Wednesday, 28 July 2021

MENCUBA KUIH CUCUR PANDAN

 Selalu buat kuih cucur  akak cucur Jawa guna gula merah timbang.Kuihnya warnak coklat.


Mencuba Kuih Cucur Pandan.Kuih yang sama tapi versi pandan.


Cuma macam kurang kembong.Mungkin sebab sukatan cecair dia berunah bila saya guna pes pandan botol tu.Sepaputnya lain kali pes tu dimasukkan dalam air bancuhan siap-siap supaya cecairnya tidak berlebihan.


Saya guna resipi cucur Jawa.Cuma gantikan gula merah kepada gula putih semuanya.


RESIPI CUCUR PANDAN:

1cawan tepung beras

1cawan tepung gandum

1 cawan gula putih

1 1/4 cawan air suam + ½ sudu teh pes perisa pandan

sikit garam

minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan  gula.


2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati


3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang


4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam


5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.


Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,


Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...



8 comments:

  1. Replies
    1. Tu la nampak kat menu masakan Indonesia.Nampak menarik.

      Delete
  2. Dulu2 roti jala warna kuning je.. skrg da mcm2 warna.. tiba turn cucur jawa plk skrg.. 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...la ni ada roti jala jelita pulak...
      Cantik2 pulak tu..kreatif sungguh depa

      Delete
  3. wow.. inovasi sungguh ni kak.. hehehe... mesti wangi semerbak bila membancuh tu bila guna pes pandan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa memang betoi..bau dia semerbak bila guna pes pandan brand double lion tu

      Delete
  4. Sedap ni makan panas-panas. Mau 3-4 biji masuk perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ..kalau dapat gu dengan teh kudup rose pula

      Delete