Selalu buat kuih cucur akak cucur Jawa guna gula merah timbang.Kuihnya warnak coklat.
RESIPI CUCUR PANDAN:
1cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air suam + ½ sudu teh pes perisa pandan
sikit garam
minyak masak
1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...
Cantik jugak bila warnanya hijau
ReplyDeleteTu la nampak kat menu masakan Indonesia.Nampak menarik.
DeleteDulu2 roti jala warna kuning je.. skrg da mcm2 warna.. tiba turn cucur jawa plk skrg.. 😉
ReplyDeleteKan...la ni ada roti jala jelita pulak...
DeleteCantik2 pulak tu..kreatif sungguh depa
wow.. inovasi sungguh ni kak.. hehehe... mesti wangi semerbak bila membancuh tu bila guna pes pandan
ReplyDeleteHaaa memang betoi..bau dia semerbak bila guna pes pandan brand double lion tu
DeleteSedap ni makan panas-panas. Mau 3-4 biji masuk perut.
ReplyDeleteTu la ..kalau dapat gu dengan teh kudup rose pula
Delete