Sunday, 19 February 2017

SIRA PISANG NANGKA

Sira Pisang Nangka...
Dessert la pulop..
Dah banyak makan pedas...
Kena la makan dessert lak..
Tapi aku xnak...
Sebab manissss...!!
Selalu kalau Bulan Puasa,mak aku rajin masak Sira Pisang nih..!!


Mak aku jer yang suka manis- manis ni...
Sira Pisang ni pun mak aku jer makan..
Dah 2 hari mak aku dok ulang makan..
Aku...??
Oh...no...!!!
Diet3...!!
Mm...aku x suka pun sebab manissss...

SIRA PISANG NANGKA..
5 biji pisang nangka yang besar
1 cawan air
3/4 cawan gula
12 sudu teh garam
5 bunga cengkih
1 helai daun pandan
beberapa titis pewarna kuning


Pisang Nangka...
Nak guna 5 biji sahaja ..
Kalau nak makan ramai..buatlah banyak..

Pisang Nangka dibuang kulit.
Sebab pisangnya besar..kerat dua dan belah dua..
So, sebiji pisang dapat 4 keping..
Kalau pisang jenis kecik..masak sebiji- sebiji pun cantik..


Masukkan pisang ke dalam periuk bersama cengkih,gula,garam,daun pandan dan air..


Masukkan beberapa titis pewarna kuning supaya lebih cantik dan menyelerakan..
Masak anggaran 20 minit supaya pisang lembut dan menyerap rasa sirapnya..
**** Masa ni mak aku cakap tengah selongkar              cari pewarna kuning
         dah habis stok rupanya..
         Yang tinggal pewarna dan perisa lain
         So,masak jer tanpa pewarna..
         Kalau letak pewarna lain,mak aku
         cakap cam x sesuai..xkan nak letak pink..!
         Tapi sebab pucat ...x cantik langsung..
         Keluar beli pewarna kuning ..tambah
         kemudiannya..

         
Sebab tu warna x merata kerana tambah pewarna kemudian..


Sira Pisang ni mak aku cakap terkenal kat Kelantan...terutama Bulan Puasa dan kenduri..
Masak Sira Pisang ni pun mak aku cakap belajar dari orang Kelantan..
Sebab dolu- dolu nenek pun x pernah buat..
Tapi sekarang ni nenek pun dah suka Sira Pisang daripada Pengat Pisang..
Nenek cakap Haikal pun suka Sira Pisang..
Nenek pernah ceritakan beberapa tahun lepas nenek dan Haikal nak teringin nak makan Sira Pisang masa bulan puasa..
Tapi Haikal kata nenek buat x sama cam mak aku masak..
Rupanya bila mak aku buat kaji selidik..
Nenek letak gula sikit sangat..so pisang tu jadi kembang..
Tapi sekarang nenek pun dah terror masak Sira Pisang..
Selain pisang, mak aku juga pernah buat
SIRA LABU MANIS....kat sini

*** Pesan mak aku..
       Tak semua pisang sesuai dimasak Sira..
       Macam juga pengat pisang..
       Hanya pisang tertentu yang agak liat dan 
       jenis x dimakan mentah yang sesuai disira..
      Seperti Pisang Nangka..Pisang Awak..Pisang 
      Nipah sesuai dimasak sira..
      Jika Pisang Emas, Pisang Cavendish dan 
      pisang lain yang biasa dimakan sebagai
      dessert x sesuai dijadikan sira kerana 
      pisang tersebut akan lembik dan hancur
      bila dimasak..

Hahaha...tau ke pisang- pisang tu..?
Mak aku tahu lah
Aku tau pisang nangka... cavendish dan pisang emas jer kot...
Hihihi...

1 comment:

  1. Tentu manis kan sira pisang nangka ni...belum pernah makan...

    ReplyDelete