Thursday, 16 March 2017

KERABU SARDIN DENGAN PUCUK GAJUS

Kerabu Sardin Dengan Pucuk Gajus..
Lauk untuk Lunner hari Isnin..
Hahaha..Lunner tu Lunch+ Dinner la..
Sebab makan time ni dah pukul 6 petang..
Mmmm..lagi elok sebut dinner dah pun...


Ni dalam mangku ni sebenarnya dah separuh dah ni..
Asalnya lagi banyak, tapi sambil mak aku gaul semua bahan ni sambil aku ngan mak aku ratah..
Hihihihi..
Sebab dua-dua pun tengah lapar giler..
Sambil tunggu nasi mendidih,mak aku dah siap buat Kerabu Sardin ni..
So,sebab dah terliur dengan bau Kerabu ni..
Ratah la dulu..!!
Ala...bukan ada siapa nak marah pun...
Aku nganmak aku jer yang nak makan pun..
Abang memeng xkan makan sardin ni..
Kakak x tauhulah makan apa kat kolej..
Aku ngan mak aku la yang makan lauk ni...



Ni haaa....asalnya banyak ni la Kerabu Sardin yang mak aku buat...
Lum sempat masuk mangkuk lagi masa ni...
Sambil gaul..sambil rasa masam masinnya...
Bukan takat rasa..
Tapi memang makannnnn..
Hahahahaha...
Sedap Ooooooooo.....



Kerabu Sardin ngan Pucuk gahus ni mak aku cakap nenek yang ajar mak aku buat..
Mak aku citer yang dolu-dolu kat kampung nenek banyak pokok gajus..
Keliling rumah nenek dulu arwah atuk ada tanam banyak pokok Gajus dan pokok petai buat pagar..
Haaa...mak aku cakap atuk aku tanam Pokok Gajus dijadikan tiang pagar ..
Pastu ada dawai berduri  pada setiap pokok gajus tu jadi pagar..
Huh...kreatif betul atuk aku...
Pokok Petai & Pokok Gajus 2 in 1..
Jadi tiang pagar & pastu boleh makan buahnya dan pucuknya..
Mmmmm...betul la...keliling rumah nenek ada banyak pokok petai..
Ada aku dah tulis 
PASAL BUAH PETAI YANG BANYAK kata sini....


Pucuk Gajus..
Jangan ingat aku x kenal
Sebab kat kampung nenek ada Pokok Gajus ni...
 Pun ada aku citer pasal...
POKOK GAJUS DAN BUAH GAJUS kat umah nenek di sini..


Ni bahan nak wat Kerabu sardin dan Pucuk gajus tu...
Tapi Pucuk Gajus tu   dah x fresh sangat
Mak aku cakap sebab dah simpan beberapa hari dalam peti ais..
Kalau Pucuk Gajus fresh lagi best..rangup
RESIPI DAN GAMBAR PUCUK GAJUS kat sini..

 Ni pic Pucuk Gajus fresh yang entri tahun 2015..
Tapi yang kat situ versi buat kerabu ngan Tuna Magic..
Lagi sedappppp

KERABU SARDIN DAN PUCUK GAJUS
1 ikat pucuk gajus- hiris halus
1 tin (kecil) sardin
sikit garam
1 bji limau nipis
1 bawang besar-hiris nipis
5 cili padi-hiris
Secubit belacan
 

.
Semua bahan yang dihiris dicampur bersama dan dimasukkan sardin tin..

Gaul semuanya sambil hancurkan ikan sardin  dan rasa asam garamnya...
Mmmmmmm sedappppp do..!!!!!

3 comments:

  1. Uuuiiishhh...sedapnya kerabu pucuk janggus...aunty x pernah makan yg dibuat kerabu...kreatif la NENEK..nak sikitt ada lagi tak,dik cella???

    ReplyDelete
  2. Uuuiiishhh...sedapnya kerabu pucuk janggus...aunty x pernah makan yg dibuat kerabu...kreatif la NENEK..nak sikitt ada lagi tak,dik cella???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...
      Nenek kiter suka kerabu kottt..
      Sebab nenek selalu wat kerabu macam- macam

      Delete