Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni
ASAM PEDAS SARDIN CILI MERAH
Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Sarapan Lempeng Cicah Asam Pedas Sardin pagi ni
1 Mei cuti umum Hari Pekerja...
2 Mei..Khamis dapat arahan hadiri taklimat berkaitan kerja kat City University..
Macam tak pernah dengar pulak university ni..Ke...saya je yang tak pernah dengar?
Lepas raya,antibodi macam tak berapa kuat.Mungkin juga faktor umur dan faktor pemakanan.
Ubat dah berjenis jenis telah..Air kalapa dah 3 biji minum..namun tiada tanda sembuhnya demam dan sakit kepala.Mata dah naik sembab asyik keluar air mata bila kepala berdenyut.
Teringin nak makan cendol buatan sendiri...supaya boleh ikut nak lemak,manis bagai ikut tekak sendiri
Dulu zaman kanak-kanak,mak selalunya akan buat cendol pada musim menuai padi.Masa musim menuai padi ( antara bulan Disember - Mac tu kan cuaca panas.Sesuai la buat cendol.Tapi resipi ori orang kampung mestilah guna teoung beras yang ditumbuk sendiri.
Beras direndam semalaman dan di sejat sebelum ditubuk dan diayak.Lepas tumbuk tepung,mak akan tumbuk pula daun pandan.Harum sekampung.
Kemudian tepung beras dibamcuh dengan air pandan dan air kapur( kapur yang dimakan dengan sirih tu).Air kapur tu untuk kasi adunan cendol jadi kenyal dan tak mudah basi.
Acuan cendol mak buat dengan menggunakan periuk lama .Mak lubangkan banyak banyak mengunakan paku besar.Adunan cendol tu biasanya mak lenyek dalam periuk berlubang tu yang bawahnya mak tadah baldi atau periuk besar berisi air yang banyak.Nikmat dapat makan cendol musim panas.Ya la kita anak kampung mana pernah jumpa cendol mamak bawah pokok.Hanya kenal cendol air tangan mak ja.
Tapi nak mengulangi proses membuat cendol macam mak,rasa tak terikut...nak tumbuk tepung bagai memang tak la kan...
Tapi boleh ja guna tepung beras beli siap dan blend daun pandan serta guna kapur sirih untuk rasa seakan ori dulu dulu.Mungkin lain kali saya akan cuba..
Tapi untuk kali ini saya gunakan tepung Hon Kwe
Akhirnya dapat juga makan ( eh,cendol ni kita nak sebut makan ke minum ek?)hihihiSyawal dah nak sampai penghujung dah..Minggu depan dah last.
Kelmarin..tempat kerja saya pun ada buat Jamuan Raya sempena syawal.
Jemputan open house pertama tahun ni..20 April.Syawal ke - 11. Dah lebih seminggundah berlalu
Dapat jemputan daripada rakan sekerja
.Pujah..
Tengok kad jemputan & tempatnya memang teruja la nak pi
Pagi hari Sabtu baru ni merajinkan diri ....
DONUT SUSU
1 kg tepung
1paket mauripan
4 sudu gula
4 sudu marjerin
4 sudu susu tepung
1 sudu teh garam
2 ¼ cawan air suam
susu tepung ( Everyday) +gula icing untuk sadur
minyak untuk goreng
1. Dalam bekas besar,masukkan air,mauripan,gula dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit bersama garam.
3. Uli rata sambil masukkan marjerin sikit demi sikit.
4. Uli hingga tidak lekat jari
5. Canai dan terap bulat.Lubangkan tengahmya
6. Biar 20 minit hingga naik.
7. Panaskan minyak sederhana panas dan goreng hingga keemasan.
8. Campurkan susu tepung dengan gula icing dan sadurkan kuih donut...Siap...