Saturday, 31 July 2021

SAMBAL CILI PADI IKAN TONGKOL + PETAI

 

Sambal Cili Padi Ikan Tongkol + Petai.


Walaupun rupa sambal tu tak menawan tapi rasa dia memang tak boleh nafi.Sedap....Rupa sambal tu gelao sebab saya guna ikan tongkol lengat.Ikan lengat tu goreng garing.Air rebusan ikan tongkol tu sayang nak buang sebab penuh perisa ikan.Saya masukkan kuah  lengat aka air rebusan ikan tongkol tu.Tu yang jadi gelap.Tapo rasa dia memang win sebab kaya dengan rasa ikan.



SAMBAL CILI API IKAN TONGKOL + PETAI
5 keping ikan tongkol lengat/rebus
1 cawan isi petai
1 asam keping
minyak,garam & gula

Bahan Blend
1 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Goreng ikan tongkol hingga garing.Angkat.

2. Dalam minyak yang sama tumis bahan blend hingga naik minyak.Tambah asam,garam & gula.k

3. Masukkan ikan goreng & petai .

4. Sesuaikan rasa

Takdak laun lain takpa dah..









8 comments:

  1. Wahhh... Kemain masuk bakul angkat sendiri ni, mesti betul2 sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sesekali guna bakul gear auto...Angkat sendiri

      Delete
  2. Sedapnya sambal campur petai. First time nampak campur dengan ikan. kiranya ikan pengganti ikan bilis lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Azhafizah...saya selalu juga campur petai sambal ikan.Selalunya nak senang +dalam sambal sardin

      Delete
  3. Mewahnya dgn petai.. ni msti petai yg hritu achik pos..

    ReplyDelete
  4. Petai! Oh petai! Sungguh menggoda mata dan selera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Kedah tengah jenuh...Buah petainmata cantik pun mak & Achik cakap dah boleh dapat Rm7-8 untuk 10 papan

      Delete