais sagat.Tapi sebab ais ada sikit ja..tak nampak la sangat aisnya.


Alhamdulillah...
Sedap pada tekak saya..Boleh la untuk hilangkan teringin.Cendolnya kenyal tapi tiada lah bau pandan kerana saya tak guna daun pandan.Lain kali kena juga guna pandan agar lebih harum dan nostalgia.
Saya hanya buat basic cendol plain sahaja..Takda tambah kacang merah,jagung bagai.Hanya cendol,air gula melaka,santan bergaram & ais..
Jadi penyejuk tekak untuk iftar puasa 6 saya.


JAMUAN RAYA TEMPAT KERJA & HADIRI WALIMATULURUS @ MAGICA HALL

Syawal dah nak sampai penghujung dah..Minggu depan dah last.

Kelmarin..tempat kerja saya pun ada buat Jamuan Raya sempena syawal.



Photobooth raya...tema klasik



Tumpang bergambar la jugak...kaki hilang sebelah....hihihi


Tersama tema warna dengan Lin...Serupa tapi tak sama


Rini
Bersama Lin,.K.Zam,Rini.K.Mudz,Hasu & Arney...


Bukan berpuak tapi takut tak masuk frame...hihihi



Geng bujang trang tang tang....group intern..

Jom tengok juadah kami semua.Jamuan dibuat kat ruang foyer...dekat parkir 


Kios dessert hasil kreativiti Syahir & the gang..


Ada Yong Taufu



Roti Jala Kari Ayam & Yong Taufu


Lemang  dan randang daging 



Lontong,ketupat,sate ayam dan sate daging,lemang,rendang,
Laksa cendol,koktel,dan beberapa jenis menu lagi.
Sayangnya,masa saya rakam ni tak semua makanan terakam & ada yang masih belum sampai.




Buah- buahan

Penuh la perut dengan aneka mak nenek makanan...hihihi
Majlisnya bermula pukul 12 tengahari hingg 3 petang.


Lepas zohor terus berlarian pula ke Magica Hall  memenuhi jemputan walimatul urus rakan lama yang sudah berpindah tempat kerja..


Nasib baik Cella sudi datang pick up saya kat tempat kerja & terus ke Magica Hall..


Cantik dewannya.


Tapi sebab perut dah penuh...saya cuma ambil minuman & karipap sahaja.
Cella belum makan tapi dia pun hanya ambil sedikit nasi kerana lepas hantar saya pulang,Cella nak ke Sunway pula menghadiri open house rakannya.So...simpan perut nak makam kat sana katanya.

Bergambar dengan mak pengantin ...Lailatul Shima..
Yang belakang bersongkok tu bapa pengantin...itu yang sebenarnya bekas rakan sekerja saya....
Semoga keluarga pengantin diberkati dan dirahmati.


Esok 1 Mei...cuti kan..
Pasti ramai yang  dapat jemputan kahwin / rumah terbuka kan...


p/s maaf la tak sempat nak tinggalkan komen kat blog rakan rakan  lately ni..
Harapnya esok cuti 1 Mei saya ada la kesempatan nak BL  & tinggalkan komen...


Monday 29 April 2024

PERGI OPEN HOUSE RAYA @ FOREST VALLEY

 Jemputan open house pertama tahun ni..20 April.Syawal ke - 11. Dah lebih seminggundah berlalu

Dapat jemputan daripada rakan sekerja

.Pujah..

Tengok kad jemputan & tempatnya  memang teruja la nak pi 


Tempatnyabkat Forest Valley @ Mahkota Cheras..Majlisnya bermula 6.00 petang hingga 11 malam.Jarang orang mula majlis pukul 6 petang kan.Tapi mungkin tuan rumah sangat prihatin mengambil kira bulan Syawal ramai yang puasa suant atau puasa 6.
Maka mula pukul 6 hingga 11 malam sangat sesuai dah tu.
Tempat selesa dilengkapo surau yang luas dan bersih.



Kami 3 beranak sampai ketika hampir maghrib.Hanya saya bersama Adah dan suami Adah.Anak jantan kerja & Cella pula ada open house kat rumah rakannya.


Masuk ja hall semua kena ambil gambar dulu...
Dah macam mengahdiri majlis kahwin  dah ni..
Maklumlah open house orang have have..Suami Pujah salah seorang usahawan berjaya.Setiap tahun saya dan rakan sekerja memang menantikan open house mereka🤭
🤣.


Masa mula nak ambil makanan ...nampak dewan kosong lagi.Hanya ada beberapa meja ada orang..
( Nampak sangat la kami antara yang awal)🤭



Bila dah ambil makanan & duduk dimeja....


Pandang kiri kanan...
Nah,Rokiah...!
Dah penuh orang..
Hihihihi




Antara hidangan wajib open house Pujah setiap tahun..haruslah kambing golek.Khabarnya 4 ekor kambing golek selain eneka juadah lain seperti nasi minyak bersama lauk.pauknya..Tak tinggal hidangan raya yang lain ...lemang ketupat,rendang,sate,soto,laksa,eneka dessert dan minuman panas serta sejuk.Dah macam hitea kat 5 star hotel dah..
Alhamdulillah....kenyang perut suka hati

Tak sangka dapat jumpa semula dengan ex rakan sekerja yang dah lama tak jumpa..Fatah anak beranak..Lama betul tak jumpa.


Kam Mel anak beranak...


Ni adik adik intern ... geng bujang trang tang tang...hihihi



Kurang lebih 1 jam menjami selera..kami bergerak meninggalkan Forest Valley dalam hujan lebat.Kena balik awal kerana awal pagi esoknya 21 April dah nak kena bertolak ke KLIA...menantu dah nak fly balik Tawau...
Eh,baru ingat saya dah bermenantu..
Selalu lupa diri dah tua!🤣🤣🤣


Wednesday 24 April 2024

BUAT DONUT SUSU & NASI GORENG PETAI

 Pagi hari Sabtu baru ni merajinkan diri ....

Buat Donut Susu



Lepas subuh ,terus menguli lebih kurang ½kg tepung untuk mendonut


Dah agak lama tidak mengaktifkan otot otot lengan dan jari....hihihi


Setiap kali nak mendonut,setiap kali jugalah saya akan sebut nama Kak Dah.Saya masih menggunakan resipi Kak Dah Mat Perang iaitu salah sorang jiran ketika kami tinggal dikuaters dulu.Mat Perang tu gelaran untuk suami Kak Dah.Kak Dah terkenal sebagai Kak Dah Kuih Pau lantaran kesedapan kuih pau air tangan Kak Dah.Kak Dah tak pernah jual kuih muih buatannya,sebaliknya kami akan dapat menikmati air tangan Kak Dah setiap kali ada jamuan atau apa apa majlis di kuaterts.Ramai ja jiran yang minta Kak Dah buat kuih dan. jual namun Kak Dah menolak dengan alasan malas nak kena komitmen kalau jual kuih...
Hmmm...betul jugak tu..Siapa yang nak resipi atau tunjuk ajar,Kak Dah  dengan senang hati akan ajar.Sempat lah saya dan beberapa orang lagi belajar daripada Kak Dah sebelum Kak Dah meninggalkan kuaters kerana suaminya bersara.Khabarnya Kak Dah balik Negeri Sembilan.Semoga Kak Dah sirahmati Allah.
Resipi ni dah lebih 20 tahun saya gunakan setiap kali mendonut.Masyaa Allah...melimpah pahala Kak Dah setiap kali mendonut kerana ilmu yang bermanfaat itu kan mejadi amal jariyah.Ada dua resipi yang Kak Dah kongsikan  iaitu donut dan kuih pau.Namun tangan saya hanya menjadi dengan donut ,manakala kuih pau tidak begitu menjadi walau saya tahu Kak Dah menurunkan  dengan ikhlas resipi kuih pau tersebut.Ada yang buat menjadi gebus gebas seperti Kak Dah dan ada yang tidak menjadi walaupun menggunakan resipi yang sama.Salah seorang yang buat pau tak menjadi,sayalah tu.Tapi sekurang-kurangnya saya dapat resipi dan ilmu mendonut.Biarlah ilmu mengepau tu dapat kat orang lain sama kan...hihihi ayat nak sedap hati kan..🤭🤣.
Resipi Kak Dah hanya guna sukatan cawan ( Kak Dah guna cawan jernih bran Arcoroc)

           pic Google: cawan Arcoroc

Saya guna resipi Kak Dah untuk donut,cuma tukar saduran tu daripada penggunan gula caster kepada penggunaan susu tepung + gula icing.


DONUT SUSU

1 kg tepung

1paket mauripan
4 sudu gula
4 sudu marjerin
4 sudu  susu tepung 

1 sudu teh garam
2 ¼ cawan air suam
susu tepung ( Everyday) +gula icing untuk sadur
minyak untuk goreng

1. Dalam bekas besar,masukkan air,mauripan,gula dan kacau rata.


2. Masukkan tepung sikit demi sikit bersama garam.


3. Uli rata sambil masukkan marjerin sikit demi sikit.


4. Uli hingga tidak lekat jari


5. Canai dan terap bulat.Lubangkan tengahmya


6. Biar 20 minit hingga naik.


7. Panaskan minyak sederhana panas dan goreng hingga keemasan.


8. Campurkan susu tepung dengan gula icing dan sadurkan kuih donut...Siap...


Saya hanya buat ½ adunan iaitu lebih kurang ½kg tepung.Saya guna tepung cap ros.Kalau dulu zaman Kak Dah ajar tu,kami guna tepung timbang kilo ja beli kat Kedai Runcit Yew Cheong...tak tau brand apa...Kedai tu pun dah lama takda...sekarang dah jadi Kedai motor ke kedai apa ntah...hihihi..


Dah terap doughnya....biar dia berehat sekejap dibawah kelambu...hihihi
Sementara tu boleh jemur kain dulu...hihihi


Lebih kurang 20 minit berehat...kembang setaman dah..
½kg tepung dapat lebih kurang 25 biji.Saya buat siaz ikut suka dapatlah 23 biji.Tak boleh berniaga ni jenis buat kerja tak kemas.Main ikut suka ja saiz...hihihi



Dah siap goreng...gaul dengan susu tepung + gula.Kalau saya...susu tepungnya haruslah brand Everyday kerana pada tekak saya susu ni cukup lemak dan lembab.Kalau brand lain macam kering sikit ...pada tekak saya la...
Takda syarat pun nak guna vrand apa..


Selain mendonut...
Saya juga masak nasi goreng petai..
Maklumlah hari Sabtu  baru ni semua ada kat rumah..semangat la nak masak sarapan berat sikit.



Tapi depa semua pakat takmau sarapan lagi sebab masih awal pagi...Saya pula kalau dah siap masak...memang nak makan la kan...
So,bancuh kopi secawan...donut seketul...nasi goreng sepinggan...Wassalamu

Tengahari tak masak dah sebab petang ada jemputan open house

Bersambung....