Pasta Spiral Goreng Cendawan....
Bekal Hari Jumaat...
2 bekal jer..
Yang pink tu aku nyer la...
Mesti masuk plastik dolu baru letak dalam tupperware sebab makanan bergoreng kan..
Nanti nak makan kat sekolah baru buka plastik tu dan tuang dalam tupperware..
Sudah makan lap tuppeware tu ngan kitchen towel tu dulu..
Mak aku cakap kalau basuh siap- siap lagi bagus..
hahahaha...
Walaupun nenek pun peminat pasta tapi selalu nnenek just guna paspa spaghetti..vermicelli & angel hair jer..
Kalau macaroni pun nenek dah x berapa selera nak makan...
Rasanya kalau Pasta Spiral ni lagi ar..
Goreng ngan cendawan hitam ni plak dah macam kepala ulat sagu yang kat Sarawak tu ar..hahaha
Dah tabur dried oregano ni mak aku cakap lagi ar macam habuk batang sagu tempat ulat sagu tinggal...hihihi...
Sib baik nenek xde...
PASTA SPIRAL GORENG CENDAWAN
1 paket pasta spiral
2 cendawan hitam kering-rendam
5 cendawan hitan ( black fungus)rendam
1 tin mushroom alfredo sos
2 sudu minyak
1 bawang besar
sikit garam...
1 sudubdried oregano
1 sudu lada hitam
Ni Pasta Spiral...
Masak air hingga mendidih dan tuangkan pasta serta rebus hingga lembut..Ikut arahan di paket
Cendawan hitam dah rendam kembang
Black Fungus juga direndam kembang
Hiris cendawan dan cincang bawang
Panaskan minyak dan tumis baaang hingga harum.Masukkan cendawan
Gunakan 1 tin alfredo sos
Masukkan sos alfredo dan kacau hinng sebati...
Masuk pula black fungus dan sikit garam
Kacau biar cendawan masak..
Masuk pasta yang dah direbus..Kacau rata
Tambah oregano dan lada sulah
Sesuaikan rasa...siap
Sedapnya pasta spiral..mai sepinggan kat aunty...ulat sagu lah...mcm2 dik cella ni..pernah ke tengok real?he..hee
ReplyDeleteHahaha...dh habis da...
DeleteUlat sagu pernah tengok kat Sarawak...kat TV pun pernah tengok..tapi mak cakap kat kampung pun ada kat pokok sagu yang reput..pokok sagubtu mak cakap nenek panggil pokok rumbia...tapi kat kampung xde orang makan ulat tu..hehehe