Dulu saya tak pernah tau ikan tongkol sedap dibakar.Kalau tempat saya ikan tongkol biasanya digoreng,dikari..paling sangat pun dimasak jeruk atau masak cuka Tapi bila beberapa kali makan ikan tongkol bakar kat Kota Kinabalu baru tau ikan tongkol sedap dibakar..Lagi la pulak kena tongkol hitam...lagi la berlemak berbanding tongkol putih..Sejak tu,kalau balik kampung memang akan cari ikan tongkol saiz kecik untuk dibakar & ia juga jadi kegemaran mak.
Dok baca blog cikgu Amei.Beberapa kali juga ada posting makan ikan boulu tanpa tulang..Dalam hati memang ada terdetik,kalau ada rezeki pi Sabah lagi..nak cuba cari ikan boulu goreng tanpa tulang ni...
Akhirnya dapat merasa Ikan Boulu Goreng Tanpa Tulang.Benarlah,apa yang kita fikir itu menjadi doa....Maka marilah kita sama sama didik hati berfikir yang baik baik..kerana janji Allah itu pasti..
Berbalik kepada ikan boulu tu...dapat la merasa masa gi Tawau bulan lepas.Adah & suaminya bawa kami lunch @ Warung Nina
Saya ada rakam video warung makan tu tapi dek dah lama dah lebih sebulan ..cari tak jumpa..dah delete agaknya..Yang saya ingat warungnya tepi Jalan dan sedikit bertebing.Parkir kereta tepi warung ja tapi sebab bertebing kena naik tangga batu sikit dalam beberapa maata anak tangga.
Yang ada hanya video makanan yang kami makan
Ni namanya Nasi Aspar(kalau tak salah,)
Nasi Putih
1 pc telur dadar letak atas nasi
3 pcs Isi Ayam Goreng Tepung
Semangkuk kecil kuah sup
Sambal Kicap
Sambal Belacan + sehiris timun
Suami Adah,anak bujang dan Cella memesan menu yang sama iaitu Nasi Aspar..Suami Adah yang cadangkan menu ni sebab sedap katanya..
Harga pula HANYA RM7.00..
Murah banget kan?!!!
Rupanya saya hanya snap pic nasi aspar pinggan Cella sahaja..Lagi 2 pinggan saya tak snap pun..
Depa kata tengah lapar walaupun dah sarapan Nasi Lemak Pak Naseer dalam penerbangan tadinya..hihihi
Saya pula rasa macam masih kekenyangan...tapi Adah paksa juga suruh makan..
Saya cakap nak cuba menu paling murah...
Nasi Lalap namanya ..
Nasi putih
3 ketul isi ayam goreng tepung
Kuah sup kosong
Sambal belacan + timun sehiris
Masyaa Allah memang sedap sungguh dan paling teruja bila harganya HANYA RM5.00
Sup tu walaupun sup kosong tapi berasa segar lada putihnya.memang saya hirup habis.Ayam tanpa tulang dah tentu makan sampai tiada kesan🤭Sambal becan dan timun juga licin bekasnya
Bila tengok pic baru perasan Nasi Lalap & Nasi Aspar ni hanya dibezakan dengan telur dadar pada Nasi Aspar..
Ni la killernya..
Set Nasi Ikan Boulu Goreng .
Nasi Putih
Sekor Ikan Boulu Goreng ( Tanpa Tulang)
Semangkuk kecil Sup Labu Kuning + Bayam(sayur bening)
Sambal Kicap ( sedap sangat)
Sambal Belacan + sehiris timun)
Sebenarnya walaupun dah merasa ikan boulu ni tapi masih teringat kerana saya hanya mencicip dari pinggan Adah sebab saya dah pesan Nasi Lalap.Nak amik banyak takut Adah tak puas makan.Rupanya Adah tak habis pun makan ikan tu kerana sudah kenyang dan dah selalu makan.Saya pula nak meratah masa tu dah kesuntukan masa kerana dah masuk waktu Solat Jumaat.Lupa la pulak Tawau waktu solatnya awal 1 jam berbanding KL🤭
Kelam kabut juga la jadinya sebab nak berpecah.Adah masuk kereta kami( kami sewa kereta Bezza) dan abak bujang tu masuk kereta suami Adah untuk ke masjid.
Balik hotel,bila saya cerita ikan boulu ni Cikgu Amie selalu cerita..Cella pun teringin.Adah janji nanti lastday sebelum ke airport kita singgah lagi makan kat situ untuk makan ikan boulu ni..
Takdirnya....hari Ahad tu kami pi tengok warung tu tutup..Taktau la memang dia tutup setiap Ahad @ kebetulan hari Ahad yg kami nak pi. tu saja tutup...
Makanya.....nak kena pi Tawau lagi ka macamana?🤭
Video masa makan kat situ ada saya muat naik kat youtube channel
Boleh tonton kat sini
👇👇👇👇
Tak pernah lagi ngadap ikan tongkol bakar.
ReplyDeleteMemang selalu beli ikan tongkol buat rebus untuk si bulus
Wah, memang murah sungguh harga di Warung Nina tu. Nanti kalau ada rezeki ke Tawau, kena carilah warung tu.
ReplyDeleteIkan tongkol saiz kecil memang biasanya dibakar untuk dimakan dengan putu, makanan tradisional masyarakat Bajau. Makan dengan nasi pun sedap, ditambah dengan mangga muda dan latok.
Dengar cerita kawan-kawan Bajau, ikan tongkol kecil yang hendak dipanggang tu cuci dengan air laut, dan tak perlu lumur garam atau kunyit untuk kekalkan keaslian dan kesegarannya.
kalau di sini, ikan tongkol kami singgang, lepas tu goreng.. sedap sgt2.. makan dengan nasi panas2..
ReplyDeleteIkan kayu (tongkol) arwah mak suka buat gulai. Sy suka buat masak kicap.
ReplyDeleteMurah² nya makanan di sana, jom la kita pindah dok sana Mak Cella 🤭
Memang kena pergi lagilah tu, sekurang²nya dah jimat duit hotel, hihi. Ikan boulu tu dulu sy ingat ikan bulu ayam yang selalu diletak dalam nasi ambang, besar rupanya ikan boulu ni.
ReplyDelete