Asam Pedas Tulang.Biasa tulang asyik masak sup ja.Kali ni masak asam pedas pula.Tapi ni lauk beberapa hari lepas.
ASAM PEDAS TULANG
1kg tulang berdaging(rebus empuk)
1 sudu teh penuh pes asam jawa Adabi
1 sudu garam
1 sudu teh penuh gula melaka
5 helai daun limau purut
5 tangkai daun kesum
1/2 cawan minyak
Bahan Blend;
30 cili kering
1 bawang besar
3 bawang putih
1 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan tulang rebus & masak hingga mendidih Tambah 3 cawan air & tutup kuali biar hingga daging empuk.
3. Bila daging lembut barulah tambah air asam jawa (1 sudu teh pes asam jawa + 1cawan air). Adjust ikut kepekatan kuah
4.Tambah garam, gula, daun limau purut & daun kesum
5. Perlahankan api & masak dengan api perlahan supaya naik minyak & kuah cantik
6.Sesuaikan rasa.
X penah sy try menu ni kak.. selalu buat sup or dalca jer
ReplyDeleteSesekali try la...Kalau ekor lembu pun sedap Mim
DeletePhewwww... Meleleh ayaq mata orang Johor tengok
ReplyDeleteHihihi..
DeleteBukan Johorean la kalau tak suka asam pedas...Ka ada yang tak suka???
Kak lin sllu rebus buat sup tulang je.. sdpnya lahai..
ReplyDeleteSaya kalau sup ratah @ makan dengan mihun saya suka.Kena gear box pulak...kayaaaa kolestrol...hihihi
DeleteSedapnya!. Hilang dah segala lemak-lemak, rebus buang air, tukar air baru.
ReplyDelete