Sambal Berlado Ikan Pelaling + Petai...
Mana petainya?????
Saya masak sambal berlado pelaling ni masa kat Kedah minggu lepas.
Saya sangat suka ikan-ikan yang kategori ikan murah.Kategori ika.Macam ikan pelaling,ikan selayang & ikan tongkol
SAMBAL BERLADO IKAN PELALING + PETAI
4 ekor ikan pelaling
2 papan petai-ambil bijinya
minyak,garam & secubit gula
Bahan Blend Kasar:
20 cili padi merah Vietnam
½ bawang besar
2 bawang putih
1. Garam kunyit ikan pelaling & goreng garing.Ketepikan.
2. Tinggalkan minyak anggaran 4 sudu & tumis bahan blend.Tambah asam,garam & gula.Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan petai.Kacau sekejap & masukkan ikan goreng.Sesuaikan rasa.Siap
bertambah nasi kalau lauk camni Cella he hee
ReplyDeletehihihi...petai memang ramai peminat kan..sebab tu mahal..hihihi
Deletekelihatannya sedap.
ReplyDeletetapi kalau wak makan, petainya wak ke tepikan
Patut la wak tak tanam petai kat dusun...ka tanam senyapw..hihihi
DeletePatutlah yg atas tak ada petai, petai sampai lambat rupanya
ReplyDeleteHihihi....
DeleteYa ampuuunnn! Sedapnya sambal balado pelaling. Cukuplah lauk ni, ada petai lagi tu. Menambah-nambah nasi wei!
ReplyDeleteHihihi...kalau hantu petai memang tak lepas ni...
Delete