Friday, 17 March 2017

RENDANG AYAM CILI PADI


Rendang Ayam Cili Padi..
Ni buat hari Sabtu sebab kakak balik..
Kakak kan suka rendang...
Makan ngan Nasi Impit



Sebenarnya hari Sabtu sebelum tu pun mak aku dah Masak juga Rendang Ayam Cili Padi ni..
Untuk bawa bekal masa hantar kakak daftar tu..
Makan ramai-ramai dalam bilik kakak kat kolej..
Tapi sebab hari tu semua orang pun rushing...
Nak bertolak cepat...
Masa maka ku tengah masak,mak aku cakap amik pic separuh jalan jer sebab kelam kabut
Aku pun x dapat tolong sebab aku lak sibuk kemas beg kakak dan gosok baju semua
So,semua pun x ingat nak snap pic..
Masa kat bilik kakak kat kolej tu pun semua pun tengah lapar..
Buka jer tupperware Rendang dan Nasi Impit terus makan,lupa lagi nak snap pic..
So ni Rendang Ayam Cili Padi Versi Hari Sabtu yang kakak balik tu lah..
Rupa dia lain sikit..
Mak aku cakap sebab rempah dia diblend kasar

RENDANG AYAM CILI PADI..mak aku
1 ekor ayam- potong 12
2 cawan santan pekat
2 asam keping
1/2 gula melaka
2 sudu kerisik
1 daun kunyit
garam

Bahan Blend:
3 batang serai-hiris
2 bawang besar
 1 cawan cili padi
1 ketul kecil lengkuas
1 ketul kecil kunyit
1 ketul kecil halia
1. Bahan untuk blend.


2. Boleh blend halus atau jika suka rasa berserat boleh blend kasar( Yang ni versi blend kasar)


3. Masukkan bahan blend dalam kuali bersama ayam.Masak hingga ayam nampak 1/2 masak


4. Bila ayam 1/2 masak..baru masukkan santan pekat,garam,gula melaka dan asam keping


5. Masak hingga ayam empuk dan kuah jadi pekat..


6. Bila kuah pekat baru dimasukkan kerisik



7. Kacau hingga terbit minyak ..Sesuaikan rasanya


8. Masukkan daun kunyit yang dihiris halus dan  tutup api..




Ni versi yang mak aku cakap snap pic separuh jalan jer masa nak masak bekal hari daftar kakak tu..
Bahannya lagi banyak kot....
Mak aku cakap yang ni bahan blend tu lebih halus



Masak pun mak aku cakap versi tumis dulu bahan blend hingga naik minyak baru dimasukkan ayam dan santannya...

Rasa dia pun aku rasa yang ni lagi sedappppp berkrim..


Ni jer pic yang ada untuk Rendang yang bawa bekal tu...Itupun mak aku cakap hanya tinggal kaki dan leher ayam jer dalam kuali kat rumah masa balik tu...

No comments:

Post a Comment