Friday, 2 July 2021

KARI UDANG + BUNCIS


Kari udang +kacang buncis.

Saya tak minat udang.Saya hanya suka kacang buncis.Kalau masak kari udang auto akan terfikir nak + kacang buncis ja.Tapi kalau ada belimbing besi(star fruit)  yang masih masih hijau memang lagi sedap.Belimbing besi tau..bukan belimbing sambal yang masam tu.Tapi guna buah yang masih muda & hijau.Kalau dah masak kuning tak sesuai dah.Yang masak kuning tu eloklah potong sejukkan & tabur asam boi.Hihihihi..
Dulu mak selalu buat kari udang + belimbing besi hijau.Hiris memanjang.Memang sedap tapi kadang jumpa ada orang jual belimbing besi yang masih hijau tak terfikir pula nak beli masak kari dengan udang.

GULAI UDANG KACANG BUNCIS
1/2 kg udang
1 cekak kacang buncis
2 cawan santan pekat
1 paket kecik rempah kari ikan/ udang
1 asam keping
garam secukup rasa
2 bawang merah
1 bawang putih
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih hiris
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama 1/2 cawan air
3. Masak hingga naik minyak
4. Masukkan udang dan kacau hingga udang kecut
5. Tambah santan pekat dan asam keping serta garam.
6. Bila mendidih masukkan kacang buncis potong
7. Sesuaikan rasa.


Ayam goreng.



8 comments:

  1. Aikkk! Sana udang sini pun udang. Saya udang sungai masak lemak cili padi, pi Johor bawah tudung saji dia ada udang laut masak lemak cili padi. Singgah sini, kari udang pulak!

    ReplyDelete
  2. Hari ini hari udang 3 penjuru hihihiiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...ada chemistry 3 penjuru...utara,selatan & timur..

      Delete
  3. Hihiii... Samalah dari KL ke LD terbang balik JB ada odang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada cerita disebalik ..
      Esok Ahad baru boleh berterus terang

      Delete
  4. sama juga sis pun tak minat @ tak makan udang he hee
    kalau masak bhn sampingan lain la mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita geng .
      Saya bukan la tak makan tapi tak tahu dimana sedapnya udang.Jadi,baik saya tak makan & beri peluang orang yang suka udang menikmatinya...hihihi..

      Delete
  5. Sy pn bkn peminat udang.. mkn udang yg dimasak kari atau masak lemak je.. kalau masak lain kureng sikit.. pegi mkn kedai seafood xde udang pn xpe janji mst ada ikan

    ReplyDelete